Articol de Alexandru Barbu - Publicat sambata, 15 februarie 2025 23:45 / Actualizat sambata, 15 februarie 2025 23:45
Invitat la GSP Live, chirurgul ortoped Ion Codorean a subliniat importanța prevenției în sporturile de iarnă: „Sunt zile în care operăm numai pacienți veniți de la schi”.
Fost medic la Steaua, Ion Bogdan Codorean e specializat în traumatologie sportivă, operează majoritatea fotbaliștilor români. Prezent în studioul Gazetei Sporturilor, acesta a oferit sfaturi și exemple relevante cu care pasionații de sporturi de iarnă pot evita accidentări grave.

VIDEO. Medicul ortoped Ion Codorean, 4 minute despre prevenția în sporturile de iarnă
„În primul rând, trebuie să te duci pregătit. Nu stai tot anul fără să faci nimic și apoi mergi la schi. Nu. Trebuie să ai un tonus muscular bun și să faci exerciții de coordonare. OK, dacă practici regulat tenis sau fotbal, ai un ritm bun. Altfel...
Forța și rezistența pe pârtie sunt extrem de importante la schi. La fel și încălzirea... și cine se încălzește când merge la schi?! Nimeni. Este o perioadă în care operăm foarte mulți pacienți cu rupturi de ligamente încrucișate, pacienți care vin de la schi. În fiecare zi facem asta, sunt zile în care doar asta facem”, a precizat Codorean, la GSP Live.
„Dacă ai căzut, fă o pauză de 15-30 de minute. Poți evita o accidentare mai gravă”
„Cei mai mulți se accidentează la baza pârtiei, când s-a terminat greul. Se relaxează – unii se mai uită după prieteni, după copii, alții scot telefonul. Atunci, o mică denivelare face ca schiul să se răsucească, nu mai ai viteză suficientă cât să sară, și aia e.
Sunt mulți care își rup ligamentele stând pe loc. Se opresc, se întâlnesc într-un colț, vine cineva, trece peste schiul lor, îl răsucește, genunchiul se răsucește și ligamentul se rupe.
Mai sunt și accidentări pe pârtie, când cădem. Uneori ai o durere pe loc, apoi nu te mai doare. Miști, pare în regulă, ajungi la baza pârtiei, te urci în telecabină, ajungi iar în vârf și începi să cobori. Apoi genunchiul se umflă, te doare. Vrei să ajungi jos și apar accidentări grave.
Dacă ai căzut, după ce te-ai evaluat și vezi că poți coborî până la baza pârtiei, ia o pauză de un sfert de oră sau o jumătate de oră ca să vezi ce se întâmplă cu genunchiul tău. Dacă e bine, continui. Dacă nu, du-te la medic. S-ar putea să ai o accidentare ușoară, iar la următoarea cădere să o transformi în ceva mult mai grav”, a adăugat Ion Codorean.
Iar opririle prea dese pe la barurile de pe pârtie nu sunt o idee bună, pentru că îți dau prea mult curaj
- Ion Codorean, medic primar ortoped
VIDEO INTEGRAL. Chirurgul ortoped Ion Codorean, invitat la GSP Live
- GSP Live, emisiunea realizată din studioul Gazetei Sporturilor și moderată de Alexandru Barbu, poate fi urmărită de luni până vineri, de la ora 11:00, pe pagina de Facebook, canalul de YouTube, contul de TikTok, precum și pe site-ul Gazetei Sporturilor, GSP.ro


