SPORTURI  »  ALTELE  »  DECES

Vestea decesului lui Ivan Patzaichin a ajuns în presa internațională » L'Equipe scrie despre fostul mare sportiv român

Ivan Patzaichin
Ivan Patzaichin

Articol de GSP - Publicat duminica, 05 septembrie 2021 19:05 / Actualizat duminica, 05 septembrie 2021 21:29

Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi ai României, a încetat din viață astăzi, la vârsta de 71 de ani, după o suferință cauzată de o boală incurabilă. Informația a fost preluată și de celebrul ziar din Franța, L'Equipe.

  • De 3 luni, fostul mare canoist era internat la Spitalul „Elias”, după ce, în februarie, a fost diagnosticat cu o boală incurabilă. Starea lui s-a agravat în ultima lună, iar în această dimineață a încetat din viață.

"Fostul canoist român Ivan Patzaichin, cvadruplu campion olimpic, a murit duminică, la vârsta de 71 de ani. Născut în 1949, a debutat în 1967, iar un an mai târziu a câștigat prima sa medalie de aur la Jocurile Olimpice din Mexic. A mai adăugat trei medalii de aur și trei de argint la edițiile din 1972, 1980 și 1984, dar și nouă titluri mondiale. 

Patzaichin a ajutat la transformarea unui cătun de pescari din Delta Dunării - Mila - într-o pepinieră pentru campioni. Inspirați de exemplul lui, sute de tineri au luat vâslele și pagalele și aproximativ 20 dintre ei au devenit campioni olimpici, mondiali sau europeni”, au scris francezii de la L'Equipe.

Și presa din Germania a vorbit despre decesul lui Patzaichin

Subiectul tragediei lui Ivan Patzaichin a ajuns și în Germania, unde a fost comentat de jurnaliștii nemți.

„Legenda sportului românesc, Ivan Patzaichin, a murit la 71 de ani. România este în doliu după dispariția lui Ivan Patzaichin, de patru ori campion olimpic. COSR a confirmat dispariția celui care a devenit o adevărată legendă”, au scris cei de la Stern

„Ivan Patzaichin a murit. Cel mai decorat sportiv român care a participat la Jocurile Olimpice s-a stins din viață la vârsta de 71 de ani”, au notat și cei de la Der Spiegel.

Nadia Comăneci, mesaj pentru Ivan Patzaichin după decesul fostului canoist

Odată cu decesul cvadruplului laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară, Nadia Comăneci a scris un mesaj de rămas-bun pentru acesta. Cuvintele fostei gimnaste sunt însoțite de două fotografii cu Ivan Patzaichin.

„Un gigant al sportului, o legendă nemuritoare, un prieten drag... un om minunat. RIP, dragă Ivan Patzaichin”, a scris Nadia Comăneci pe Instagram.

Ivan Patzaichin: un ambasador de excepție al României

Din 1968, Ivan Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a reușit performanțe impresionante. În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, într-o serie de calificări, lui Ivan Patzaichin i se rupe pagaia. Regulamentul preciza că dacă pagaia se rupe în primii 25 de metri, atunci se reia cursa, dar cursa nu s-a oprit. 

Patzaichin a reușit să obțină calificarea în finală, după ce delegația României a făcut contestație, și chiar a obținut o medalie de aur. Are în total 7 medalii la Jocurile Olimpice (4 de aur și 3 de argint), fiind al patrulea cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice. 

În afară de Nadia Comăneci, față de trecerea în neființă a lui Ivan Patzaichin și-au mai exprimat regretul și alți foști mari sportivi ai României, precum Gică Hagi și Ilie Năstase. 

„Eu cred că România a pierdut poate cel mai mare sportiv pe care l-a avut în istorie. Patzaichin a scris istorie și, indiferent despre ce sport e vorba, cred că viitoarele generații de sportivi ar trebui să se inspire din ceea ce a făcut, ce a demonstrat și ceea ce a lăsat în urma lui acest sportiv imens. La final, mai spun doar atât: rămas bun, prietene drag”, a transmis Gică Hagi.

Imagini de colecție din cariera și viața „Amiralului”

În noiembrie 2019, Gazeta Sporturilor i-a dedicat lui Ivan Patzaichin o ediție anivesară, din care n-au lipsit imagini de colecție din viața și cariera fostului mare sportiv.

În canoe, alături de cățelușa Blanche  / foto: Gazeta Sporturilor
La începuturile carierei, un tânăr cu talent și multă ambiție / foto: Gazeta Sporturilor
Adept al cantonamentelor la altitudine, pe schiuri, la Piatra Arsă FOTO Cristi Preda
Ivan Patzaichin era un obișnuit al galeriilor de artă  / foto: Gazeta Sporturilor
Canotca, invenția campionului în care se regăsește spiritul Deltei FOTO Gazeta Sporturilor
+4 FOTO

Vezi și:

Ambasada SUA la București îl plânge și ea pe Ivan Patzaichin: „Lumea nu va mai fi la fel”

Ilie Năstase, tulburat de moartea lui Ivan Patzaichin: „E un geniu, iar geniile nu mor!” + „Cei de astăzi nu i-ar fi făcut statuie”

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (2)
petroburgener
petroburgener  •  06 Septembrie 2021, 00:14

RIP Ivan Patzaichin!

1745flo
1745flo  •  05 Septembrie 2021, 22:33

Nea Nelu, tot bine mersi?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează