SPORTURI  »  ALTELE  »  CSM BUCUREŞTI

CSM Bucureşti este unul dintre cluburile cu cei mai mulţi sportivi legitimaţi din Europa: "Buget cît pentru cîinii vagabonzi!"

Articol de - Publicat joi, 11 septembrie 2014 00:00 / Actualizat miercuri, 10 septembrie 2014 20:54

Directorul general al CSM-ului, Constantin Căliman, vorbeşte despre strategia clubului susţinut de Primăria Capitalei, care are un buget de 8 milioane de euro


"Toată lumea vorbeşte de bugetul Clubului Sportiv Municipal Bucureşti, că e de opt milioane de euro. E adevărat, vi se pare mare? Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor are acelaşi buget. Cred că noi, oamenii, pentru sănătatea noastră şi pentru sport, merităm un pic mai mult decît animalele", îşi începe Constantin Căliman, directorul general de la CSM, alocuţiunea.

2,5 milioane pentru Centrul de copii şi juniori
E de un an şi jumătate în fruntea clubului bucureştean şi are ambiţii mari. "În momentul de faţă avem aproape opt mii de sportivi legitimaţi, dar ţelul meu e de a ajunge la douăzeci de mii. Avem un proiect foarte mare acum de a atrage tinerii spre sport", spune Căliman.

"Hai şi tu!" e campania pe care o vor iniţia o dată cu începerea noului an şcolar. "Sportivii noştri vor merge în şcolile din Bucureşti, le vor prezenta micuţilor avantajele de a face sport, de a petrece cît mai mult timp pe terenurile de sport. Sperăm să aducem cît mai mulţi sportivi în sală şi apoi să-i convingem să rămînă", a adăugat Căliman.

"Părinţii nu trebuie să plătească nimic!"
Constantin Căliman speră ca, în cîţiva ani, CSM Bucureşti să poată să se bazeze exclusiv pe sportivii crescuţi în club. "Acum am încercat să aducem, la handbal deocamdată, cei mai buni sportivi din ţară. Le oferim cazare, indemnizaţie. La noi, spre deosebire de cluburile şcolare sau cluburile private, nimeni nu plăteşte nimic. Le oferim toate condiţiile. Profesorii vor fi dintre cei mai buni, vor fi plătiţi pentru munca lor, să nu se mai spună că nu-şi dau interesul", mărturiseşte Căliman.

- Cîţi bani va primi un profesor care antrenează o grupă de copii?
- În funcţie de disciplină. La şah, de exemplu, un profesor are 400 de lei, la handbal vorbim de sume cuprinse între 600 şi 1.200 de lei. Pentru grupele de începători primesc 600 de lei, pentru iniţiaţi 800 de lei, iar coordonatorii primesc maximum.

- Şi cîte grupe poate avea un profesor?
- Maximum două. Practic, nu poate lua mai mult de 1.600 de lei.

Au racolat grupe cu profesori cu tot
Clubul bucureştean a fost acuzat că a transferat copii şi profesori de la cluburile din Capitală, ademenindu-i cu condiţiile bune pe care le oferă. Căliman se apără. "Nu e vina noastră că părinţii şi profesorii au venit cu elevii de mînă. Au venit părinţi cu acte spunîndu-ne că plăteau orele de antrenament, profesorii, cantonamentele, echipamentele. La noi vor fi scutiţi de tot. Ce puteam să le spunem, să le trîntim uşa în nas?", declară Căliman. Oficialul adaugă că a încercat să ajungă la un numitor comun cu cluburile de la care au venit sportivii. "Cu unii ne-am înţeles, le-am oferit echipamente, materiale la schimb. Cu alţii nu, dar am făcut totul legal", subliniază oficialul bucureştean.

Parteneriat cu MEC şi Federaţia Sportului Şcolar
Constantin Căliman spune că marea problemă cu care se confruntă e cea a infrastructurii. "Tocmai de aceea am făcut parteneriate cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării, cu Federaţia Sportului Şcolar, cu mai multe cluburi şi licee bucureştene. Aveam nevoie de baze de pregătire, de terenurile de antrenament. Cel mai important e ca să scoatem copiii la joacă, să nu mai stea în faţa calculatoarelor!", a spus Căliman.

8.200 de copii au mai fost selecţionaţi de CSM la acţiunile din această vară. Dintre aceştia au rămas aproximativ 6.400

257 de tehnicieni vor antrena sportivii de la CSM, în 64 de unităţi şcolare din Capitală

"Handbalul e locomotiva secţiilor de la CSM Bucureşti. E sportul cel mai îndrăgit în România, după fotbal, şi cu cele mai bune rezultate. Tocmai de asta ne vom axa pe handbal"
Constantin Căliman, director general CSM Bucureşti

"Modelul ales de noi a fost modelul francez. În Franţa, din 5,4 milioane de elevi, 3,5 milioane sînt legitimaţi la diferite ramuri de sport"
Constantin Căliman, director general CSM Bucureşti

Sportivii legitimaţi în anul competiţional 2013-2014
Atletism 1.363
Baschet 716
Handbal 2.095
Motociclism 5
Rugby 993
Şah 1.206
Volei 968
Total 7.346

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (5)
ghita49
ghita49  •  11 Septembrie 2014, 20:39

imi e rusine de asemanarea spotrului cu cainii bagabonzi dar problema e ca norodul vrea sport iar Oprescu vrea caini bagabonzi!!! ... ca de acolo mai castiga si familia lui un ban!!! si nu chiar un ban ci 1 euro cu multe zerouri la coada.

utaaradan
utaaradan  •  11 Septembrie 2014, 20:08

sper ca e atent si tontolan la cum sunt cheltuiti bani publici.

baixinho
baixinho  •  11 Septembrie 2014, 14:51
Postat de torquefm pe 11 Septembrie 2014, 14:26

Asa trebuie sa arate un club profesionist ! Cu multi copii legitimati la toate ramurile care sa nu trebuiasca sa-si plateasca echipamentele,cantonamentele sau sa joace pe teren fiecare in tricou de alta culoare! Felicitari !

păi să fie club profesionist, dar NU BUGETAR. sesizezi aspectul?

Vezi toate comentariile (5)
Comentează