SPORTURI  »  ALTELE  »  INTOXICAȚIE

EXCLUSIV Incident grav la bazinul de la CS Rapid: 18 copii au ajuns de urgență la spital » GSP a vorbit cu cei implicați: „Diagnosticul e pneumonie toxică, au inhalat substanțe nocive”. Poliția a deschis o anchetă, clubul se apără: „Testele sunt ok”

Articol de , - Publicat marti, 26 octombrie 2021 11:57 / Actualizat marti, 26 octombrie 2021 15:34

18 copii cu vârste cuprinse între 3 și 10 ani au avut de suferit săptămâna trecută și au ajuns la spital cu probleme respiratorii, după ce s-au antrenat în bazinul de înot de la CS Rapid · Concentrația de clor din apă ar fi depășit de 6 ori limita normală, acuză cluburile ai căror elevi au fost afectați · „Apa a ieșit ok la teste, nu știm ce s-a întâmplat”, afirmă, în replică, șefii CS Rapid · Copiii au fost externați între timp · Poliția a demarat o anchetă. 

UPDATE 14:30 » Cercetări pentru vătămare corporală din culpă și neglijență în serviciu

Poliția Capitalei a emis un comunicat, la solicitarea GSP, în care anunță că, după sesizările părinților, s-a declanșat o anchetă.

În data de 19 octombrie, Secția 20 Poliție a fost sesizată de către o unitate spitalicească cu privire la faptul că la camera de gardă au fost aduși de părinți, trei minori, ce prezentau simptomatologie specifică unei expuneri la vapori de clor.

La fața locului s-au deplasat, de urgență, polițiști din cadrul Secției, iar din primele date a rezultat faptul că minorii au participat la antrenamente de înot, la un bazin din sectorul 6.

Au fost declanșate cercetări , din oficiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

Ulterior, aceeași unitate sanitară a informat subunitatea de poliție cu privire la faptul că alți  minori au fost prezentați la camera de gardă, cu aceleași simptome.

Au fost prelevate probe de apă din bazin, fiind sesizată și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București.

Urmare probelor administrate în cauză, cercetările sunt continuate de Secția 20 Poliție, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și neglijență în serviciu
-comunicat Poliția Capitalei

GSP s-a adresat și directorului executiv al DSP București, Oana Nicolescu.

„A fost efectuată o verificare la fața locului. Unitatea era închisă din data de 19.10 2021. Se efectuau lucrări de verificare a instalației de ventilație și a instalației de recirculare și clorinare automatizată a apei din bazin. La  finalizarea acestor verificări se vor recolta probe de apă pentru analiza fizico-chimică și microbiologică. În funcție de rezultate se vor lua măsurile ce se impun”, se arată în comunicatul DSP. 

UPDATE 14:15 » Cine se ocupă de mentenanța bazinului

Mugur Bolohan, director sportiv CS Rapid, a vorbit pentru GSP despre cele întâmplate:

 „De mentenanța bazinului se ocupă firma Evro Pro, cu care avem contract. Proba de apă analizată dimineață a fost în regulă, nu ne explicăm ce s-a întâmplat după ora 16:00”.

Patronii firmei Evropro sunt israelieni: Evian Mozes (90%) și Josef Engel (10%

Cazuri de intoxicare la bazinul Rapid

În weekendul 16-17 octombrie, conducerea CS Rapid a anunțat cluburile care au închiriate culoare în bazinul de înot să nu facă antrenamente pentru că urmează schimbarea, dezinfectarea și clorificarea apei.

Ulterior, luni 18 octombrie, administratorul bazinului, Mihai Ionescu a anunțat că totul este în regulă și se poate intra din nou în bazin. În aceeași zi, după prânz, au început să apară grupele de copii și juniori care fac înot de performanță și inițiere în bazin.

Ulterior, aceștia au avut probleme din cauza concentrației ridicate de clor din apă, iar unii dintre ei au ajuns la spital cu probleme respiratorii, au informat sursele GSP.

„Concentrația de clor maximă e 0,6%. În bazin era de 3,6%!”

„Am simțit că era un miros puternic de clor, dar nu ne-am gândit că ar putea fi probleme. Încă din timpul antrenamentelor, însă mai ales spre final, copiii au început să aibă accese puternice de tuse. Ulterior, am aflat că foarte mulți, dintre care 6 de la grupa de performanță, care au lucrat mai intens și au stat mai mult în bazin, dar și 7 de la grupa de inițiere, au avut probleme mari după ce au ajuns acasă. Adică tuse, iritații pe piele și mai grav, insuficiență respiratorie.

Acești 13 copii au ajuns la diverse spitale. Plămânii au fost afectați. Unul a ajuns la spital cu o saturație a oxigenului de 91%, altul, mai grav, cu 83%. De fapt, cei mai mulți dintre copii au avut nevoie să fie conectați la aparatele de oxigen. Plămânii le-au fost afectați, nu ni s-a spus exact în ce măsură. Dar recuperarea va dura între 3 și 6 luni.

A fost demarată o anchetă de către Procuratură, Poliție și DSP. DSP-ul a venit a doua zi pentru a lua probe din apă și concentrația de clor era de 3,6%. Probabil că atunci când copiii au făcut antrenament, concentrația era de peste 4%. Iar concentrația maximă admisă de 0,83%. Dacă se întâmplă să fie o concentrație de 0,9-1%, poți spune că a fost un accident. Dar la 4% e crimă! Părinții sunt îngrijorați și revoltați. Se gândesc să se constituie în parte vătămată.

Deocamadată e o anchetă în desfășurare. Cei de la Rapid nu ne-au dat nicio explicație”, au explicat surse apropiate celor afectați, de la ACS Timex, unul dintre cluburile care au închiriat culoare la bazinul Rapid. 

Același gen de probleme le-au avut mai mulți copii, inclusiv de la grupele de polo de la Rapid, dar și de la alte cluburi care au închiriat culoare în bazin.

Incident grav la bazinul de la CS Rapid: 18 copii au ajuns de urgență la spital » GSP a vorbit cu cei implicați: „Diagnosticul e pneumonie toxică, au inhalat substanțe nocive”. Poliția a deschis o anchetă, clubul se apără: „Testele sunt ok”
Incident grav la bazinul de la CS Rapid: 18 copii au ajuns de urgență la spital » GSP a vorbit cu cei implicați: „Diagnosticul e pneumonie toxică, au inhalat substanțe nocive”. Poliția a deschis o anchetă, clubul se apără: „Testele sunt ok”

Decomandată, bazinul de la CS Rapid e închis până la finalizarea anchetei.

100 de leipe oră este prețul de închiriere pentru un culoar de înot la bazinul Rapid

„Am avut și eu 5 copii afectați, cu vârste între 3 și 10 ani”

Andrei Pandele, antrenor de înot la Asociația Smart Swimming, are 20 de copii la cursuri, dar în acea zi de luni au venit la bazin doar 8, cu vârste între 3 ani și jumătate și 10 ani. Cinci dintre ei au ajuns la spital, începând cu ziua de marți.

„Când am ajuns la bazin am văzut că apa era puțin mai tulbure față de cum am lăsat-o la antrenament de vineri. Dar nu am crezut că va fi o problemă. Mirosul de clor era puternic, dar așa e la toate bazinele de înot de performanță. Mirosul nu poate fi un reper pentru antrenor, ca să își dea seama dacă e ceva în neregulă.

Având și copii mici, normal că am intrat și eu în bazin cu ei, ca de fiecare dată. Nici nu i-am mai ținut o oră, pentru că după 30 de minute au început să tușească. Și eu am simțit că am probleme cu gâtul. După aceea am aflat de la părinți ce s-a întâmplat. Cei care au fost la spital au stat conectați la aparatele de oxigen.

Au fost afectați mai tare cei cu vârste mai mari, nu cel de 3 ani și jumătate sau cel de 5. Dar și ei au avut probleme. Clubul Rapid nu ne-a dat nicio explicație, așteptăm să vedem ce se întâmplă cu ancheta în desfășurare. Părinții copiilor afectați intenționează să dea în judecată clubul Rapid, dar deocamdată nu s-a luat o decizie clară.

Am avut și eu problemele două zile. M-am simțit rău, am tușit, am fost amețit și am avut o inflamare a gâtului. Acum sunt bine. E clar că cei mici au probleme mult mai mari și cel puțin o lună au interdicție la efort. Din câte am înțeles, diagnosticul e de pneumonie toxică, prin inhalarea unor substanțe nocive”, a declarat Pandele.

Comunicatul Spitalului „Grigore Alexandrescu”:  „18 copii cu intoxicație cu clor”

Din primele informații ale ziarului era vorba despre 13 copii afectați, dar reprezentații spitalului „Grigore Alexandrescu”au comunicat că 18 copii au fost intoxicați cu clor:

„În decurs de trei zile s-au prezentat, în etape, 18 copii cu intoxicație cu clor.  Din care 4 au refuzat internarea și 2 nu au necesitat internare. Au fost internați 12 copii cu pneumonie post expunere la vaporii de clor, dintre care 10 au necesitat oxigen. Fiecare a stat internat în medie 3-4 zile. 

Evoluția a fost favorabilă, ultimii externați au fost duminică. În acest moment nu mai avem nici un copil internat din accidentul colectiv de la bazinul Rapid. La prezentarea lor la UPU, a fost anunțată poliția evenimente la 112 (s-au prezentat cei de la secția de care aparține bazinul de înot), conducerea spitalului și DSP
 - comunicatul spitalului Grigore Alexandrescu

Ce spune CS Rapid

Gazeta Sporturilor a luat legătura cu Valentina Caciureac, președinte CS Rapid, care a dat detalii despre cele întâmplate.

„Bazinul este închis din data de 18 octombrie seara. Este o anchetă în desfășurare la Poliție. Am avut anchetă de la DSP vineri și ieri, care nu a relevat nimic periculos pentru copii. Toate au ieșit bune. Analiza apei nu indică niciun pericol pentru copii.

Nu pot să vă spun nimic mai mult. Noi am dus analiza apei la DSP, așa cum prevede legea, luni, 18 octombrie, când s-a întâmplat intoxicarea copiilor, iar analiza apei este în parametri normali, fără să indice vreun pericol pentru copii. Nu știm de ce s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Am fost și suntem îngrijorați pentru copii. Am făcut și noi verificări interne. Raportul DSP este că analiza apei și produsele care au fost folosite sunt în parametri normali și nu au pus în pericol sănătatea publică. Mai mult de atât nu am ce să vă spun. Încă facem verificări zilnice la apă, să vedem dacă mai apare vreo problemă de genul ăsta", a spus Valentina Caciureac.

Bazinul Rapid a fost reabilitat de CNI în 2019

Bazinul de la CS Rapid a fost modernizat recent, în iulie 2019, după o lucrare care a durat doi ani și care a costat 8.074.400 de lei. 

Bazinul are o adâncime de 2,20 m, iar sala dispune de 250 de locuri. În noua clădire sunt vestiare pentru sportivi și arbitri, grupuri sanitare, dușuri, cabinet medical și control doping, sală de forță și spații tehnice.

+10 FOTO

Citește și: 

Moment șocant pe un teren de fotbal » Un bărbat a luat la bătaie un copil: „Adu sabia!”

Simona Halep, laude pentru Emma Răducanu înainte de debutul la Transylvania Open: „Are un viitor luminos”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
10226388054318543
Mihai Pac  •  31 Octombrie 2021, 09:23

Firma unor cetățeni israelieni....*** Sper ca părinții copiilor sa nu cedeze și să ceară pedepsirea lor

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

leu.mr
leu.mr  •  27 Octombrie 2021, 19:00

De ce nu se foloseste fluor in loc de clor ?

ciprianbirtea
ciprianbirtea  •  27 Octombrie 2021, 01:42
Postat de George Bondei pe 26 Octombrie 2021, 14:02

Dupa ce termina cu procesul cu RApid trece la gsp.ro. Cum sa publicati asa ceva ?????

Cum să nu publice așa ceva? E normal să afle lumea!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează