SPORTURI  »  ALTELE  »  NATAȚIE

David Popovici e primul sportiv român premiat cu titlul „Cel mai bun tânăr sportiv european”

David Popovici// foto: Raerd Krishan
David Popovici// foto: Raerd Krishan

Articol de GSP - Publicat joi, 25 noiembrie 2021 22:59 / Actualizat sambata, 20 august 2022 19:57

Înotătorul David Popovici (17 ani) a primit azi distincţia de cel mai bun tânăr sportiv din Europa, în cadrul unei gale la Seminarul Asociației Comitetelor Olimpice Europene.

Delegația COSR, în frunte cu președintele Mihai Covaliu, l-a susținut pe sportivul legitimat la Dinamo la Samorin, în Slovacia, unde a fost votat de cele 50 de Comitete Olimpice Naționale de pe „Bătrânul continent”.

David Popovici, cel mai bun tânăr sportiv european

Popovici a avut un an 2021 fabulos, reușind să câștige aurul la Campionatele Europene de Seniori, trei medalii de aur la Campionatele Europene de Juniori și să se claseze pe locul 4 la JO Tokyo.

Cel mai bun tânăr sportiv din Europa e  David Popovici! 

Înotătorul român a fost votat de cele 50 de Comitete Olimpice Naționale de pe continentul nostru ”Cel mai bun tânăr sportiv european pentru sporturile de vară” din 2021. 

Încoronarea câștigătorului Premiului Piotr Nurowski a avut loc la Samorin, în Slovacia, în cadrul unei cine de gală la Seminarul Asociației Comitetelor Olimpice Europene. Mihai Covaliu și delegația COSR l-au susținut pe David Popovici și l-au votat pe cel care în acest an a reușit  să câștige un aur la Campionatele Europene de Seniori în bazin scurt, trei medalii de aur la Campionatele Europene de Juniori, să doboare două recorduri mondiale de juniori la 100 și 200 m liber și să se claseze pe locul 4 la JO Tokyo 2020 la 100 m liber.

Popovici a concurat pentru acest premiu cu alți 4 sportivi, clasați în ordine după David: Sky Brown din Marea Britanie (skateboarding), Adriana Cerezo Iglesias din Spania (taekwondo), Viktoria Listunova din Rusia (gimnastică artistică) și Adriana Vilagos din Serbia (atletism .

Toti au primit și premii în bani, David a luat o bursă de formare de 15.000 EUR. Locul doi și trei, respectiv 8.000 EUR și, respectiv, 5.000 EUR, în timp ce al patrulea și al cincilea clasat au primit amândoi câte 3.000 de euro.

Premiul a fost creat în memoria fostului președinte al Comitetului Olimpic Polonez Piotr Nurowski, care a murit tragic în 2010 într-un accident de avion. Acest premiu se acordă anual pentru sporturile de vară și, separat, pentru cele de iarnă.

Aceasta esta a 10-a ediție a Trofeului Piotr Nurowski pentru disciplinele de vară. În 2012, gimnasta Larisa Iordache s-a clasat a doua în preferințele celor care au votat. 

- Comunicat COSR

Anul 2021 a fost unul plin de provocări pentru puștiul în vârstă de 17 ani. Dincolo de lupta sa permanentă cu cronometrul despre care spunea că e o treabă extrem de minuțioasă, a trebuit să facă față diverselor competiții de seniori în care a participat în premieră.

VIDEO. Primele declarații ale lui David Popovici

”Sunt încă tânăr! Mă motivează copiii care vin să facă poze cu mine!”, a spus David Popovici într-un video pe pagina COSR.

VIDEO. David Popovici a primit premiul „Piotr Nurowski”

Cum a ajuns David Popovici de la CSA Steaua la CS Dinamo

David Popovici (17 ani) a surprins pe toată lumea la finalul lunii septembrie, când a semnat cu CS Dinamo în ciuda trecutului său de la CSA Steaua.

David Popovici a fost curtat de colegii importante din Statele Unite ale Americii, dar pentru moment a preferat să continue pregătirea în țară.

Președintele CS Dinamo, Ionuț Popa, a explicat pentru cititorii Gazetei Sporturilor modul în care s-a materializat „mutarea anului în sportul românesc”, așa cum presa a descris-o la momentul respectiv.

Ionuț Popa: „Aceste lucruri l-au determinat să facă pasul către noi”

„Rezultatele sunt importante pentru sportul românesc. Referitor la transferul lui David, am explicat cu ocazia unei conferințe de presă că acesta s-a efectuat când sportivul era liber de contract.

Eu cred că seriozitatea proiectelor pe care le avem în curs de desfășurare la nivelul CS Dinamo, modul de colaborare al antrenorilor și al colectivelor tehnice l-au determinat pe David să facă pasul către club.

Antrenorii sunt uniți și au o relație excelentă cu conducerea clubului, aspecte care susțin atingerea obiectivelor de performanță”, spunea Ionuț Popa, în exclusivitate pentru GSP.ro.

Citește și:

Dinamo - Flensburg 20-28 » O nouă înfrângere pentru „dulăi” în Liga Campionilor

Suflet de antrenor » George Buricea își explică filozofia de pe bancă și dezvăluie care sunt cele două lucruri pe care nu le va face niciodată

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (2)
talpaiadului
talpaiadului  •  26 Noiembrie 2021, 01:59

Nu e adevarat, vecinul meu a fost premiat acum doi ani, cu titlul "Cel mai bun tanar sportiv european somer fara doi dinti in gura".

tricisport
tricisport  •  26 Noiembrie 2021, 00:51

Românii de azi, americanii de maine :)

Vezi toate comentariile (2)
Comentează