SPORTURI  »  ALTELE  »  COMPLEX SPORTIV

Ajuns în paragină, un stadion legendar din România va fi demolat! Se va construi o arenă multifuncțională, de 75 de milioane de euro

Așa ar urma să arate noul complex sportiv din Craiova (dreapta). Va fi la 500 de metri de stadionul „Ion Oblemenco” // FOTO: gds.ro +21   FOTO
Așa ar urma să arate noul complex sportiv din Craiova (dreapta). Va fi la 500 de metri de stadionul „Ion Oblemenco” // FOTO: gds.ro

Articol de - Publicat sambata, 25 martie 2023 17:52 / Actualizat sambata, 25 martie 2023 18:29

Cel mai vechi stadion din Craiova, „Tineretului”, urmează să fie demolat. Va fi înlocuit cu un complex sportiv de 75 de milioane de euro.

Gazeta Sporturilor scria în aprilie 2021 că legendarul stadion „Tineretului”, din Craiova ar urma să fie demolat, existând discuții între MTS și Consiliul Local Dolj. În februarie, s-a stabilit firma care va demola arena, în termen de 5 luni, iar recent a fost finalizat studiul de fezabilitate, pentru o arenă multifuncțională.

Complex sportiv de 75 de milioane de euro în Craiova

Inaugurat în 1933, stadionul pe care „Știința” a făcut istorie din 1948 până în 1967 urmează să fie demolat în perioada următoare. 

Consiliul Județean Dolj a stabilit o investiție de 367.622.835 milioane de lei (74,4 milioane de euro), urmând a se construi o arenă multifuncțională. Arena va avea 6.000 de locuri și va putea găzdui competiții de atletism, baschet, handbal, volei și futsal și va avea pistă de ciclism indoor, potrivit Gazeta de Sud.

Noua arenă ar urma să fie gata în 30 de luni de la începerea lucrărilor.

VIDEO Stadionul „Tineretului” e în paragină

Gazeta a vizitat micuța arenă în 2021. La exterior stadionul trădează nepăsarea autorităților. Pe partea tribunei a 2-a, e un mix de geamuri sparte, uși de garaje ruginite, un zid din cărămidă ciobită, plus un service auto improvizat. „Reglaj direcție unghi fugă", scrie pe o pancartă la tribuna a doua. 

„Ucis" de nepăsare, varul de pe ziduri e scorojit, în multe locuri e plin de gunoaie, pet-uri aruncate peste gard, buruienile au năpustit ceea ce teoretic numim tribune, pentru că și acestea sunt distruse. Gradenele de lemn sunt în multe locuri rupte, treptele de beton sunt sparte. Băncile de rezerve sunt bune de trimis la fier vechi, lucru trist pentru fotbalul oltean. Sunt vechile bănci de pe „Oblemenco", unde au luat loc Valeri Lobanovski, Sven Goran Eriksson sau Jupp Heynckes. 

A început demolarea pe stadionul „Tineretului” din Craiova - imagine din 30 martie 2023 / Sursă foto: Facebook@ Universitatea Craiova
A început demolarea pe stadionul „Tineretului” din Craiova - imagine din 30 martie 2023 / Sursă foto: Facebook@ Universitatea Craiova
A început demolarea pe stadionul „Tineretului” din Craiova - imagine din 30 martie 2023 / Sursă foto: Facebook@ Universitatea Craiova
+17 FOTO

11 ani și implicare din partea Regelui Carol al II-lea

Construcția arenei a durat nu mai puțin de 11 ani din cauza faptului că amplasarea e într-o zonă mlăștinoasă. A fost nevoie de muncă susținută din partea militarilor din Craiova. Implicarea Regelui Carol al II-lea a fost decisivă, motiv pentru care stadionul i-a preluat numele. Inițial, a fost conceput ca un complex sportiv amplu, cu teren de fotbal, pistă de alergare, chiar poligon de tragere, terenuri de volei și tenis. Și tribunele primiseră nume speciale, „Regală" - tribuna oficială, „Populară" - tribuna a II-a.

Arena „Tineretului” are un trecut bogat

Istoria arenei e una plină de evenimente, unele chiar extrasportive. Acolo s-au organizat zeci de spectacole propagandiste, iar mareșalul Antonescu a vizitat stadionul la 10 ani de la darea în folosință, în 1943, cu prilejul manifestărilor Săptămânii Olteniei. Inclusiv armata germană a folosit stadionul și a expus parade dedicate lui Adolf Hitler.

 Totuși, în memoria microbiștilor „Tineretului" rămâne stadionul care a adus primul titlu național al unei echipe din Craiova. FC Craiova, pregătită de Puiu Pleșa, cu Angelo Niculescu în teren, reușea să triumfe în sezonul 1942-1943. Totuși, acest sezon e șters din cartea de istorie a fotbalului pentru că s-a disputat pe timp de război.

Citește și: 

România U19, victorie în al doilea meci al Turului de Elită pentru EURO 2023 » Borza și Mazilu au făcut diferența! Calculele calificării

Situație absurdă în Liga 2! CSA Steaua a cerut amânarea meciului cu Oțelul » Daniel Oprița: „Nu e vina noastră, poate Federația o să țină cont”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (16)
parpalache
parpalache  •  26 Martie 2023, 11:11

Pai doar a fost construit un stadion modern la Craiova?!Iar acum li se baga pe gât inca un stadion-in loc sa fie construita o mare intreprindere-care sa produca ceva?!Stadioanele -la noi-nu in Anglia sau Germania-produc doar...cheltuieli!Atât!

Catalynn__..
Catalynn__..  •  25 Martie 2023, 21:47
Postat de balotelli pe 25 Martie 2023, 19:21

Deci tu povestești tineretului că erau zecesebe încă din '79?! Frumos. :-))) Ce alte secrete mai ascunzi, Marcele? Dă repede din casă,... până nu te găsește Grădinescu! :-)))

In perioada aia Steaua era zero in campionat, nici măcar nu “arbitram” titlul, ca sa zicem așa. Echipa anilor ‘70 cu Răducanu și Iordănescu se destrămase, însă in ciuda valorii individuale a jucătorilor Stelei deceniul 8 al secolului trecut a aparținut câinilor. De altfel Steaua nu a mai contat pana in ‘85 perioada aia fiind dominata de Craiova Maxima și Dinamo, deci ca ne-au bătut in Bănie intr-o competiție fără nicio relevanță sau importanță e fix pix.

Catalynn__..
Catalynn__..  •  25 Martie 2023, 21:47
Postat de emilian_din_iasi pe 25 Martie 2023, 18:48

Cum se poate asa ceva????????????? Astia isi bat joc de Iasi !!!!!!!!!!!!!!! Baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa chiar nu aveti pic de bun simt ma?????????? La Iasi nu faceti nimic si la olteni va apucati deja de al doilea stadion nou???????????????? NCREDIBIL !!!!!!!!!! N E S I M T I R E !!!!!!!!!!!!

Calmează-te bre, nu stadion fac, ăla au deja, ci o sala polivalenta. Va vine și vouă rândul, stai liniștit!

Vezi toate comentariile (16)
Comentează