SPORTURI  »  ALTELE  »  JUDO

Primul nume mare din judo care confirmă ancheta GSP despre abuzurile de la lotul olimpic: „Am trăit personal astfel de momente”

Articol de - Publicat miercuri, 24 februarie 2021 11:40 / Actualizat miercuri, 24 februarie 2021 12:19

Corina Căprioriu (34 de ani), fostă vicecampioană olimpică, a vorbit despre judo-ul românesc și despre problemele care există la loturile naționale.

Într-un interviu amplu acordat Gazetei Sporturilor, Corina a dezvăluit că ea și alte sportive au fost suferit din cauza antrenorilor, confirmând astfel dezvăluirile făcute de GSP, despre abuzurile fizice și psihice suferite ani de zile de luptătoare din partea antrenorilor Florin Bercean, Gianina Andreica și Ana Maria Mititelu.

 N-am povestit și nici n-aș vrea să povestesc, dar, da!, am trăit personal astfel de momente la lot, inclusiv umilințe. 99% dintre sportive au renunțat, neacceptând metodele neortodoxe. Eu am rămas fiindcă așa am vrut. Mi-am propus să ajung un mare sportiv și am reușit, trecând peste corecțiile primite. Nu doresc să i se facă nimănui milă de mine. Nu am fost o victimă. M-am considerat o persoană puternică și sunt foarte mândră de ceea ce am realizat. Nu ascund că am pățit-o în 2018 și cu japonezul de la lot, care a vrut să-mi pună mâna în gât și mi-a zis să plec, fiindcă are, oricum, sportivă la 57 de kilograme. Altceva e, însă, trist.

Faptul că toți cei care au aplicat aceste metode comuniste n-au demnitatea să recunoască. „Da, uite cine sunt, am aplicat astfel de tratamente, dar catalogați-mă prin prisma rezultatelor!”. Eu, una, în calitate acum de antrenoare la copii, la Dinamo, n-aș fi în stare să lovesc niciodată un sportiv. Sunt o tipă dură, dar trebuie să știi unde să te oprești. Mie-mi pare rău și după ce mai ridic tonul la câinele meu!

Cu frustrări am rămas, da! Iar când mai discut cu soțul meu, mai izbucnesc în plâns, dar sunt lacrimi de împlinire și satisfacție. Poate vi se pare un paradox! Nu sunt capabilă de ură. În schimb, Bercean are acest sentiment de ură și reproșează de ce nu am vorbit mai devreme. Pentru că nu voiam să-mi distrag atenția de la ceea ce aveam de făcut și de la ceea ce-mi doream nespus de mult să realizez! 
- Corina  Căprioriu

Gazeta Sporturilor, investigație despre abuzurile antrenorilor de la judo

În finalul anului 2018, Gazeta Sporturilor a demarat o ancheta cu privire la abuzurile la care sportivele erau supuse de Florin Bercean, Gianina Andreica și Ana Maria Mititelu la Centrul Olimpic de Judo de la Cluj.

GSP a publicat mărturii cutremurătoare ale unor victime, multe dintre ele fiind minore în momentul agresiunilor. 

„Eram virgină în acea perioadă. Dar Andreica mă tot făcea de râs că sunt o vagaboandă, că umblu cu băieții. Considera, probabil, că e de neconceput o asemenea postură la 19 ani. Mama a rugat-o la un moment dat să înceteze cu aceste cuvinte, dar, după o vizită a ei, a început să țipe în sală cu chestii de genul «În ce gaură mai ești tu virgină? Să spui oricui, dar nu mie!»”
- sportivă care și-a păstrat anonimatul
 

Chiar aveam în cap să mă sinucid, nu i-am zis doar ca s-o sperii! Mi-am făcut imediat bagajele și am plecat. Mama a discutat atunci și cu Bercean, antrenorul i-a spus că-i pare rău dacă renunț și a rugat-o să ne mai gândim. Era însă un răspuns diplomatic, nu vorbea serios
- sportivă care și-a păstrat anonimatul
 

Am fost chemate într-un vestiar, eu și încă patru colege. Gianina Andreica ne-a pus să ne dezbrăcăm la bustieră și chilot, după care a început chinul. Pe mine m-a luat prima în vizor. M-a ridicat în picioare și a început să mă lovească violent pe spate cu o coardă de cauciuc, având lățimea unei jumătăți de palmă.
- Roxana Pavel

M-a chemat la el. A tras capătul frânghiei, învelit într-un cauciuc gros, și m-a pocnit cu ură direct în creștetul capului. M-a luat amețeala, îmi țiuiau urechile, m-am culcat la pământ și, fiind mai sensibilă, a început să-mi curgă sânge din nas. Cred că și el s-a panicat nițel când a văzut efectele. La sală, treceai pur și simplu cu frică pe lângă Bercean, lăsai ceafa în jos din instinct ca să nu te pomenești că-ți dă una fiindcă așa-l apuca. Am asistat la numeroase momente cu colege lovite, înjurate, umilite
- sportivă care și-a păstrat anonimatul

La lot, sportivii sunt considerați niște animale. Majoritatea antrenorilor te jignesc, te umilesc, te bat, te dezumanizează. Când a văzut că am depășit greutatea pentru categorie, domnul Bercean s-a enervat rău, a început să urle, să mă înjure și mi-a dat o palmă peste cap, de la spate! Eu stăteam cu fața la un perete, iar din lovitură m-a proiectat cu fruntea într-un dulap de fier aflat lângă noi
- Cătălina Rob Ditan

VIDEO Cozmin Gușă ridiculizează mărturiile fetelor agresate la lotul de judo

Lista victimelor de la lotul olimpic de judo 

Cătălina Rob Ditan (18 ani, București)

  • La lot în 2013/2014, între 13 și 14 ani
  • „Bercean m-a lovit violent peste cap, de la spate, și m-a proiectat cu fruntea într-un dulap de fier. Stăteam ghemuită și tot continua să mă lovească. Andreica mi-a rupt degetul mic de la piciorul stâng. Sportivele erau tratate ca niște animale"
     

Anonima 1

  • La lot în 2012/2017, între 12 și 17 ani
  • „Bătută de Bercean cu pumni, palme și picioare până a învinețit-o și a făcut pe ea fiindcă a ratat un concurs extern din pricina neîncadrării în categorie"

Anonima 2

  • La lot în 2011/2015, între 12 și 17 ani
  • „M-a lovit în cap cu capătul cauciucat al unei frânghii. Îmi țiuiau urechile, a început să-mi curgă sânge din nas"

Roxana Pavel (19 ani, Bistrița)

  • La lot în 2011/2013, între 12 și 14 ani
  • „Andreica m-a bătut pe spate cu o coardă de cauciuc. Arătam ca o zebră. În timp ce mă lovea cu sete, mă înjura, îmi cerea să nu plâng și să nu spun nimic părinților. Mi-am rupt degetul mic de la mâna dreaptă, au refuzat cei de la lot să mă ducă la orice control medical. Am rămas cu sechele"

Anonima 3

  • La lot în 2011/2013, între 13 și 15 ani
  • „Am fost bătută pe spate cu o coardă de cauciuc de antrenoarea Gianina Andreica. Eram plină de vânătăi. I-am spus mamei că mă sinucid dacă nu mă ia acasă. Aveam de gând să mă arunc în fața unei mașini din cauza regimului de teroare"

Anonima 4

  • La lot în 2012-2014, între 19 și 21 ani
  • „Andreica nu mă scotea din vagaboandă, pentru că eram o tipă mai rebelă. Eram virgină, iar ea striga prin sală, umilindu-mă: «În ce gaură mai ești tu virgină? Să spui oricui, nu mie!». Am văzut cum Bercean a lovit patru colege fiindcă luaseră Furosemid"

Rareș Rotaru (20 ani, Bacău) 

  • La lot în 2018, la 20 de ani
  • Tatăl său, George, a reclamat agresiunile și mediul toxic de la Cluj
  • „Bercean a vrut să-i sară în gât, fi-miu s-a ferit, dar l-a pus pe liber. I s-a părut că nu e implicat în antrenamente. Urla prin sală «Îl f.. eu pe mu..tu' ăsta!». Bercean îi umilește pe toți. A pocnit câțiva puști și de la lotul masculin"

Alina Croitoru - Alecu (36 ani, București)

  • La lot în 2000-2007, între 16 și 23 ani
  • „Bercean m-a împins violent într-o scară, care a căzut peste mine. M-am speriat rău. A vrut să mă distrugă ca om și ca sportiv. M-a suspendat doi ani fără motiv"

Cazul Bercean, îngropat la Comisia de Etică

După ce dezvăluirile Gazetei, COSR a trimis cazul la Comisia de Disciplină, la începutul lunii ianuarie 2019, dar cazul a rămas îngropat la Comisia condusă de Cristinel Romanescu, președintele Federației de Tenis de Masă.

După ce câteva sportive au fost audiate, Comisia nu a dat niciun verdict nici până în ziua de azi. Între timp, Bercean este în continuare antrenorului lotului olimpic feminin și vicepreședintele Federației Române de Judo.

Există, în principiu, un verdict conturat pe cazul Bercean, dar e, deocamdată, destul de ambiguu, pentru că s-au adunat depoziții și fapte care se bat cap în cap. Personal, nu mi-am exprimat un punct de vedere încă, fiindcă sunt un tip mai rezervat. Dar e clar că nu tolerăm astfel de comportamente în sport. M-ar deranja să fim identificați drept complici la atitudini nefirești. E adevărat că n-ar fi trebuit ca hotărârea noastră, albă sau neagră, să treneze atât, sunt aproape doi ani de la preluarea cazului, dar vă promit că în zilele imediat următoare vom publica decizia noastră. Un singur lucru însă mă intrigă: de ce toate fetele povestesc aceste lucruri după ani de zile? 
-Cristinel Romanescu, președinte Comisia Etică COSR, azi, pentru GSP.ro

Cine face parte din Comisia de Etică COSR la startul anchetei:

  • Cristinel Romanescu (președinte)
  • Cristina Vărzaru (membru, președinte Comisia Sportivilor)
  • Anișoara Cușmir Stanciu (membru)
  • Doina Ignat (membru)
  • Dan Vișoiu (membru, arbitru TAS)
  • Delia Bosman (membru, avocat)
  • Cristian Jura (membru, arbitru TAS)

Citește toate episoadele investigației GSP despre abuzurile de la judo:

 

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (2)
popicoo
popicoo  •  24 Februarie 2021, 12:48

bercean este de-ment, și se vede asta cu ochiul liber!

carnag3
carnag3  •  24 Februarie 2021, 12:33

Locul lui Bercean e la Închisoare!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează