SPORTURI  »  AUTO  »  MOTOGP

FOTO și VIDEO » Valentino Rossi îl face praf pe Marc Marquez: "A distrus sportul ăsta! Mi-e frică să fiu cu el pe pistă!" » Răspunsul spaniolului + legendarul Giacomo Agostini îl apără pe Marquez

Valentino Rossi și Marc Marquez
(foto: Guliver/Getty Images)
Valentino Rossi și Marc Marquez (foto: Guliver/Getty Images)

Articol de - Publicat marti, 10 aprilie 2018 12:01

Scandal monstru în MotoGP. Protagoniștii sunt, din nou, Marc Marquez și Valentino Rossi. Cei doi abia reveniseră la sentimente mai bune, după înfruntarea din 2015, însă cursa din Argentina pare să fi stricat definitiv relația dintre ei.

Ce s-a întâmplat

A fost haos de la început în Marele Premiu al Argentinei. Din cauza ploii căzute chiar înainte de startul cursei, organizatorii s-au văzut depășiți de situație. Toți piloții, în afară de Jack Miller (Alma Pramac Racing), au fost nevoiți să revină la boxe pentru ajustări la setup-ul motocicletelor. Miller a fost nevoit să stea mai bine de 20 de minute pe locul de pole, neavând voie să coboare de pe motocicletă. Startul a fost amânat.

Trei penalizări într-o etapă pentru Marquez

La revenirea piloților, s-a decis ca Miller să beneficieze de un avantaj, el plecând din pole-position, iar în spatele său au fost lăsate 3 linii de start goale, lucru nemaiîntâlnit! După o problemă cu motocicleta, Marquez a ieșit din grilă încercând disperat să-și repornească motorul.

A făcut însă o întoarcere contra sensului de rulare și a fost penalizat cu o trecere pe la boxe.

Miller n-a profitat însă de avantaj, iar Marquez a trecut rapid de australian.
A fost o etapă complet nebună pentru campionul mondial en-titre. L-a asaltat pe Aleix Espargaro, a mai primit o sancțiune cedând două locuri, apoi l-a dărâmat pe Valentino Rossi de pe motocicletă.

"Sancționarea lui Marquez mi se pare corectă, a intrat urât, dar se poate întâmpla. E sancționat și gata, dar nu mi se pare corect ca Petrucci să nu fie penalizat. Petrucci m-a lovit în virajul al doilea mai rău decât Marquez și n-a fost sancționat. Avem atâtea camere pe motocicletă, nu cred că e atât de greu să vezi imaginile și să iei o decizie" Aleix Espargaro (Aprilia Racing Team Gresini)

v7wmpzjeulxvlzq6smgi

Marquez a încheiat pe locul 5, dar a fost penalizat cu 30 se secunde pentru incidentul cu italianul, și a încheiat în afara punctelor, pe locul 18, înaintea lui Rossi care s-a clasat pe 19. Marele Premiu al Argentinei a fost câștigat de Cal Crutchlow (LCR Honda), podiumul fiind completat de Zarco (Monster Yamaha Tech 3) și Alex Rins (Team SUZUKI ECSTAR).

După cursă, Marquez a mers în boxa lui Rossi pentru a-i cere scuze, însă nu a fost primit de cei din echipa italianului. "Acum nu mai veni aici, nu mai veni după ce ai făcut! Mai ai curaj să vii aici? Pleacă! Din cauza ta am mai pierdut un titlu în 2015!", i-a strigat Uccio Salucci, prietenul cel mai bun al lui Rossi.

15232217092232
Momentul în care Uccio l-a întâmpinat pe Marquez și l-a împiedicat să discute cu Rossi

În 2011, după un incident între Rossi (atunci la Ducati) și Casey Stoner (atunci la Honda), când italianul l-a trântit de pe motocicletă pe australian, Valentino a mers să-i ceară scuze. Stoner a acceptat și totul s-a încheiat cu o strângere de mână. "Astăzi, ambiția ta a fost mai mare decât talentul tău", i-a spus Stoner atunci.

15232173822522
Stoner și Rossi, în 2011, după un moment la fel de încins ca cel dintre Rossi și Marquez

Reacția Yamaha

"Maniera în care Marquez a abordat această cursă a fost extremă. Putem înțelege când un pilot concurează cu ambiție, dar trebuie să-i respecți pe ceilalți. Marquez nu a respectat pe nimeni în Argentina. Pur și simplu, crede că e singur pe circuit. Nu e corect" 

Lin Jarvis, team directorul de la Yamaha, solicită sancțiune mult mai drastică pentru Marquez: "Nu putem accepta genul ăsta de atitudine din partea lui Marquez. Ceea ce a făcut, de două ori în această cursă, e inacceptabil!. Prima dată cu Aleix, apoi cu Valentino, care risca să se rănească. Am pierdut toate punctele, pur și simplu e inacceptabil! Ne-am spus clar punctul de vedere în fața Comisiei, iar Valentino a venit cu noi pentru a-și expune direct punctul de vedere.

Comportamentul lui Marquez e o temă care trebuie rezolvată. Nu doar pentru binele lui Valentino, ci al MotoGP-ului, în general. Marc a încercat să vină să discute cu ni, dar nu era momentul potrivit s-o facă".

Ce au spus protagoniștii

Valentino Rossi: "Din punctul meu de vedere, e o situație foarte periculoasă. Trebuie luate decizii pentru că altfel ne putem răni. Marquez nu respectă pe nimeni! Dacă ne uităm numai la cursa asta, a încurcat vreo 4 sau 5 adversari. Dacă te lovește în picior știe că n-o să cadă el și așteaptă să cazi tu. Ăsta e stilul lui. Dacă ne uităm la primele două curse ale acestui an, Marquez l-a lovit pe Zarco, aproape l-a trântit pe Dovizioso. În etapa asta, vineri, la antrenamente, i-a tăiat calea luI Vinales. Apoi a făcut asta și cu mine sâmbătă, apoi cu Dovi. Iar în cursă ați văzut. Nu trebuia să fie lăsat să ia startul în cursă după tot circul pe care l-a făcut. Nu a ascultat de nimeni, a avut o problemă cu motocicleta, regulile sunt pentru toată lumea, dar nu și pentru el se pare. A pilotat ca un nebun trecând de Aleix Espargaro, Tito Rabat și apoi de mine. M-a aruncat de pe motocicletă. Și cred că a făcut la fel cu Vinales.

Din punctul meu de vedere, Marquez are o problemă, e periculos. Mi-e frică să fiu cu el pe pistă. Când e acolo îți e cu adevărat frică. Face tot ce-i trece prin cap și o face intenționat. A intrat în acel viraj cu mine cu o viteză mai mare cu 20 de km decât cea obișnuită. A urmărit să mă lovească în picior. La fel a făcut și cu Espargaro. Problema e că nu are niciun fel de respect pentru rivali. Duce competiția la un nivel periculos. Când sunt cu el pe circuit mi-e frică pentru că mă urmărește. Nu mă tratează ca pe restul. Mă tratează mai rău. În 2015 m-a făcut să pierd titlul în mod intenționat.

A venit să-mi ceară scuze cu Alzamora și Puig și cu toate camerele după el. Nu e sincer, pentru că data viitoare va proceda la fel. Dacă există un incident și vine și-mi cere scuze, OK, accept, dar dacă se întâmplă de mai multe ori nu accept scuzele. Sper să stea departe de mine și nici să nu mă mai privească. Să mă respecte. Mă face să râd că vine să-mi ceară scuze. Nu mă simt protejat când Marquez e pe circuit. Trebuie ca cineva să ia măsuri! Marquez ne-a distrus sportul! Lovește între picior și motocicletă pentru că știe că el n-o să cadă, dar tu vei cădea. Dacă toți ar face așa ar fi un sport foarte periculos și s-ar termina urât. El vrea să-ți fie frică de el și încearcă să te scoată de pe pistă. Știu că mereu vine după mine, nu poți decât să speri că nu te va atinge. Când ai 300km/h pe pistă trebuie să-ți respecți rivalii".

În 2017, Rossi avea însă cu totul altă părere.  Iată ce spunea "Doctorul" după cursa de la Phillip Island:

"A fost o cursă fantastică, spectaculoasă! În ultimii ani, mulți piloți au devenit mai agresivi. Dacă asta e strategia, așa vom proceda și noi. E frumos, poate că e mai periculos pentru toți, dar nimeni nu se teme să se bată cu restul, iar asta e foarte bine. Eu sunt pregătit și voi face asta. Mai ales cu Marc, cu Iannone, cu Zarco. Ne-am tot lovit, asta este, nu pot să zic că m-am ciocnit mai mult cu vreunul dintre ei. Piloții care urcă de la Moto2 sunt foarte agresivi. Nu are rost să ne supărăm, trebuie să intri în joc. Cine nu o face trebuie să plece acasă!"

Marc Marquez: "Nu mă preocupă absolut deloc ce spune Rossi. Pe circuit, nivelul a fost bun, sunt sincer, a fost o greșeală involuntară care nu s-ar fi produs pe o pistă uscată. S-a mai întâmplat și cu alți adversari, am fost penalizat. Am mers să cer explicații, am experiență, d-asta am fost să mi se explice, să înțeleg, dar haosul a fost prea mare și nu au știut nici ei ce să facă, au amânat startul, nu am înțeles nimic.

Azi am făcut dat totul, la sută la sută. A trebuit să recuperez mult, iar pista era dificilă și depășirile erau dificile. Din punctul meu de vedere, a fost o greșeală mai mare ce am făcut cu Aleix Espargaro decât cu Valentino, dar, mă rog. N-am făcut nimic intenționat, în niciun caz! Nu am lovit pe nimeni și nu am urmărit pe nimeni, am vrut doar să-mi văd de treabă. Nu voi spune nimic despre Rossi, e de 25 de ani pe circuit și sper că oamenii își amintesc de asta.
A fost o cursă plină de contratimpi, am încercat să iau startul cât mai bine ținând cont de avaria avută la motocicletă. Nu am înțeles penalizarea la start. Apoi am încercat să recuperez poziții, am avut un ritm foarte bun. I-am cerut scuze lui Aleix, a fost o greșeală a mea pentru că era cu 4 secunde mai rapid și nu am știut să calculez bine. Am înțeles sancțiunea asta. Când l-am depășit pe Valentino am trecut pe o porțiune cu apă, a trebuit să nu mai frânez, s-a întâmplat ce s-a întâmplat, ne-am lovit, el a căzut, eu am mers mai departe. Am fost apoi să vorbesc cu oficialii, apoi în boxa lui Valentino să-i cer scuze, nu a acceptat, respect asta.  A fost un final de săptămână pozitiv pentru mine pentru că eram la un nivel bun".

Ce s-a întâmplat în 2015

Era penultima etapă, Marele Premiu al Malaeziei, iar Valentino Rossi (Yamaha) și Jorge Lorenzo (atunci la Yamaha) își disputau titlul de campion mondial. După o cursă cu depășiri continue între Rossi și Marquez (Repsol Honda), spiritele s-au încins, cei doi s-au ciocnit, iar italianul l-a împins cu genunchiul de pe motocicletă pe spaniol, care a căzut cu 13 tururi înainte de final. "Il Dottore" a fost penalizat drastic, a plecat ultimul de pe grilă în ultima cursă a anului, de la Valencia, și a pierdut titlul în fața lui Jorge Lorenzo. 

Legenda Agostini îl apără pe Marquez și-l contrazice pe Rossi

Giacomo Agostini, 75 de ani, cel mai titrat pilot din motociclism, cu 15 titluri, a vorbit despre cazul Marquez-Rossi. Acesta îi cere lui Valentino să nu înceapă un război.

"Nu înțeleg de ce Marquez nu a așteptat următorul viraj, oricum era mai rapid decât restul. Era suficient să aștepte încă 10 metri și depășea cu ușurință. Nu înțeleg decizia lui. Era foarte greu să-l învingă cineva. Dar Marquez a oferit spectacol. Toată lumea vorbește despre asta. Toți sunt cu ochii pe acest incident. Tur după tur, i-ar fi devorat pe toți.

Marquez e genul de pilot care dă sută la sută pentru a câștiga. Există însă momente când are nevoie să fie mai calculat. Problema e că, de la început, a existat multă confuzie. Toată lumea era foarte nervoasă. Toată lumea a făcut greșeli. Și Zarco a greșit și l-a trântit pe Pedrosa, se pot întâmpla episoade de genul ăsta.

Ce vreau eu să spun e că nimănui nu trebuie să-i fie frică de Marquez pentru că Marquez e foarte rapid și ăsta e stilul lui de a rula. Poate în Argentina a depășit un pic măsura, putea să aștepte următorul viraj și trecea fără probleme de Rossi.

Clar, Marc e foarte agresiv, dar și alți piloți sunt. Da, Marquez e foarte curajos și dornic să câștige. E nevoie de respect, e adevărat, iar Marquez știe, d-asta s-a și dus în boxa lui Valentino pentru a-i cere scuze. Marquez nu e prost. A înțeles că a depășit un pic măsura. Nu e OK că Valentino nu a acceptat scuzele. Pentru că Marquez înțelesese că a făcut ceva ce nu era corect, dar poate că trebuia să mai aștepte până să meargă să ceară scuze. Totul era încă foarte încins. Cred că dacă mai aștepta 30 de minute lucrurile se calmau.

Phil Read, de exemplu, era mult mai agresiv. Englezii erau toți răi, din fire. Jim Redman era și el la fel. Eu am concurat mult în Anglia, iar acolo dacă stăteai prea mult pe gânduri te depășeau 4 în același timp: unul prin dreapta, altul prin stânga și tot așa! Acolo învățai tot. Dacă le reproșai ceva, îți ziceau: «Eu îmi fac cursa, încerc să câștig și depășesc pe unde pot».

Marquez a exagerat un pic cu Rossi, dar nu e nicio tragedie. Are nevoie ca, data viitoare, să facă lucrurile mai atent, cu cap, să se gândească la faptul că-l poate depăși oricând vrea. Acum s-a grăbit.

Valentino are dreptate când se plânge, dar, în fond, el știe că toți piloții au făcut ceva asemănător în cariera lor. Și Valentino a făcut așa ceva. Marquez la fel. Și Zarco, și eu, și Mike Hailwood.

Sancțiunea primită de Marquez e corectă. Nu a luat niciun punct, a pierdut o cursă, așa e corect. Dar aș zice că lucrurile trebuie să se oprească aici. Nu e nevoie să declanșezi un război, să faci din asta o problemă de stat. Trebuie să te gândești la următoarea cursă și să nu mai creezi alte polemici.

Nu e adevărat ce spune Rossi, că Marquez urmărește să lovească piciorul adversarilor. Acum e nervos și exagerează.

Data viitoare, când va vedea că e dificil să depășească sper să aștepte următorul viraj. Când ești tânăr, mai faci și d-astea. Trebuie să găsești un echilibru", a spus Agostini conform Gazzetta Dello Sport.

"Marc a greșit. A gestionat prost situația. Într-un weekend în care avea o secundă în fața tuturor în toate sesiunile, avea o misiune ușoară să triumfe. El însă a făcut tot ce nu trebuie să facă" Andrea Dovizioso (Ducati)

Trei episoade controversate cu Marquez în prim-plan

As rememorează 3 momente delicate cu Marquez erou negativ.

  • Australia 2011
    Marquez s-a ciocnit cu thailandezul Ratthapark Wilairot. Impactul a fost atât de puternic încât Wilairot a fost transportat de urgență la spitalul din Melbourne pentru a primi îngrijiri și pentru a efectua mai multe teste. De cealaltă parte, spaniolul a avut nevoie de un punct de sutură pentru o tăietură deasupra ochiului.
  • Jerez 2013
    Marquez l-a dărâmat pe Jorge Lorenzo de pe motocicletă, după o încercare de depășire pe interior într-un viraj. "Rechinul" a refuzat atunci să dea mâna cu "Furnica", vizibil enervat de situație.
  • Aragon 2013
    Tot în 2013, un Marquez foarte agresiv în încercarea de a prinde locul doi în cursă, s-a ciocnit cu Dani Pedrosa, colegul său de la Honda. Marquez a ieșit în decor, iar Pedrosa a căzut destul de rău. A fost atunci sancționat.

Pe 22 aprilie e programată o nouă etapă de MotoGP, a treia, în SUA. Toate cursele sunt transmise în direct de Eurosport.

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Ședință CHEIE la Rapid: Dan Șucu a luat deja decizia în cazul lui Cristiano Bergodi!


Comentarii (5)
fangigi
fangigi  •  12 Aprilie 2018, 15:04

Respect Marquez! Macaronarul e umflat de presa cum era si MSc si pana la urma a si pleznit!

fzrapid
fzrapid  •  12 Aprilie 2018, 00:12

A uitat lumea cand Rossi a dat de doua ori cu piciorul, cand i-a scos din trase pe mai multi, Gibernau, Stoner sau cand i-a aratat degetul mijlociu lui Aleix Espargaro. El vorbeste de respect sau violenta? Are pe langa el doar mass media, sponsorii si fanii care cred in orice spune el. In rest, primeste bataie de la Marquez in fiecare an. Performantele vorbesc.

delta_force
delta_force  •  10 Aprilie 2018, 16:47

ce "d-astea" aveti =)))))

Vezi toate comentariile (5)
Comentează