SPORTURI  »  ALTELE  »  SPORTURI DE IARNĂ

FOTO EXCLUSIV Cel mai exotic sportiv din istoria JO de iarnă se antrenează la noi! E singurul schior profesionist din țara lui și e antrenat de românul Bogdan Gligor

Articol de - Publicat marti, 08 ianuarie 2019 13:25

Cu sezonul sporturilor de iarnă în toi, primul sportiv participant la Jocurile Olimpice de Iarnă din istoria Timorului de Est, Yohan Goutt Goncalves, se antrenează în România, la Arieșeni

Acesta a ajuns în țară prin intermediul antrenorului său, românul Bogdan Gligor, care l-a însoțit la JO din 2018, ținute la PyeongChang, în Coreea de Sud. 

Yohan Goutt Goncalves, în vârstă de 24 de ani, a făcut istorie în 2014. Atunci a devenit primul sportiv din istoria Timorului de Est care să participe la Jocurile Olimpice, atât de vară, cât și de iarnă, fără să primească un wild-card. 

Mai mult, a fost primul participant la JO de iarnă sub steagul țării care și-a recăpătat independența față de Indonezia în 2002.

30de grade sunt, în aceste zile, la Dili, capitala Timorului de Est

Iar presa internațională a salutat prezența lui Goutt Goncalves la JO.

"Schiorul singuratic din Timorul de Est ne oferă o gură proaspătă de aer olimpic" - The Guardian, 21 februarie 2014

 "A reușit să atingă un vis aparent imposibil la doar 19 ani, calificând la Jocurile Olimpice de Iarnă micuțul stat din Asia de Sud-Est" - France 24, 5 ianuarie 2014

 "Treceți peste echipa Jamaicăi de bob! Yohan Goutt Goncalves este unul dintre cei mai improbabili participanți din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă" - Public Radio International, 6 februarie 2014

CUM A AJUNS LA JO

Născut la Suresnes, Franța, Goncalves are tată francez și mamă din Timorul de Est. Aceasta a fugit de criza care a ucis, din 1976 și până la recăpătarea independenței, circa 200.000 de persoane, considerată genocid de mulți specialiști. 

Refugiată mai întâi în Australia, apoi la Paris, unde și-a cunoscut viitorul soț, mama lui Yohann l-a adus pe acesta de multe ori în copilărie în Australia și Timorul de Est pentru a-și vizita rudele rămase acolo.

Iar ținta celui care era deja schior profesionist în Franța a fost să-și reprezinte țara de baștină la JO. A reușit, prin calificare, la JO 2014, apoi a repetat performanța în 2018, participând în probele de slalom.

FACE PERECHE CU BOBBY

 Cu Bogdan Gligor, unul dintre cei mai buni schiori români aflați încă în activitate, s-a cunoscut în Franța, iar conaționalul nostru, accidentat, a acceptat să-i fie antrenor la JO 2018 pentru proba lor preferată, slalom.

Acum, cei doi se pregătesc la Arieșeni, cu Gligor revenit după accidentare. "Îi place mult la Arieșeni și România, în general", spune cel poreclit "Bobby".

Cei doi vor participa, în următoarea perioadă, la 3 curse, două de Cupă Mondială (Kitzbuhel și Schladming) și la o cursă FIS în Italia, la Dobbiaco. Apoi, luna viitoare, cei doi vor pleca la Campionatele Mondiale din Åre, Suedia, care încep pe 5 februarie. 

 5 LUCRURI DESPRE PARADISUL TROPICAL TIMORUL DE EST

etimor position

  • Numele Timor, inițial "timur", înseamnă "est" în limba malaieză: rezultă că numele țării s-ar traduce în "Estul de Est"
  • Fostă colonie portugheză, e una dintre cele mai proaspete țări din lume, cu independența față de Indonezia declarată în 2002, însă în urma unei crize de 30 de ani care a ucis 200.000 persoane, fiind considerată genocid de specialiști
  • Are 15 limbi naționale, printre care Fataluku, Galoli, Habun, Idalaka și Kawaimina
  • Jose Ramos-Horta, al doilea președinte al țării, a primit Nobelul pentru Pace în 1996
  • Deși e o țară mai degrabă necunoscută, Timorul de Est are o populație mai mare decât a Islandei și a Muntenegrului la un loc, 1,1 milioane de locuitori

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează