SPORTURI  »  ALTELE  »  CE ÎNOT

CORESPONDENȚĂ GSP DE LA ROMA Camelia Potec explică ce înseamnă pentru sportul românesc rezultatul lui David Popovici: „Doar visam la asta acum un an”

FOTO: Raed Krishan +18   FOTO
FOTO: Raed Krishan

Articol de , - Publicat duminica, 14 august 2022 07:17 / Actualizat duminica, 14 august 2022 07:26

Camelia Potec, președinta FRNPM, a vorbit la Roma despre ce înseamnă pentru România performanța lui David Popovici de sâmbătă seara, care a luat medalia de aur la Campionatele Europene de Înot, de la Roma.

  • Jurnaliștii Gazetei, Roxana Fleșeru și Raed Krishan, se află la Roma, și transmit cele mai importante știri de la Campionatele Europene.

Camelia Potec, 40 de ani, conduce Federația Română de Natație și Pentatlon Modern din 2013, iar acum trăiește unul dintre cele mai bune momente ale sportului în care a fost campioană olimpică. 

Prezentă sâmbătă la Roma, Camelia Potec s-a bucurat enorm de reușita lui David Popovici, care a devenit campion european în proba de 100 metri liber, dar cel mai important a fost faptul că timpul său 46, 86, este noul record mondial.

Reacția lui Cielo după ce Popovici i-a doborât recordul mondial: „Știam că ziua aceasta va veni. David e abia la început”
Popovici, record mondial
Reacția lui Cielo după ce Popovici i-a doborât recordul mondial: „Știam că ziua aceasta va veni. David e abia la început”

La minute bune după încheierea cursei lui David și după ce Camelia Potec a discutat cu reprezentanții Federației Europene de Natație, cărora le-a reproșat că la festivitatea de premiere steagul României nu a fost pe ecran, ci doar cele ale Ungariei și Italiei, ea a vorbit despre lucrurile care s-au petrecut în bazin.

- Camelia, ce înseamnă pentru înotul românesc, pentru România, performanța lui David de aici de la Roma? 
- Este un lucru extraordinar, este un lucru la care poate doar am visat acum ceva ceva ani, dar un lucru de care am fost conștienți și pe care îl așteptam mai devreme sau sau mai târziu. David Popovici a arătat încă de anul trecut atunci când în acest bazin superb de la Roma a reușit să înoate un timp fabulos și să dețină cea mai bună performanță a anului 2021. Cumva ne ne așteptăm ca acest timp să fie îmbunătățit și speram să se întâmple cât mai repede. Și iată că la un an distanță a reușit să bată recordul mondial și să devină, așa cum a spus el că își dorește, cel mai rapid înotător al tuturor timpurilor la 100 de metri liber.

Camelia Potec, după aurul câștigat de David Popovici: „Un lucru firesc"

- Cunoști foarte bine ce se întâmplă cu un înotător, cum e evoluția aceasta a lui David într-un an, de la locul șase la CE de seniori la record mondial și european titluri mondiale și acum și unul european?
 - Este este un lucru normal, să zic firesc la talentul și munca depusă de David. Bineînțeles că toți tindem către excelență și muncim să ajungem la cel mai înalt nivel, dar nu întotdeauna ne reușește acest acest lucru. Iată că lui David i-a reușit și mă bucur atât de mult că este român. În primul rând, mă bucur foarte mult că a reușit să arate ce a pregătit și cât a pregătit și Doamne ajută să să reușească ceea ce își propuneri și de acum încolo, pentru că nu se va opri aici cu siguranță. 

- E cumva special și pentru tine faptul că ultima da medalie din carieră a fost aici, la Roma. Acum o nouă reușită în calitate de președintă?
 - Este într-adevăr o reușită extraordinară pentru întreaga țară pe care o reprezentăm cu toții și ne dorim să o reprezentăm la cel mai înalt nivel. România, și da, este o onoare și o mândrie că reprezint Federația Română de Natație și Pentatlon Modern în aceste vremuri minunate și că de fapt, strategia pe care am avut-o și dorința pe care am avut-o să muncesc până la epuizare pentru a reuși ca recordurile noastre, ale foștilor înotători, să fie doborâte și toate performanțele noastre să fie depășite. 

- Cum te simți? 
-Mi-am dorit foarte mult acest lucru și se pare că acum se întâmplă, așa că sunt onorată, sunt mândră și și mă bucur că România este din nou pe buzele tuturor în lumea natației și că suntem întrebați unde ne vom opri și nimeni nu știe ce mai putem face în continuare.

„David Popovici e un exemplu pentru mulți"

- Ce i-ai spus imediat după cursă? 
- L-am felicitat, nu am avut mult timp la dispoziție, știți foarte bine, protocolul este destul de strict și competiția nu s-a terminat nici pentru noi, nici pentru David. Mai urmează două probe, dintre care una mai grea, pentru că este încă la la început, dar cu siguranță că David știe în continuare ce are de de făcut. 

- Îți mai aduci aminte când te-ai întâlnit prima oară cu el, câți ani avea și dacă ai văzut ceva deosebit la el? 
- Mi-aduc aminte când când a venit la competiții de copii, Nu-mi aduc aminte exact anul, dar îmi aduc aminte că era un puști mic de înălțime pentru că era printre juniori și seniori, el doar un copil și care tot spunea că își dorește să înoate repede, nu că își dorește să fie cel mai rapid, ci că el își dorește să înoate foarte, foarte repede. Îmi aduc aminte că îl respecta foarte mult pe Robert Glință și își dorea să îl cunoască mai mai bine. Am înțeles că a și făcut o poză și s-au s-au sfătuit acum mulți ani am văzut și poza, dar să știți că lucrurile nu s-au oprit doar la o simplă poză, ci cumva la fiecare competiție se ducea și îl urmărea pe Robert din tribună și încerca să vadă ce face un campion. 

- Iar acum...
- Și iată că acum lucrurile s-au schimbat. David a devenit un campion, inspiră copiii din ziua de de astăzi și cu siguranță că va fi în continuare un exemplu pentru mulți ani de acum încolo. Un exemplu nu numai pentru înotători, ci pentru foarte mulți sportivi din România.

FOTO. Cele mai tari imagini din cursa lui David Popovici

+14 FOTO

- Ai fost impresionată de felul în care l-au primit italienii, pe David, l-au aplaudat la fel de mult ca pe compatrioții lor...
 - Da, așa este. Suntem o familie și publicul înțelege. Așa s-a întâmplat și la noi la Otopeni, când alți sportivi sau alte nume sonore din înotul european au fost aplaudați pentru că toată lumea își dorește să vadă performanțe minunate și cumva în momentul în care mergi la o competiție majoră de înot te interesează așa care ar fi numele sonore din sportul respectiv și aplauzi acea persoană când o și vezi în realitate.

VIDEO Cursa în care David Popovici a stabilit un nou record mondial

Citește și: 

David Popovici, despre modul inedit în care a sărbătorit recordul mondial la 100 de metri: „Cine știe ce mi-a venit... A fost un instinct animalic!”

Întreaga planetă e la picioarele lui David Popovici » Materiale istorice pe L'Equipe, Marca și Gazzetta dello Sport: „De pe altă planetă, nu poate să fie om!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează