SPORTURI  »  ALTELE  »  PATINAJ ARTISTIC

JOCURILE OLIMPICE DE IARNĂ // Fetița soldat » Alina Zagitova, 15 ani, aduce primul aur pentru Sportivii Olimpici din Rusia

FOTO: Guliver/GettyImages +6   FOTO
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat vineri, 23 februarie 2018 14:57

Patinatoarea Alina Zagitova, 15 ani, a adus primul aur pentru Sportivii Olimpici din Rusia la această ediție a JO, după ce s-a impus în proba feminină.

"M-am bucurat foarte mult când am văzut că sunt campioană olimpică, dar în același timp m-am simțit goală pe dinăuntru", a spus Alina Zagitova. Sunt vorbele unei fetițe de 15 ani care se antrenează multe ore pe zi, care nu știe ce e copilăria și care ieri a strălucit în tutuul său roșu.

Rusoaica a impresionat la programul scurt, iar la cel liber a continuat în aceeași notă. A patinat pe "Don Quixote" a lui Leon Minkus aterizând perfect toate cele 11 sărituri pe care le-a poziționat în a doua parte a evoluției, pentru a obține puncte bonus. De obicei, patinatorii încep cu săriturile pentru că spre final picioarele obosesc. Nu este cazul Alinei! Antrenată de Eteri Tutberidze, Zagitova este a doua cea mai tânără campioană olimpică în proba feminină, după Tara Lipinsky, care a câștigat aurul în 1998 la Nagano, pe când avea 15 ani și opt luni. "Anul trecut concura la junioare. E greu pentru mine să înțeleg cum a reușit acest lucru. Ceea ce o departajează pe ea de celelalte fete sunt curajul și sclipirea tehnică. Cred că este conștientă într-un mod care-i dă încredere că este cea mai bună", a spus Tara Lipinsky pentru New York Times.

Zagitova, 15 ani și 9 luni, a așteptat terminarea concursului cu o păpușă în brațe, iar la final s-a bucurat alături de ea. Totalul rusoaicei a fost de 239,57, ea primind 82,92 de puncte pentru programul scurt și 156,65 pentru cel liber de ieri. Pe podium a fost urmată de partenera sa de antrenament Evgenia Medvedeva,18 ani, cu 238, 26 (81,61 și 156,65) și de canadianca Kaetlyn Osmond, 20 de ani, cu 231,02 (78.87 și 152,15).

Reușita Alinei Zagitova a adus prima medalie de aur pentru Sportivii Olimpici din Rusia. La festivitatea de premiere steagul ridicat a fost cel al Comitetului Internațional Olimpic, iar imnul care s-a auzit a fost tot cel olimpic. Rusia a ajuns în această situație, după ce s-a descoperit că a făcut din doping o politică de stat. Întrebată despre momentul de la ceremonie, Zagitiova a spus: "În sufletele noastre știm că am câștigat pentru Rusia". Proba feminină a pus punct în mod liric patinajului artistic la această ediție de Jocuri Olimpice. 

Câștigătoarele probei feminin de la ultimel cinci ediții ale JO

1998 Nagano   Tara Lipinsky (SUA)
2002 Salt Lake City Sarah Hughes (SUA)
2006 Torino Shizuka Arakawa (Japonia)
2010 Vancouver Kim Yuna (Coreea de Sud)
2014 Soci  Adelina Sotnikova (Rusia)


Campionii olimpici de la patinaj artistic la această ediție

Feminin Alina Zagitova (Sportivii Olimpici din Rusia)
Masculin Yuzuru Hanyu (Japonia)
Perechi Alona Savchenko/Bruno Massot (Germania)
Dans  Tessa Virtue/Scott Moir (Canada)
Echipe  Canada

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
alexbibirica1
alexbibirica1  •  23 Februarie 2018, 19:02

"sportivii olimpici din rusia" ... nu inteleg de ce sunt tolerati in competitii sportivii care se dopeaza.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează