SPORTURI  »  ALTELE  »  SCHI ALPIN

Edit Miklos concurează pentru Ungaria! Sînt şi alţi români care au ales să reprezinte alte ţări

Edit Miklos a început să concureze pentru Ungaria la Campionatul Mondial Foto: Guliver/Getty Images
Edit Miklos a început să concureze pentru Ungaria la Campionatul Mondial Foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat joi, 24 februarie 2011 00:00 / Actualizat joi, 24 februarie 2011 13:20

Edit Miklos, singura sportivă care a obţinut puncte în Cupa Mondială de schi alpin pentru România, a ales ca din acest sezon să concureze pentru ţara vecină

GSP.ro îţi oferă şi alte cazuri de sportivi români care au ales să reprezinte alte ţări!

În 2008, schioarea s-a clasat pe locul 30 în proba de super-G, la St.Moritz, reuşind să treacă în dreptul ţării noastre primul punct în Cupa Mondială. Cîteva luni mai tîrziu, Edit a avut o evoluţie remarcabilă la Campionatele Mondiale de la Val d'Isère, unde a terminat pe locul 18 atît la coborîre, cît şi la super-G. Pe lîngă rezultatele bune obţinute în Franţa, Miklos a oferit un moment inedit. În timpul coborîrii, sportivei i-a sărit un schi şi a fost nevoită să continue cursa într-un singur picior. "Nu am renunţat, am încercat să schiez pe dreptul. Toată lumea m-a aplaudat, e o amintire frumoasă, iar gestul, deşi e nebunesc, mă reprezintă. Aş mai repeta experienţa asta", a spus Edit.

Ascensiunea a continuat, iar în 2010, tot la St.Moritz, schioarea a mai adunat încă opt puncte în Cupa Mondială. A urmat participarea la Jocurile Olimpice de la Vancouver, fiind singura reprezentantă a României în concursul feminin. S-a accidentat la coborîre şi nu a mai putut continua experienţa olimpică, deşi mai era calificată la super-combinată şi super-G. Pentru ea, atunci s-a încheiat şi sezonul. Ar fi trebuit să urmeze rîndurile despre rezultatele din actualul sezon, iar acestea au venit, chiar dacă de-abia în 2011, însă acum sînt trecute în dreptul vecinilor din vest. Pentru că Edit Miklos a obţinut cetăţenia maghiară, iar acum o săptămînă a reprezentat onorabil Ungaria la Mondialele de la Garmisch-Partenkirchen.

Un nou început
Sătulă de promisiuni, lipsită de sprijin din partea oficialilor români, tînăra din Miercurea Ciuc a ales să concureze pentru Ungaria. A urmat toţi paşii pentru a obţine cetăţenia, iar la începutul lui ianuarie a primit şi acordul din partea Federaţiei Internaţionale de Schi pentru a putea participa la competiţiile oficiale. "Sînt mulţumită pentru că am luat această decizie. Cei din Ungaria mă ajută cît pot de mult. Chiar dacă nici ei nu au suficienţi bani, măcar mă sprijină şi se străduiesc să-mi ofere toate condiţiile pentru a mă pregăti", a declarat Edit.

Pe podium în Europa
Deşi nu a mai evoluat de aproape de un an, rezultatele nu au întîrziat să apară. La începutul lunii februarie, Edit Miklos a participat la un concurs la Tignes (Franţa) şi s-a clasat de două ori pe prima treaptă a podiumului (super-combinată şi coborîre) şi o dată pe poziţia secundă (coborîre). La Campionatele Mondiale, schioarea a avut o evoluţie onorabilă, încheind pe locul 23 la super-combinată, şi pe 31 la super-G. Chiar dacă ar fi avut şanse pentru a participa şi la coborîre, Edit nu a reuşit să ia suficiente puncte FIS pentru a obţine calificarea.

Federaţia acuză
Rămaşi fără sportiva care a obţinut cele mai bune rezultate din istoria schiului alpin românesc, oficialii din Federaţia Română de schi alpin şi biatlon au afirmat că decizia i-a aparţinut în totalitate lui Edit Miklos, iar ei nu au avut ce face. În plus, aceştia au acuzat-o pe schioare că a intervenit la Federaţia Internaţională pentru a obţine dreptul de a concura în competiţiile internaţionale. "Ar fi trebuit să treacă doi ani pînă să poată concura în competiţiile oficiale sau ar fi trebuit să ne plătească 75% din suma pe care am investit-o pe parcursul anilor. În prima instanţă, cei de la FIS ne-au dat dreptate, apoi au schimbat decizia. Au găsit un punct în regulament de care s-au legat şi au lăsat-o să participe la concursuri. A depus nişte documente mai puţin reale şi a reuşit să-şi îndeplinească scopul", a declarat Puiu Gaspar, secretarul general FRSB.


Edit Miklos
Data naşterii: 31.03.1988
Locul naşterii: Miercurea Ciuc
Palmares:
locul 5 (coborîre), la CM de juniori 2008;
locul 4 (coborîre şi super-combinată), la Cupa Europei de la Treviso 2008;
locul 18 (coborîre şi super-G), CM de seniori 2009;
locul 26 (super-G), Cupa Mondială St.Moritz 2010;
locul 28 (super-combinată), Cupa Mondială St.Moritz 2010;
locul 30 (super-G), Cupa Mondială St.Moritz 2008;

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (32)
eychard
eychard  •  28 Februarie 2011, 20:53

Sa ramana acolo! Eventual sa-si ia si familia cu ea! Oricum era unguroaica la origini.

sanyo29
sanyo29  •  25 Februarie 2011, 21:45
Postat de sirehd pe 24 Februarie 2011, 11:31

da, ma dar in Austria se antrena pe banii nostrii...invata limba romana ratatule!

auzimai la el, pelanga ca e prost mai si semnalizeaza... invata mai si tu... nostri si vostri se scrie cu un singur ,,i,, da, respectati parintii ca ei ti-au dat de mancare... intelege fiecare ce poate si fece ce vrea..

mike1970
mike1970  •  24 Februarie 2011, 13:48

Băăăă, ... care administraţi acest site de tot rhaatul, de unde până unde aţi găsit de cuviinţă să cenzuraţi un cuvânt precum PUT0ARE (cu sensul de leneş)? Este cumva indecent? Este cumva porkos? Orice scrii, se cenzurează, pentru că nişte saltimbanci care se cred decenţi au hotărât că toţi în afară de ei nu ştiu să vorbească. Mie mi-a ajuns, nu mai vizitez acest site. Nu vorbesc de obicei urât, dar m-aţi scos din pepeni. (admin: cuvantul nu este cenzurat. multumim)

Vezi toate comentariile (32)
Comentează