SPORTURI  »  ALTELE  »  JUDO

INVESTIGAȚIE GSP COSR validează sălbăticiile lui Florin Bercean de la lotul de judo! Decizie după 2 ani și jumătate de la startul audierilor

Articol de - Publicat luni, 21 iunie 2021 07:31 / Actualizat luni, 21 iunie 2021 10:12

Cu doar o lună înainte de startul JO de la Tokyo, Comitetul Olimpic a clasat dosarul în care mai multe foste sportive îl acuzau pe antrenorul Florin Bercean de instituirea unui regim de teroare la lotul național de judo de la Cluj. Comisia de Etică a dat verdictul după doi ani și jumătate de la startul audierilor!

La sfârșitul lui 2018, vocea unei tinere judoka spărgea carapacea poleită din jurul lotului olimpic de judo de la Cluj.

Cătălina Rob Ditan, o fostă sportivă cooptată în perioada 2013/2014 la centrul de pregătire coordonat de tripleta Florin Bercean – Gianina Andreica – Ana Maria Mititelu, a dezvăluit regimul de groază cultivat de cei trei antrenori, care câștigaseră faimă prin medalii olimpice, mondiale și continentale: bătăi crunte, amenințări, jigniri, umilințe, picioare rupte, teroare fizică și psihică.

„Spălare pe creier la lotul de judo"


"La lot, sportivii sunt considerați niște animale. Majoritatea antrenorilor te jignesc, te umilesc, te bat, te dezumanizează. E o spălare pe creier. Acolo se trăiește într-o teroare continuă. În adâncul sufletului meu, îi urăsc pe acești oameni", puncta Rob Ditan într-un interviu tulburător acordat GSP.

A urmat un val de alte mărturii șocante. Încă șapte sportivi trecuți de-a lungul anilor prin mâna lui Bercean au completat tabloul cu episoade dureroase suferite la Cluj. Numele cel mai relevant avea să fie cel al Alinei Alecu (Croitoru), campioană mondială și europeană de cadete, plus argint cu echipa de senioare în 2000, când avea doar 16 ani!

Alina Dumitru s-a abținut de la vot

În ianuarie 2019, COSR se autosesiza în cazul sălbăticiilor din lotul de judo, iar cazul ajungea pe masa Comisiei de Etică. 

Și abia după circa doi ani și jumătate, forul olimpic vine cu un verdict: clasare! Au fost șase voturi "pentru" și o abținere, chiar din partea Alinei Dumitru, care cucerea titlul olimpic la Beijing 2008, sub bagheta lui Bercean.

Soluția mai trebuie doar să fie validată de Comitetul Executiv, adică o formalitate.

Șeful Comisiei de Etică: „Nu există dovezi relevante"

„Nu am detectat elemente care să ne ducă la sancționarea celor trei antrenori. Am așteptat lucruri relevante și convingătoare din partea fetelor, dar am considerat că nu există suficiente elemente în sprijinul celor afirmate de ele în public.

Am vrut să știm dacă s-au făcut demersuri și către federație, dacă părinții au reclamat ceva în timp, dar nu am primit detalii despre așa ceva", explică decizia șeful Comisiei de Etică, Cristinel Romanescu, președinte al Federației Române de Tenis de Masă.

Cătălina Rob Ditan: „Cei din COSR sunt complici"

Pentru Cătălina Rob Ditan, tânara care a deschis Cutia Pandorei în judo-ul românesc, verdictul e șocant, dar previzibil.

„Am adus dovezi, am povestit în detaliu ce se întâmplă la Cluj, dar, din păcate, mesajul e că suntem ignorate. Ce probe mai clare puteau fi decât mărturiile fetelor maltratate, sportive din generații și niveluri diferite de performanță, care arată că teroarea de la lotul de judo e o politică de durată, nu un accident? Sunt dezamăgită, chiar dacă mă așteptam ca COSR să îl ia în brațe pe Bercean. 

A fost un demers de paradă. Acești oameni din Comisia de Etică și din Comitetul Executiv al COSR reprezintă, din punctul meu de vedere, niște complici ai lui Bercean". 

Cine sunt victimele

Cătălina Rob Ditan (20 ani, București)

  • La lot în 2013-2014, între 13 și 14 ani
  • 1Bercean m-a lovit violent peste cap, de la spate, și m-a proiectat cu fruntea într-un dulap de fier. Stăteam ghemuită și tot continua să mă lovească. Andreica mi-a rupt degetul mic de la piciorul stâng"

Anonima 1

  • La lot în 2012-2017, între 12 și 17 ani
  • „Bătută de Bercean cu pumni, palme și picioare până a învinețit-o și a făcut pe ea fiindcă a ratat un concurs extern din pricina neîncadrării în categorie"

Anonima 2

  • La lot în 2011-2015, între 12 și 17 ani
  • „M-a lovit în cap cu capătul cauciucat al unei frânghii. Îmi țiuiau urechile, a început să-mi curgă sânge din nas"

Roxana Pavel (21 ani, Bistrița) 

  • La lot în 2011/2013, între 12 și 14 ani
  • „Andreica m-a bătut pe spate cu o coardă de cauciuc. În timp ce mă lovea cu sete, mă înjura, îmi cerea să nu plâng și să nu spun nimic părinților. Mi-am rupt degetul mic de la mâna dreaptă, au refuzat să mă ducă la orice control medical. Am rămas cu sechele"

Anonima 3 

  • La lot în 2011/2013, între 13 și 15 ani
  • „Am fost bătută pe spate cu o coardă de cauciuc de Andreica. Eram plină de vânătăi. I-am spus mamei că mă sinucid dacă nu mă ia acasă. Aveam de gând să mă arunc în fața unei mașini din cauza regimului de teroare"

Anonima 4
 

  • La lot în 2012-2014, între 19 și 21 ani
  • „Andreica nu mă scotea din vagaboandă, pentru că eram o tipă mai rebelă. Eram virgină, iar ea striga prin sală, umilindu-mă: «În ce gaură mai ești tu virgină?». Am văzut cum Bercean a lovit alte patru colege"

Rareș Rotaru (22 ani, Bacău) 

  • La lot în 2018, la 20 de ani
  • Tatăl său, George, a reclamat agresiunile și mediul toxic de la Cluj: "Bercean a vrut să-i sară în gât, fi-miu s-a ferit, dar l-a pus pe liber. I s-a părut că nu e implicat în antrenamente. Urla prin sală «Îl f.. eu pe mu..tu' ăsta!». Bercean a pocnit câțiva puști și de la lotul masculin"

Alina Croitoru - Alecu (37 ani, București)

  • La lot în 2000-2007, între 16 și 23 ani
  • „Bercean m-a împins violent într-o scară, care a căzut peste mine. M-am speriat. A vrut să mă distrugă ca om și ca sportiv. M-a suspendat doi ani fără motiv"

Cine face parte din Comisia de Etică COSR

  • Cristinel Romanescu (președinte)
  • Alina Dumitru* (membru, președinte Comisia Sportivilor)
  • Anișoara Cușmir Stanciu (membru)
  • Doina Ignat (membru)
  • Dan Vișoiu (membru, arbitru TAS)
  • Delia Bosman (membru, avocat)
  • Cristian Jura (membru, arbitru TAS)
    * a înlocuit-o în ultimele luni pe Cristina Vărzaru

Copiii vor rămâne cu sechelele, iar domnii de la COSR cu banii și laudele. Am fost mulțumite măcar pentru că demersul Cătălinei a tras un semnal de alarmă, a motivat și alte sportive să vorbească, iar mulți părinți au aflat ce li se întâmplă copiilor lor la Cluj într-un mediu de teroare
- Monica Rob Ditan, mama Cătălinei

E un verdict normal. A fost un scandal artificial, generat de niște terchea-berchea, care au manipulat foști sportivi și părinți, fiindcă le stătea în gât fosta și actuala conducere a federației. O mascaradă care s-a încheiat prea târziu, cu prețul unor denigrări publice pe care Florin Bercean nu le merita
- Cozmin Gușă, președinte FRJ

VIDEO Eduard Novak anunță cu câte medalii ne vom întoarce de la Jocurile Olimpice: "Și eu am șanse!"

Citește toate mărturiile obținute de Gazeta Sporturilor despre agresiunile de la lotul de judo:

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (12)
leftymius
leftymius  •  18 Mai 2023, 10:50

Bercean, tipul care batea sportivele a ajuns vicepresedintele federatiei. Frumos.

gepeto
gepeto  •  23 Iunie 2021, 16:01

"Felicitari" Alina Dumitru si Cosr. A demonstrat inca o data ca e "mare " campioana. N are nimic de pierdut si ii acopera. In plus statul este impotent, inca o data aratand ca nu fac nimic real in a proteja pe romanii predispusi la abuzuri. Nici macar pe cei din subordinea directa a lor . Felicitari negative politiei romane, procuraturii, justitiei. Sa traiti: bine!

malinr
malinr  •  22 Iunie 2021, 18:49
Postat de cornel86 pe 21 Iunie 2021, 16:07

Dupa ce au distrus gimnastica cu "dezvaluiri" de genul asta acum se pare ca trec si la judo! Sportul de performanta necesita disciplina si sacrificii, nu oricine e facut pentru asta!

Disciplina nu este un argument pentru abuzuri. Distanta ditre ele este foarte mica, iar cei care incalca limita de demarcatie ar trebui sa aiba suficient discernamant incat sa nu persiste in raul pa care-l fac asupra sportivilor, mai ales daca acestia sunt copii. Cumosc un antrenor caruia copiii ii ziceau "Remix" - explicatia era ca jignea copii repetand de 50 de ori pe aceeasi tonalitate " esti un p..ost" . Asta e disciplina?

Vezi toate comentariile (12)
Comentează