GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  JUDO

EXCLUSIV Alina Dumitru despre fetele bătute la judo: ”Trebuiau să povestească atunci, nu după cinci ani!”

Articol de - Publicat joi, 29 noiembrie 2018 08:44

Campioana olimpică Alina Dumitru se declară deranjată că ”imaginea judoului și a sportului e afectată” din pricina mărturiilor fetelor agresate de antrenori la lotul național de judo. Crede că ținta e înlăturarea antrenorului Florin Bercean, dar punctează că acesta ”are oricum în plan să se retragă după Tokyo 2020”.

- Alina, judoul românesc e bulversat în ultimele zile de mărturiile șocante ale unor fete care au relatat cum au fost abuzate fizic de antrenori la lotul olimpic. Cum ai receptat dezvăluirile?
-  E grav dacă lucrurile au stat așa cum au povestit. Personal, nu știu. Dar la ce mai servește să spună aceste întâmplări după patru, cinci ani? Trebuia să le semnaleze la momentul respectiv, părinții să fi discutat cu antrenorii, să afle motivele incidentelor și să adopte deciziile potrivite. Să facă publice episoadele, să retragă fetele de la lot sau să continue, cu avertismentul clar către tehnicieni să nu mai repete astfel de reacții, dacă ele s-au produs într-adevăr.

"Nu sunt de acord cu violența"

- Indiferent de motive, s-ar fi justificat tratamente violente din partea antrenorilor?
- Sub nicio formă! Sunt mamă, n-aș accepta să-mi fie bătut copilul. Antrenez și eu la acest nivel, n-am lovit și nu voi lovi niciodată un sportiv, chiar dacă mai sunt părinți care spun: "Domne, dacă face performanță cu bătaie, vă dau voie să-l bateți!". Nu sunt de acord. Trebuie să-l capacitezi prin vorbe, prin gesturi, nu cu pumnul.

- Păi, tocmai asta e problema: că s-a apelat deseori la pumni, la palme, la obiecte dure pentru disciplină, din ceea ce-și amintesc victimele!
- Nu știu ce s-a petrecut, nu-i țin partea lui Bercean sau Andreica, nu susțin nici versiunile fetelor sau părinților, pe care-i înțeleg dacă lucrurile au fost adevărate. Pe mine mă deranjează că am ajuns să vorbim numai de lucruri rele în judo. Nu-mi cade bine că se strică imaginea sportului, în general. În loc să promovăm și munca din spatele sportivilor, discutăm doar negativ!

- Soluția ar fi să ignorăm vocile celor care-și pun acum pe masă suferințele din trecut?
- De ce ies abia acum? Dacă lucrurile erau semnalate la timp, poate se luau măsuri și nu mai sufereau atâtea fete. Poate a fost o nebunie a lui Bercean și Andreica, își cereau scuze. Găseau o soluție să repare greșelile. Habar n-am! Dar facem doar rău venind cu aceste povești după atâția ani! Iar asta se întâmplă fiindcă vor unii să-l îndepărteze pe Bercean.

- Rivalități interne?
- Da. Și fetele sunt trase acum de limbă, "Hai, du-te și vorbește! E momentul!", ca să dărâme un om. E grupul lui Bercean și ai lui, grupul adversarilor din judo, însă eu nu țin cu niciunii. Am familie, îmi văd de antrenamente la Steaua și mă interesează doar ca în acest sport să fie liniște și unitate. Din păcate, rezultatele sunt tot mai puține, iar noi visăm să ajungem între primii zece la Olimpiada de la Tokyo. Cum, dacă îi dărâmăm pe toți de la lot cu aceste chestiuni negative? Dacă vrei să dai jos un antrenor de la lot, nu e nevoie de tot tămbălăul ăsta!

- Cine vrea să-l înlăture pe Bercean?
- Păi, asta se urmărește cu acest scandal! El se gândește însă de mult timp să spună "stop". Nu cred că mai vrea să stea. Probabil mai e Tokyo 2020 și gata! Oricum, s-a și dat un pic la o parte în ultima vreme. Nu mai poate. L-au ajuns și problemele de sănătate, are și patru copii de crescut. Nu vrea să pățească ceva, să nu-i mai poată întreține.

- Tu ai fost lovită sau jignită vreodată de Florin Bercean?
- M-a făcut o singură dată nesimțită și am vrut să plec de la lot. Când mi s-a părut că vrea să repete episodul, doar mi-am schimbat privirea și s-a oprit! Bine, eu mi-am văzut și interesul. Mă culcam la ora zece, poate mai exageram cu vreo solicitare necesară pentru performanță, ne mai ciondăneam, mai ceream să plec acasă, nu-l suportam uneori, dar n-a ridicat niciodată mâna la mine.

Chiar dacă lumea zice că am fost un talent și orice antrenor făcea rezultate cu Alina Dumitru, eu nu mă simțeam în siguranță dacă nu-l aveam în preajmă pe Bercean. M-a ajutat. E un om care s-a dedicat total judoului. 

"M-am retras din postul de vicepreședinte de la FRJ inclusiv pentru că nu mi-a plăcut împărțirea în tabere din judo. Dar și fiindcă nu s-au luat în considerare niște propuneri ale mele. N-aș vrea însă să intru în detalii. Și-așa e destulă râcă!"Alina Dumitru

"Cu sprijinul primarului de la Chiajna, Mircea Minea, un om extraordinar, am organizat la Chiajna un turneu de judo cu peste 600 de copii. Fiecare a primit câte ceva la final. Astea sunt lucrurile pe care vreau să le promovez"Alina Dumitru

"Fiți siguri că COSR și MTS se informează despre aceste episoade de la lot, însă nu vă așteptați să iasă comentarii în public. Știu că Mihai Covaliu și Bercean s-au întâlnit recent la un eveniment în București și sunt convinsă că au discutat despre lucrurile povestite de acele fete"Alina Dumitru

2medalii olimpice a cucerit tandemul Alina Dumitru - Florin Bercean: aur la Beijing 2008, argint la Londra 2012

Vezi mărturiile fetelor agresate la lotul de judo 

EXCLUSIV GSP "Am vrut să mă sinucid" » A 5-a victimă din infernul lotului olimpic, dezvăluiri șocante

EXCLUSIV Tatăl unei fete abuzate la lotul național de judo rupe tăcerea: "Nu-mi mai recunoșteam fata, îmbătrânise cu 5 ani în două săptămâni" » Detalii tulburătoare despre tratamentul la care fiica sa a fost supusă

FOTO + VIDEO Noi dezvăluiri TULBURĂTOARE despre agresiunile de la lotul olimpic de judo: "M-a bătut cu sete pe spate cu o coardă de cauciuc. Arătam ca o zebră"

Teroare în judo » O altă sportivă povestește traumele la care a fost supusă de Florin Bercean la lotul de judo: ”M-a lovit, cu ură, în cap cu capătul cauciucat al unei sfori”

EXCLUSIV GSP // VIDEO Mărturie ZGUDUITOARE a unei foste sportive de 18 ani de la lotul olimpic: ”M-au bătut în cap, mi-au rupt piciorul, m-au umilit. M-au distrus!”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (21)
alenb
alenb  •  30 Noiembrie 2018, 03:22

Asta e buna, le stabileste Alina Dumitru cand trebuiau sa vorbeasca. N-au vorbit pentru ca s-au mintit singure ca daca tac ajung mari campioane si se umplu de malai, acuma nu mai sunt sportive si pot sa vorbeasca, asta-i tot. Indiferent de momentul in care au decis sa vorbeasca faptele raman si acei monstrii si cei care-i acopera nu ar trebui sa mai zburde in libertate daramite sa antreneze (chinuie) alti copii. In Romania asta cum ridici un pic covorul numai mizerie, plin oameni de nimic.. Chiar si Alina Dumitru asta, moralista, ea de ce nu spune adevarul? Le cearta pe alea ca spun adevarul, fie si cu intarziere, dar ea minte cu nerusinare acoperind niste monstrii din interes, alina dumitru este parte a sistemului acum , poate ca si ea pune bata pe copilele pe care le antreneaza.

ticbis
ticbis  •  29 Noiembrie 2018, 21:24
Postat de firaldo pe 29 Noiembrie 2018, 19:29

Dar te intreb eu,cum poti sa te numesti parinte atunci cand copilul tau vine batut acasa dar tu taci si nu zici nimic...poate poate are si ea vreo performanta,sa iti asigure viitorul,taci astazi...taci maine...in timp ce copilul tau este batut si umilit si pentru ca tu taci si nu iti aperi copilul acei antrenor care fac asta continua sa umileasca si sa bata si alti copii,dar tu continui sa taci iar cand vezi ca copilul tau nu prea are viitor in sportul asta,te declari revoltat de ce tratamente a avut parte,cate batai a incasat,este imposibil ca un copil sa fie batut si sa nu spuna acasa,atunci cand inchizi ochii 5 ani...cand copilul tau a suportat atatea pentru ca tu ai fost las si ai tacut atunci cand trebuia sa iei atitudine...datorita lasitatii tale si alti copii au avut de suferit.Asa ca nu e de vina Alina Dumitru ca nu intelege cum un parinte isi lasa copilul sa sufere si sa primeasca batai zilnic,un antrenor care isi bate elevii merita o pedeapsa pe masura.scos din viata sportiva...orice...dar un parinte care permite asta 5 ani...nu se poate numi parinte!

Stai calm, Alina Dumitru a avut parte de acelasi "tratament" din partea antrenorilor in cariera sa. Faptul ca "statutul" actual de mare campioana o impiedica acum sa dezvaluie ce-a indurat si cat a suferit pentru medaliile alea olimpice si mondiale, e cat se poate de firesc. Crede-ma, n-ai vrea sa afli cate batai si umilinte au indurat la antrenamente Alina Dumitru sau Nadia Comaneci... Las-o asa!

firaldo
firaldo  •  29 Noiembrie 2018, 19:29
Postat de daniel849t pe 29 Noiembrie 2018, 10:33

mai spui cu nerusinare ca esti mama, spui ca nu mai are rost dupa cinci ani, sa inteleg ca acele femei de au dat in vileag acele hartuiri sexuale de acum multi ani, dupa parerea ta nu ar mai fi trebuit facute, sau ascunzi si tu ceva..., hai zine ca nu te spunem nimanui, macar doar poate, noi romani sa stim ce ascunzi cu aceste indemnuri la tacere. lasa ca ii va veni poate randul copilului tau candva si de va vorbi, sai spui cai tarziu, sa taca, si sa suporte poate in continuare abuzurile de tot felul, vilente, hartuire sexuala, erc., ... ce mai conteaza

Dar te intreb eu,cum poti sa te numesti parinte atunci cand copilul tau vine batut acasa dar tu taci si nu zici nimic...poate poate are si ea vreo performanta,sa iti asigure viitorul,taci astazi...taci maine...in timp ce copilul tau este batut si umilit si pentru ca tu taci si nu iti aperi copilul acei antrenor care fac asta continua sa umileasca si sa bata si alti copii,dar tu continui sa taci iar cand vezi ca copilul tau nu prea are viitor in sportul asta,te declari revoltat de ce tratamente a avut parte,cate batai a incasat,este imposibil ca un copil sa fie batut si sa nu spuna acasa,atunci cand inchizi ochii 5 ani...cand copilul tau a suportat atatea pentru ca tu ai fost las si ai tacut atunci cand trebuia sa iei atitudine...datorita lasitatii tale si alti copii au avut de suferit.Asa ca nu e de vina Alina Dumitru ca nu intelege cum un parinte isi lasa copilul sa sufere si sa primeasca batai zilnic,un antrenor care isi bate elevii merita o pedeapsa pe masura.scos din viata sportiva...orice...dar un parinte care permite asta 5 ani...nu se poate numi parinte!

Vezi toate comentariile (21)
Comentează