SPORTURI  »  ALTELE  »  ȘAH

Garry Kasparov la București: "Rusia lui Putin e cea mai mare și mai teribilă amenințare cu care lumea se confruntă azi" + ce s-a întâmplat după ce a jucat șah cu Schwarzenegger

Articol de - Publicat miercuri, 29 noiembrie 2017 09:21

Garry Kasparov, 54 de ani, fostul campion mondial de șah și opozant al președintelui rus Vladimir Putin, a susținut, ieri, la București, o conferință explozivă împănată cu sport, politică și business.

"Rusia lui Putin este, în mod evident, cea mai mare și mai teribilă amenințare cu care lumea se confruntă azi". Așa sună unul dintre pasajele de început ale cărții "Vine iarna! De ce trebuie opriți Vladimir Putin și inamicii lumii libere" semnată de Garry Kasparov, number one all time în șahul mondial.


Stabilit în SUA, campionul de 54 de ani, o voce puternică în simfonia anti-Kremlin, s-a aflat ieri în premieră în România, unde a susținut un speech tumultuos la conferința "Making the right moves", organizată de portalul profit.ro: un mix exploziv de sport, politică și business.

Rival cu Karpov și la București!

A început însă cu un moment amuzant petrecut la aeroport:

"Am avut parte de o intrare memorabilă. I-am dat pașaportul vameșului, iar acesta a spus: «Kasparov? Șah?» Eu: «Da». Amesteca rusa cu engleza și căuta ceva. Mi-a arătat o bucată de hârtie cu semnătura lui Karpov, care trecuse pe acolo în urmă cu câteva zile. A zis: «Semnează aici». Apoi a strigat la un coleg, timp în care coada din spatele meu era blocată. A vrut să-i spună cât de norocos e că are autografele a doi campioni la șah".

Coincidența a făcut ca marele său rival de pe eșichier în anii '80, Anatoli Karpov, să se afle și el în aceeași perioadă în România, unde a susținut un simultan! Azi, pe cei doi îi desparte însă nu o tablă cu 64 de pătrățele albe și negre, ci un întreg sistem: Karpov face parte din 2005 din Parlamentul Rusiei, fiind un susținător al președintelui Putin, în timp ce Kasparov e unul dintre opozanții cei mai vocali, la scară planetară, ai Țarului Vladimir.

"Un drum doar dus la Moscova"

"Pentru mine, un drum la Moscova înseamnă doar un bilet dus cât timp domnul Putin va fi la putere", a rostit și ieri, la București, fostul campion mondial de șah, sugerând că viața sa e în pericol la orice descindere la umbra Kremlinului. Acolo, a fost atacat și arestat în două rânduri, blocându-i-se în 2008 și candidatura la prezidențiale.

Și o lecție de viață din șah, în timp ce pe fundal trona o imagine din 1985, cu laurii titlului suprem la gât:

"Eram bucuros, te aștepți să fii îmbrățișat și felicitat. Dar atunci s-a întâmplat un dialog neașteptat. M-a abordat soția lui Tigran Petrosian, fost campion mondial. «Îmi pare rău pentru tine!». «Poftim?!». «Da, îmi pare rău pentru tine, pentru că tocmai ți-ai terminat cele mai fericite zile din viață». Am fost șocat, toată lumea era a mea și auzeam brusc un verdict atât de dur la 22 de ani. Mi-am dat însă seama în timp că nu e totul să devii campion mondial, să joci șah la cel mai înalt nivel. Trebuie să te reinventezi mereu și să găsești singur alte provocări".

Plus o remarcă în stil american: "Multă lume spune că șahul e doar un joc. Greșit! Șahul se numără, de exemplu, printre regulile Hollywoodului de a arăta inteligența unui personaj. Priviți imaginile cu Humphrey Bogart, Harry Potter sau Schwarzenegger! Cu ultimul am jucat chiar în biroul lui. S-a terminat remiză, iar peste șase luni a devenit guvernatorul Californiei. Uau!".

"Putin este rezultatul neglijenței mondiale"

Trecerea către strategii de business, instinct ori colaborarea dintre calculator și om s-a făcut apoi prin referiri virulente la adresa regimului de la Moscova, pe care Kasparov îl denunță ca dictatorial:

"Putin este problema Rusiei, dar în cele din urmă, va deveni problema tuturor. Dacă vorbim de un dictator care are la dispoziţie forţa nucleară, el va provoca pe toată lumea. Își va crea duşmani, de care are nevoie. Ce se întâmplă acum este rezultatul neglijenţei. Am citit multe memorii, de la Bill și Hillary Clinton, Colin Powell, Donald Rumsfeld, Bush, Dick Cheney. În cărţi, toţi ştiau cât de rău era Putin, dar când erai la putere, ce ai făcut?".

Și a încercat să apere integritatea sportului minții: "Am auzit deseori spunându-se că Putin joacă șah. Nu! El joacă poker, pentru că acolo poţi câştiga dacă trişezi. Șahul e sută la sută transparent. Dictatorii urăsc transparenţa. Ei joacă la şantaj, prin intrigi. Dictatori ca Putin, care sunt la putere mult timp, nu-şi permit strategii pe termen lung, pentru că la un moment dat se gândesc la supravieţuire".

"Mama e armeancă, tatăl evreu, am crescut în Baku. Copiii s-au născut la New York. Mama locuieşte la Moscova. Încă am paşaport croat. Simt că trebuia să fac ceva pentru ţara mea, dar am fost nevoit să locuiesc în altă parte. Dar atunci când va fi momentul, îmi voi ajuta ţara"

"Mesajul nu este dacă Putin va ataca undeva. Întrebarea este când şi unde? O va face şi va găsi un loc pentru atac. Dictatorii nu se întreabă niciodată «de ce?», ci «de ce nu?»"
Garry Kasparov, fost campion mondial șah

15 ani consecutivi,1985-2000, a fost Kasparov campion mondial absolut în șah; el este cel mai tânăr deținător al titlului suprem din istorie, la 22 ani

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (21)
969907806361734
Nedelcu Dan  •  30 Noiembrie 2017, 02:40
Postat de Mircea Serban pe 29 Noiembrie 2017, 23:53

...daca omenirea ar fi unica "inteligenta" ce locuieste planeta aceasta spusele lui GK ar fi credibile 100%, dar -si asta o stie si el, NU SUNTEM singuri pe aceasta planeta si, chiar daca previziunile nu sunt optimiste, in ce priveste viata stelei noastre, Soarele, PUTIN este deloc PUTINCIOS in fata celolalte entitati!

Ai vazut prea multe filme SF. Ia o pauza si urmareste si alte emisiuni, in caz contrar risti sa fii tratat precum un personaj de desene animate. Adica sa rida lumea de tine!

540279982973311
Ivan Turbinca  •  30 Noiembrie 2017, 00:40

Casparov este un reprezentant a ratatilor in politica,un tradator de tara si,pupcurist occidental!

10204072431627928
Mircea Serban  •  29 Noiembrie 2017, 23:53

...daca omenirea ar fi unica "inteligenta" ce locuieste planeta aceasta spusele lui GK ar fi credibile 100%, dar -si asta o stie si el, NU SUNTEM singuri pe aceasta planeta si, chiar daca previziunile nu sunt optimiste, in ce priveste viata stelei noastre, Soarele, PUTIN este deloc PUTINCIOS in fata celolalte entitati!

Vezi toate comentariile (21)
Comentează