SPORTURI  »  ALTELE  »  TEROARE ÎN JUDO

EXCLUSIV Noi mărturii șocante din lumea judo-ului: ”Lovituri, înjurături, scuipături. Omul e dus de cap!”

Cătălin Boța e sportivul care ar fi fost lovit peste față de Voinea +2   FOTO
Cătălin Boța e sportivul care ar fi fost lovit peste față de Voinea

Articol de - Publicat vineri, 22 februarie 2019 09:21

Se adună acuzele împotriva lui Mihai Voinea, antrenorul de judo de la LPS Craiova denunțat recent pentru luare de mită. O fostă elevă, Andreea Ciurezu, povestește episoade șocante din activitatea tehnicianului. Acesta neagă însă acuzațiile.

Dacă sălbăticiile operate la lotul olimpic de judo de Florin Bercean reprezintă vârful aisbergului, sportul de pe tatami oferă încă un exemplu similar șocant în Cetatea Băniei.

Antrenor la LPS și CSM Craiova, Mihai Voinea a fost prins într-un flagrant pentru luare de mită după un denunț al unui părinte, dosarul s-a clasat momentan la Parchetul local, dar soluția va fi atacată în instanță. Ieri, Gazeta a prezentat pe larg speța.

Cazul scoate însă la suprafață profilul unui personaj cu antecedente periculoase: loviri, agresări, amenințări, suspiciuni legate de tranzacții financiare dubioase. Pe toate le descrie acum una dintre fostele sale eleve, Andreea Ciurezu, care este și arbitră de judo.

"Marș, afară, proasto!"

Începe cu propria experiență traumatizantă: "În urmă cu un an, am călătorit împreună de la Craiova la București pentru un concurs desfășurat la Sala Polivalentă. Am fost acolo în corpul de arbitri, iar la unul dintre meciuri am dat o decizie nefavorabilă unei sportive de-ale lui Mihai Voinea. O hotărâre corectă, fiindcă m-au confirmat imediat și niște colegi mai experimentați.

A părut însă că, în acel moment, Voinea a înnebunit, pur și simplu! A început să mă înjure cum îi venea la gură, să mă amenințe în văzul tuturor. Apoi, a intervenit la organizatori ca să nu mă mai lase să conduc nicio partidă, invocând că trebuie să plecăm imediat spre Craiova. Și mă lua și pe mine".

Continuarea s-a petrecut în microbuz: "M-a pus să mă așez în față, lângă dânsul. Și a continuat scenele groaznice pe care le declanșase în sală. Se juca cu nervii mei. La cum gesticula și înjura, cred că mă și lovea dacă între noi nu se afla o sportivă. Își pierduse orice control. La un moment dat, a oprit mașina și m-a dat jos. «Marș, afară, proasto!», mi-a strigat. Și m-a aruncat efectiv în stradă, în întuneric. Nu l-a interesat nimic!".

Andreea relatează că, dezorientată și cu puțini bani în buzunar, a trebuit să caute un taxi, să ajungă la Gara de Nord și acolo să aștepte primul tren spre Craiova: "Omul e dus de cap! Înaintea mea, același episod l-a trăit și o altă fată, Larisa Staicu, al cărei caz era de notorietate printre sportive".

"L-a izbit cu palma peste față"

Evocă apoi alte scene dezagreabile la care susține că a fost martoră. Mai întâi, un moment petrecut la un concurs desfășurat la Ploiești: "Un coleg pe nume Cătălin Boța lupta pe saltea, Mihai Voinea i-a strigat să adopte o anumită strategie, băiatul nu l-a ascultat, iar când a venit la margine s-a trezit izbit cu palma direct peste față de către antrenor. Am văzut cu ochii mei și nu-mi venea să cred că se poate întâmpla așa ceva. Cătălin n-a reacționat. A înghițit în sec și s-a așezat la loc pe scaun. Cred că lucrează și acum cu Voinea".

"Dădea cu picioarele într-un părinte ca să-l dea afară din sală"

Trece în revistă și agresiuni incredibile la adresa unor părinți: "În urmă cu vreo patru ani, a avut un diferend dur cu tatăl unei sportivei, Andreea Dobrin. Era o problemă legată de niște bani. Voinea e nebun cu banii, nu-l interesează nimic în jur la acest capitol. A pornit o ceartă între cei doi, iar antrenorul a început să-l lovească efectiv cu picioarele și mâinile pe bărbatul respectiv. Înjurături, gălăgie, tot tacâmul! N-am văzut finalul incidentului, fiindcă stăteam cu colegele pe hol și ne-a trimis în sală ca să nu mai putem asista la scandal".

"A scuipat-o pe mama unei sportive"

Și alt episod uluitor: "S-a luat la harță la un moment dat cu mama unei alte sportive, Floriana Văcaru. La fel, aceleași porniri: înjurături, jigniri, gesturi necontrolate. O avea atunci în brațe și pe fetița lui, care s-a speriat și plângea, fiindcă Voinea era agitat, urla, striga. Am luat-o chiar eu pe cea mică, după care antrenorul s-a dus direct către mama Florianei și a scuipat-o la modul direct, nu metaforic! Doamna s-a intimidat, n-a intervenit nici soțul. Nu mai știu cum s-a încheiat povestea, pentru că am încercat să ies cu cea mică din zona aceea".

andreea ciurezu
Andreea Ciurezu activează încă în postura de arbitră, dar a renunțat la activitatea de sportivă după diferendul cu Mihai Voinea

"Am mers la un concurs în Italia, Voinea făcuse rezervare de grup pentru bilete, iar mie mi-a cerut să plătesc șapte milioane de lei, iar ceilalți au achitat câte două milioane. Îmi pare rău că n-am cerut atunci un document. Nu știu unde s-a dus diferența de bani"

"Am asistat la o ieșire nervoasă a lui Voinea, petrecută în sala de antrenament de la Craiova, unde a izbit cu un telefon de o saltea, aparatul a sărit într-un colț cu trofee, a spart o cupă, iar resturile au căzut peste o fată. N-a pățit nimic, dar s-a speriat îngrozitor"

"Nu m-aș mira ca persoanele care au trecut prin aceste experiențe să tacă sau să mimeze uitarea. E la mijloc frica, dorința de a evita un scandal sau teama de a nu avea probleme în sistem din partea lui Voinea. Eu am văzut însă cu ochii mei aceste momente"
Andreea Ciurezu, fostă judoka

"Minciuni din partea unor uscături"

Mihai Voinea o numește "uscătură" pe Andreea Ciurezu, la fel cum o face și cu Cristian Birtu, bărbatul care l-a denunțat pentru luare de mită. El neagă ferm acuzele: "Nici vorbă s-o fi agresat pe Ciurezu. Într-adevăr, la București, m-a provocat, se tolănise singură pe o banchetă, comenta și poate am mai ridicat tonul, dar n-am jignit-o.

Doar am invitat-o să coboare din mașină, fiindcă nu mă mai puteam concentra la condus". Voinea pretinde că n-a avut niciun diferend violent cu părinții sportivilor și n-a lovit vreun elev: "De ce copiii respectivi încă lucrează cu mine? V-ați pus această întrebare? E așa ușor să faci din țânțar armăsar!".

mihai voinea
Antrenorul Mihai Voinea (stânga) lucrează cu peste 70 de sportivi la cluburile craiovene

"Omul ăsta care m-a denunțat, Cristian Birtu, ar trebui să se uite la cum se comportă el cu fiica lui cea mare, Alexia. A bătut-o în repetate rânduri sub ochii mei, am intervenit și eu, și alți părinți ca să-l oprim. Păcat că aplecați urechea la un astfel de individ!"
Mihai Voinea, antrenor judo LPS Craiova

"Nu am cunoștință despre niciunul dintre episoadele invocate de Andreea Ciurezu. La conducerea liceului n-a ajuns nicio sesizare în acest sens, așa încât nu avem cum acționa"
Geri Mitroi, director LPS Craiova

