6 comentarii. Scrie și tu!

Povești de excepție ale lui Marius Măldărășanu din vestiarul Rapidului + Cum a ratat șansa de a juca în Liga Campionilor: "M-am rugat de Dinu Gheorghe cu cerul și cu pământul"

Articol de
luni, 16 iulie 09:00

DIN CUPRINS
 Cum s-a păcălit cu contractul la Rapid
 Ce fel de antrenor este și cine e modelul său
 Două episoade de excepție cu Mircea Lucescu

Noul antrenor al Astrei, Marius Măldărășanu, 43 de ani, vorbește despre planurile sale în cariera de antrenor, descrie lecțiile cu care a rămas din colaborarea cu Lucescu sr. și dezvăluie episoade spectaculoase din perioada petrecută în Giulești



Măldă, ai început școala de antrenori în 2016, iar după doi ani ai prins deja contract la Liga 1. Alții așteaptă câte zece ani o asemenea oportunitate. Asta se numește să ai șansă în carieră?

Istoricul meu ca fotbalist s-a scris cu două transferuri importante la care am fost luat din pat, iar acum scenariul se repetă. Îmi făcusem planuri de vacanță, trebuia să plec în Deltă și în Grecia cu familia, iar când Dani Coman mi-a propus să preiau prima echipă a Astrei am zis că face mișto! Credeam că mă cheamă să discutăm ceva de formația secundă, pe care o pregăteam. Mai condusesem un antrenament la cei mari când se făcuse tranziția de la Iordănescu la Mulțescu, știu că Edi a vorbit frumos atunci de mine, dar momentul de acum a apărut ca o surpriză.

Cum ar trebui să arate echipa ideală pregătită de tine?

Sistem 4-3-3, joc deschis și spectaculos. Sigur, pregătești echipa și în funcție de jucătorii pe care-i ai la dispoziție, îți poți alege cam ce vrei tu doar când ajungi la un anumit nivel, dar voi rămâne credincios unui motto: "Fă ceea ce crezi că faci bine, oricum vei fi criticat!". Prefer să merg pe mâna mea, fiindcă e imposibil să te placă toți ca om și ca tehnician.

"Pe tine dau atâția bani?"

Antrenorul Măldărășanu în trei cuvinte?

Muncitor. Profesionist. Deschis. Nu mă dau la o parte de la a aranja copetele în timpul antrenamentelor. Și-mi place atmosfera bună de vestiar, pe care am trăit-o timp de trei generații în cabina Rapidului. Vreau s-o perpetuez ca antrenor.

Spuneai că în perioada de jucător ai trecut prin două transferuri-blitz. Le povestești, te rog?

Prima dată a fost de la Petrolul la Rapid, în 1998. Dormeam acasă, m-a sunat Tavi Grigore, "vino repede la club, că trebuie să pleci la București!". Se vehicula în presă că Rapidul ar vrea să mă ia în locul lui Marinescu, cedat la Salamanca. Mi-am luat legitimația de la stadion, m-am dus la întâlnire cu Copos, Dinu Vamă și Sichitiu, am semnat și asta a fost. Mă sunase înainte și Mircea Lucescu.

Ce ți-a zis?

Eram cu Petrolul pe la Pitești, într-o plimbare prin pădure. M-am dat într-o parte ca să vorbesc. M-a întrebat dacă vreau să vin la Rapid. "Mai am doi ani de contract la Ploiești". "Nu e treaba ta. Mie-mi spui doar dacă îți dorești să vii". În două zile s-a rezolvat tot. Când m-a văzut Copos mai pirpiriu, s-a mirat: "Pe tine dau atâția bani?". La Rapid am văzut primii bani din fotbal, fiindcă la Petrolul aveam doar salariul minim pe cartea de muncă!

"M-am păcălit cu contractul la Rapid"

Al doilea transfer?

De la Rapid la Beșiktaș. Eram în cantonament în Antalya. Răzvan Lucescu, vicepreședinte atunci, m-a chemat la o cafenea din hotel, unde am dat peste nea Mircea și un conducător al turcilor. Am discutat, în același timp vorbeau și cu Copos pe telefon, am semnat pe șase luni împrumut, plus trei ani opțiune. Nu avusesem toată viața o ruptură, am făcut în acea perioadă, inclusiv două recidive, și s-a ales praful. D-asta am recomandat mereu jucătorilor să nu meargă împrumutați. M-am păcălit și cu contractul la Rapid.

În ce sens?

Înainte să parafez cu Beșiktaș, Rapidul m-a pus să semnez o prelungire pe trei ani pe o sumă modică, să fie acoperiți ca să ia banii de la turci. Adică să nu intru în ultimele luni de contract. Iar când am revenit în Giulești din cauza problemelor medicale a trebuit să respect acel angajament! N-am mai făcut scandal.

"Sunt și coleric, și prieten cu jucătorii"

Cu ce ai rămas din anii de colaborare cu Mircea Lucescu?

Ca antrenor, sunt coleric, mai dau și cu pumnul în masă sau cu piciorul în vreo sticlă, dar încerc să fiu și prieten cu jucătorii, să socializăm împreună la un grătar. Nu sunt ranchiunos. Vreau să fiu echilibrat. Dar am învățat un lucru esențial de la nea Mircea: trebuie să fii un bun pedagog. Poți face ședințe de pregătire frumoase, atractive, dar important e să știi cum să gestionezi fiecare jucător în parte în interesul grupului. Iar exemplul cel mai bun e modul în care îl ținea în frâu pe Lupu.

Mai cu biciul, mai cu zăhărelul!

 Lupu avea un program special. Târziu am aflat că Dănuț nu prea stătea prin cantonament, el mai și glumea: "Băi, dacă mă odihnesc, nu joc cum trebuie!". Doar colegul lui de cameră știa că dispare. Și nea Mircea. Auzeam apoi: "Iar s-a întors Lupu pe la două noaptea!". Dar Lucescu îi permitea, trebuia să-l câștige pentru echipă, iar ceilalți n-aveam cum să nu fim de acord dacă valsa pe teren. Când mai scăpa caii și-i înjura pe cei tineri la antrenamente, intervenea iar nea Mircea. Îl lua și cu țipete la nevoie ca să-l tempereze! Și am mai reținut ceva deosebit de la Lucescu!

Ce anume?
Că diferența între jucătorii de liga a doua și prima ligă o face doar mintea! Toți se antrenează la fel, fac pregătire, dar când ai o inteligență superioară ajungi la alt nivel. Sigur, poți promova și pe calități, dar inteligența e cea care te menține sus. Altfel, vine pasul înapoi!

"Nea Mircea, ce să caut în vestiar cu Zidane?"

Ai un episod personal legat de Lucescu?
Vă spun două! La ședințele tehnice dinaintea meciurilor, trecea pe la fiecare, dădea sfaturi, îl mai mângâia pe creștet pe câte unul. La mine nu zicea nimic. Cădeam pe gânduri. Nu înțelegeam, îmi puneam întrebări, mă simțeam uneori ciudat. Ulterior am găsit însă răspunsul. Fără falsă modestie, am fost mereu un jucător disciplinat tactic, inteligent. Puneam în practică exact ce-mi cerea antrenorul. Și probabil nu mai simțea nevoia să mă piseze la cap înainte de partidă, știind că respect strategia de joc.

Și doi?
M-a sunat să mă invite la un meci între prietenii lui Ronaldo și cei ai lui Zidane. "Nea Mircea, ce să caut acolo?!". Îmi venea să-l refuz de teamă să nu mă fac de rușine printre toți uriașii chemați la acea partidă de gală din Germania. "Cum să nu vii? Ai înnebunit? Meriți să fii acolo pentru prestațiile tale din toamnă". Era decembrie 2005. M-am dus, am jucat în echipa lui Zidane, am socializat mai mult cu Srna, i-am dat pasă de gol lui Tristan. Mă crezi că n-am făcut nicio poză în acel vestiar? Îmi era și jenă de anvergura colegilor!

"Banii sunt necesari, dar trofeele fac istoria"

Ai câștigat nouă trofee cu Rapidul în zece sezoane. Care ți-e cel mai drag?

Primul: titlul din '99, cu nea Mircea! Sigur, fiecare trofeu are frumusețea lui, pentru că performanțele sunt, până la urmă, cele care rămân când tragi linie. Banii sunt necesari, dar în istorie vei trăi doar cu titlurile sau cupele cucerite în carieră. Am avut șansa să fac parte din niște loturi foarte unite la Rapid, unde, datorită colegilor, am obținut atâtea succese. Grup extraordinar, am adus și antrenori înapoi!

La cine te referi?

La Rednic, la Răzvan Lucescu. Cu Rednic, ne bătuse acasă Brașovul, trebuia să vină Hizo pe bancă, dar noi am plecat din cantonament. N-am fost atunci împotriva lui, ci am considerat că noi, jucătorii, eram vinovați pentru eșecul cu Brașovul și era nedrept să plătească antrenorul. Și a fost readus Rednic! După ceva timp, a fost instalat Hizo și chiar s-a întâmplat un episod hazliu la Pro Rapid.

"Eu bine-am venit, tu bine-ai plecat!"

Îl istorisești?

Robert Niță, care era un tip mai glumeț și nu se afla chiar în grațiile lui Hizo, spusese că "nu mor caii când vor Dulăii" la tentativa eșuată de a-l numi pe nea Vio pe bancă. Se discuta mult cine să joace între el și Șumudică. Apoi, când chiar a venit Hizo, l-am întâmpinat la Pro Rapid, pe scări, iar Niță zice: "Bine-ai venit, nea Vio!". Iar Hizo răspunde: "Eu bine-am venit, tu bine-ai plecat!". Am izbucnit toți în râs. Dar Hizo n-a fost ranchiunos: l-a băgat pe Niță chiar în prima etapă și băiatul a dat două goluri.

Și pe Răzvan cum l-ați repus în funcție?

Culmea e că pe Răzvan urma să-l înlocuiască Rednic! Am făcut un 1-1 acasă cu Piteștiul, am avut vreo 20 de ocazii, am jucat foarte bine, dar n-a vrut să intre mingea în plasă. După meci, Copos ne-a sunat pe mine și pe Maftei: "Ați pierdut puncte din startul sezonului. Vedeți că vine Rednic! Vă rog să-l susțineți!". El nici nu fusese la meci, era prin Austria. Din solidaritate cu Răzvan, ne-am agățat însă tricourile pe gard la antrenament, suporterii s-au dus peste Copos la "Crowne Plaza" și s-a întors treaba.

"Încep cursurile Pro în decembrie"

Măldărășanu e ajutat în staff-ul Astrei de Bogdan Vintilă, care figurează ca antrenor principal, fiindcă ex-rapidistul nu are încă licența Pro: "Mă înscriu abia în decembrie. Bogdan ne va ajuta, are experiență mai mare ca mine. Nu mă gândeam că va accepta, a plecat în carieră pe drumul lui ca "principal". Dar eu am explicat clar în fața echipei că el nu e secundul meu, ci antrenor principal. E altceva că eu am decizia și răspunderea".

"Vor veni și banii"

Noul antrenor al Astrei admite că subiectul financiar va fi unul dificil de gestionat, date fiind problemele clubului din ultimul sezon: "Am stat de vorbă cu băieții, mi-au spus și ei de aceste chestiuni. Le-am discutat și cu Dani Coman, lucrurile se vor îndrepta. Banii vor veni, chiar dacă mai trece o perioadă. Și am explicat că ar fi o greșeală să nu ne antrenăm la maxim din cauza unor datorii, fiindcă atunci când se vor face plățile rămânem restanțieri la capitolul pregătire. Cu jucătorii străini pot apărea discuții dacă nu sunt plățile la zi, pentru că vin în România să câștige un ban, dar sper să rezolvăm aceste probleme".

"Obiectivul va fi să prindem un loc în play-off. Le-am zis și jucătorilor: indiferent ce condiții de performanță mi s-ar fi pus, eu vreau mai mult de la vestiar. Așa am fost învățat, să am ținte mari. Asta vreau și ca antrenor! Nu mă mulțumesc cu puțin" Marius Măldărășanu

"Nu mă văd stând pe bancă în timpul meciurilor. Se va întâmpla asta doar dacă echipa va juca minunat. Vin la tușă pentru a da indicații, mă agit, n-ai cum să rămâi impasibil, doar să te uiți"
Marius Măldărășanu

"Dacă aș putea alege oricare trei jucători din țară pe care să-i pot aduce necondiționat la Astra i-aș prefera pe Sânmărtean, Țucudean și Budescu. Îmi plac fotbaliștii cu fantezie, cei care stăpânesc ultima pasă"
Marius Măldărășanu

325
meciuri în L1 a strâns Marius Măldărășanu la Petrolul, Rapid și FC Brașov: a marcat 36 de goluri

8selecții are Măldărășanu la echipa națională: a debutat sub bagheta lui Ienei, la un amical Letonia - România 0-2, februarie 2000

”Erai John Terry al meu, dar nu mai am încredere în tine”

Măldărășanu evocă perioada agitată de colaborare cu Dan Petrescu în Giulești și dezvăluie cum ”Bursucul” a vrut să-l aducă la Urziceni pentru Liga Campionilor, dar Dinu ”Vamă” l-a blocat la Brașov.

dan petrescu

Au existat niște discuții să preiei Rapidul ca antrenor în Liga a 4-a. De ce ai refuzat?

La Liga a 4-a m-aș fi dus să antrenez doar pentru Petrolul sau Rapid. M-am întâlnit de două ori cu cei de la Academie, ne-am înțeles asupra tuturor detaliilor din contract, dar când mi-au trimis formularul pe mail erau multe modificări, toate în defavoarea mea! Nu se poate așa ceva! Le-am și zis: "Vin la Rapid, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne batem joc!". Am fost radical și am zis "stop", fiindcă n-avea sens să pornim cu stângul. A încercat și Nico să mă convingă, a venit la Ploiești să discutăm, a adus alt contract, dar decizia era luată. Nu-mi place să mă păcălești din start.

Crezi însă în acel proiect?

Arată foarte bine. Înțeleg că încearcă să ia și baza, fiindcă e important să ai casa ta. Mă bucur, în egală măsură, și pentru Petrolul. M-am numărat printre cei care au cotizat la începutul proiectului, mi s-a și propus să vin în administrația clubului, dar n-am vrut. Am preferat să o pornesc pe drumul antrenoratului și s-a ivit repede șansa de a lucra la Astra 2.

astra

"Nu accept să fiu mințit de jucători"

Dar visezi să pregătești cândva Petrolul și Rapid?

Ai să râzi, dar nu e așa! Îmi aduc aminte de Lăcătuș, legenda Stelei, căruia un întreg stadion îi cerea demisia ca antrenor. Se întâmplă, dar e dureros! Asta nu înseamnă că, dacă se va ivi ocazia, voi spune "nu", dar nu-mi fac un țel din asta. Sunt profesionist, merg să lucrez acolo unde mi se acordă încredere.

Ce nu accepți la un jucător?
Să mă mintă! Prefer să-mi zică: "Nu pot azi, am dormit rău peste noapte, mă doare piciorul". Nu să-mi vină cu scenarii stupide!

"Am dispărut trei zile după o altercație"

Cum ai gestiona relația cu jucătorii capricioși, de tip Budescu sau Alibec?
În general, mă pun în locul jucătorului. Și eu am fost fotbalist cu personalitate, am plecat din antrenament, antrenorii m-au iertat, mi-am cerut scuze. De aceea, încerc să înțeleg situația, să discut cu omul, să-l fac să priceapă ceea ce e util și ce e bine pentru el. L-am avut coleg pe Zicu, de exemplu. Un jucător extraordinar, dar nu trebuia să-l înjuri, ci să te porți cu mănuși cu el. Pe Buga, în schimb, trebuia să-l pistonezi, să stai mereu cu gura pe el, altfel îl fura jocul.

Cu ce ocazie ai plecat din antrenament?
Am avut o altercație cu Romeo Stancu. M-a lovit mai tare, eu avusesem rupte ligamentele încrucișate, el la fel. A venit doctorul, "hai că n-ai nimic!", Răzvan Lucescu n-a avut nicio reacție ca antrenor. La următoarea minge, m-am dus și eu tare la Romică, iar Răzvan a început să strige la mine: "Măldă, ce faci?". M-am enervat și, pur și simplu, am plecat din antrenament și am dispărut trei zile! Mi-am închis telefonul! Urma finala Cupei de la Timișoara. Am revenit până la urmă, mi-am cerut scuze, a intervenit și Copos, Răzvan m-a iertat. Alt antrenor poate m-ar fi respins! Dar m-a acceptat înapoi și am luat împreună Cupa!

"Petrescu mi-a demonstrat că nu e un tip ranchiunos"

Crezi că ai mai fi avut trai cu un antrenor tip Dan Petrescu?

Cu Dan am lucrat în scurtul lui mandat în Giulești. Mulți au spus atunci că l-au lucrat jucătorii mai bătrâni ai Rapidului. Adevărul e că a prins o perioadă în care erau și mulți accidentați, abia începuse cariera de antrenor, probabil că și oamenii de pe lângă el i-au băgat în minte anumite chestii. Mie mi-a dat banderola, apoi mi-a luat-o fiindcă i-am reproșat ceva unui secund la un amical. "Tu erai John Terry al meu, dar nu mai am încredere în tine!", mi-a explicat. L-a făcut căpitan pe Dolha, a mutat-o și la Sabin după ce Ema a comis o greșeală în poartă.

Deci o colaborare cu năbădăi!

Mi s-au părut aiurea toate acele suspiciuni legate de jucători. Cum naiba să nu vreau să joc? Nu mă interesa să câștig trofee? Dan Petrescu mi-a arătat însă că nu e un tip ranchiunos. Și-a dat seama că n-am avut nicio treabă împotriva lui. Pe când eram la Brașov, a vrut să mă aducă la Urziceni. Unirea a înaintat și o ofertă concretă, m-am rugat cu cerul și cu pământul de Dinu Gheorghe să-mi dea drumul, fiindcă nu avusesem șansa să evoluez cu Rapidul în Ligă, iar Urziceniul ar fi însemnat o ultimă oportunitate. N-a fost însă chip să fiu înțeles, chiar dacă am vrut să plec din cantonament când am văzut că discuțiile sunt blocate.

"Pariurile sunt cancerul sportului. Noi suntem însă și un popor de suspicioși. Cum greșește unul, gata, e blat! Dar când vezi o fază precum hențul lui Golubovici la Mediaș, e greu să pricepi ceva. Înțeleg că e un băiat extraordinar, dar cum să mă convingi la o intervenție așa ciudată?!" Marius Măldărășanu

"Când a venit Bergodi, Copos a refuzat să-mi dea drumul în Cipru, deși aveam șapte sezoane la Rapid. Am fugit în Deltă de capul meu, mă sunau toți înnebuniți! Am revenit, am muncit pe brânci, i-am recâștigat încrederea lui Bergodi și am cucerit Supercupa în fața lui Dinamo"
Marius Măldărășanu

Comentarii (6 ) Adaugă comentariu

steaua1986forever  •  16 Iulie 2018, 20:56

"Constant" adica mediocru si "serios" adica dotat intelectual sub tot ceilalti din echipa? Da, sunt de acord atunci....

Marian Iordachescu  •  16 Iulie 2018, 19:58

Sunt convin ca intr-o zi vei fi pe banca Petrolului si frumoasa galerie a Petrolului te va aplauda din nou Succes De altfel .Petrolul si Rapd ,aceste echipe rivale sunt cele mai frumoase echipe din Romania si cu cei mai frumosi si fideli suporteri

Badita Eusebiu  •  16 Iulie 2018, 19:27

Mai rar un jucator atat de constant si de serios ca Maldarasanu...

Vezi toate comentariile (6)

Comentează

Conectează-te cu facebook la contul tău sau înregistrează-te pentru a adăuga comentarii


1500 de caractere ramase