CITEȘTE TOATE MĂRTURIILE DE LA LOTUL DE JUDO:

EXCLUSIV Un alt episod sinistru povestit de un antrenor român: "Bercean și-a ieșit din minți! El și Andreica trebuie să fie anchetați penal”

GALERIE FOTO Cui îi pasă de victime? Distracție între acuzatul Florin Bercean și judecătorul Boroi la turneul Champions League la judo

Prima reacție oficială a Ministerului în cazul abuzurilor din judo: "Acuzațiile sunt prea grave pentru a fi ignorate"

VIDEO Incredibil! Cozmin Gușă și președintele forului european de judo ridiculizează mărturiile victimelor: ”Spirit de turmă”

EXCLUSIV A șasea victimă povestește coșmarul trăit la lotul olimpic de judo: ”Îmi striga în sală: «În ce gaură mai ești tu virgină?»”

EXCLUSIV GSP "Am vrut să mă sinucid" » A 5-a victimă din infernul lotului olimpic, dezvăluiri șocante

EXCLUSIV Tatăl unei fete abuzate la lotul național de judo rupe tăcerea: "Nu-mi mai recunoșteam fata, îmbătrânise cu 5 ani în două săptămâni" » Detalii tulburătoare despre tratamentul la care fiica sa a fost supusă

FOTO + VIDEO Noi dezvăluiri TULBURĂTOARE despre agresiunile de la lotul olimpic de judo: "M-a bătut cu sete pe spate cu o coardă de cauciuc. Arătam ca o zebră"

Teroare în judo » O altă sportivă povestește traumele la care a fost supusă de Florin Bercean la lotul de judo: ”M-a lovit, cu ură, în cap cu capătul cauciucat al unei sfori”

EXCLUSIV GSP // VIDEO Mărturie ZGUDUITOARE a unei foste sportive de 18 ani de la lotul olimpic: ”M-au bătut în cap, mi-au rupt piciorul, m-au umilit. M-au distrus!”

EXCLUSIV A 8-a victimă a lui Bercean face mărturii cutremurătoare despre teroarea de la lotul de judo: "M-a izbit violent de scară! M-a înjurat și jignit. Nimic nu rămâne neplătit în viață"
EXCLUSIV GSP / A 9-a victimă: Episod halucinant: "I-am zis: "«Prietene, ești călău? Bătăuș? Ce faci?» Ținea pumnii strânși, gata să dea" » Ce a urmatPrima reacție a Simonei Halep după trofeul câștigat la Roland Garros: "În ultimul game am simțit că nu mai pot respira"

EXCLUSIV GSP // Peste filmele HORROR: ”M-a obligat să mânânc țigări și mă izbea de parchet!” » Csaba Santha, a 10-a victimă a lui Florin Bercean, despre cum antrenorul era violent și acum 30 de ani!

AUDIO // Un nou dosar sensibil la judo » Flagrant pentru mită pe tatami: „Mi-a zis că-mi aprobă transferul dacă-i dau 2.000 de lei”

  • Cunoști cazuri de abuz în sportul românesc juvenil? Scrie-ne povestea ta într-un mesaj pe www.NuAbuz.ro. Noi o vom verifica și o vom publica, păstrând confidențialitatea surselor!

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (2)
1391972634181505
Adrian Popescu  •  22 Februarie 2019, 13:59

Justin pe fotbal nu ai fost niciodată așa virulent! Sălbăticii...Ce bine este să fii haiduc pe un domeniu pe care ajungi rar și pe care scrii doar când primești invitati într-un birou...Curajosule...

q2016
q2016  •  22 Februarie 2019, 10:18

Nu ar fi cazul ca mai intai sa aflati adevarul si abia apoi sa publicati? Care este rolul vostru, sa informati corect sau sa faceti circ media? Prin ceea ce faceti, aduceti prejudicii partii nevinovate (oricare ar fi aceasta).

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close