SPORTURI  »  ALTELE  »  JUDO

Mama Cătălinei Rob Ditan îl pune la zid pe antrenor: ”Bercean are curajul să-mi spună în față că n-a bătut-o pe Ina?”

Articol de - Publicat sambata, 17 noiembrie 2018 09:00

Mama Cătălinei Rob Ditan, fosta judoka agresată de antrenori la centrul național de la Cluj, vorbește despre drama fiicei sale și face un apel către alți sportivi: ”Nu mai tăceți! Povestiți ce pățiți! Doar așa vă puteți schimba viața la lot”.

Calvarul suferit la lotul național de judo de la Cluj de către Cătălina Rob Ditan a lăsat urme adânci în întreaga familie.

Fata ajunsă acum la vârsta majoratului a lucrat vreme de circa 7 luni, în 2013/2014, la centrul olimpic din Ardeal, unde spune că a trăit în epicentrul unui regim de teroare: bătută de antrenorul Florin Bercean, un deget de la picior fracturat de secunda Gianina Andreica, haine aruncate pe fereastră de staff, umilințe, batjocuri și jigniri zilnice.

Mama fostei sportive, Monica, oferă detalii despre drama fiicei sale: "Am trimis la Cluj un copil sănătos tun, vioi, pasionat, sociabil, cu medii excepționale la școală, cu clasări constante pe podium la competițiile de juniori, iar înapoi ni s-a livrat, practic, o altă persoană. Are accese de furie, începe să țipe când discuți cu ea, are schimbări bruște de dispoziție. De la medic ni s-au recomandat și niște sedative mai ușoare ca să se poată relaxa. Lucrăm împreună în fiecare zi, fiindcă vrem s-o ajutăm să facă ceva cu viața ei".

"Oasele ei sunt acum casante"

wsl9016

Detaliază: "Înainte de a pleca la lot, n-a avut nevoie de nicio zi de recuperare. După ce s-a întors, a făcut vreo șapte ședințe a câte zece zile. Trageți singuri concluziile! Oasele ei sunt casante din cauza suprasolicitării și a regimului de la Cluj. Are probleme cu articulațiile, cu genunchiul drept, cu echilibrul pe stângul de la degetul fracturat și netratat corespunzător, cu clavicula, are degetele de la mâini strâmbe. Poartă orteză".

Monica Rob Ditan spune că problemele la Cluj au apărut încă din primele zile petrecute acolo de Ina: "Antrenoarea Gianina Andreica m-a sunat, mi-a zis că vrea s-o lăsăm pe fată la lot, am făcut o ședință de familie și am acceptat, la dorința expresă a Cătălinei. Primul pas a fost școala. S-a dus singură, a intrat într-o clasă oarecare, n-a condus-o nimeni înapoi la hotel. Avea 13 ani, era un oraș nou, am ghidat-o eu pe telefon și cu Google Maps în față cum să ajungă la locul de cazare! În plus, plecase de la București cu niște probleme la umăr, n-au mai lăsat-o la nicio recuperare la Cluj".

"M-am rugat zile întregi s-o ducă la spital"

A aflat târziu despre bătaia primită din partea lui Florin Bercean și despre degetul fisurat de către Andreica: "Mi-a spus de ambele episoade abia după ce s-a întors definitiv la București. M-am rugat de ei zile întregi s-o ducă pe fată la doctor, fiindcă avea piciorul vânăt. A ajuns la spital abia după vreo două săptămâni, confirmându-se fractura. Dar Ina nu mi-a zis atunci despre intervenția antrenoarei, care a tras-o de deget și i l-a rupt. Am crezut că e doar efectul unei accidentări la pregătiri".

Continuă: "I-au scos atunci ghipsul mai devreme, a participat accidentată la Naționale, la Onești, unde i-am adus noi niște fașe s-o legăm la picior. După concurs, am adus-o la un control la «Marie Curie» în București, iar doctorul Cernea, care-o știa bine pe fată, s-a speriat: «Cât o mai duci cu sportul ăsta, că ești ruptă peste tot?!». Înainte, nu avea probleme majore de acest gen, pentru că am și hrănit-o bine, dar la Cluj s-a luptat și cu marile probleme de alimentație".

"Ni s-a transmis voalat să ne vedem de treabă"

Monica Rob Ditan explică și de ce familia a evitat să aducă în instanță cazul fiicei: "Copilul făcea încă sport după ce a evadat de la Cluj, spera să meargă la competiții internaționale și ni s-a transmis voalat să ne vedem de treabă, să lăsăm lucrurile așa cum sunt dacă vrem ca Ina să mai facă judo în România. N-am vrut ca, indirect, să-i facem un rău fetei, dar acum am considerat necesar să se audă tare despre experiența noastră pentru a explica exact ce se întâmplă, cu adevărat, la Cluj. Iar mesajul meu către ceilalți sportivi este să-și înfrângă teama și să povestească deschis ce li se întâmplă! Altfel, nu se va schimba nimic, indiferent câte controale vor veni acolo!".

Cum ar reacționa dacă l-ar întâlni acum pe Florin Bercean, antrenorul acuzat de agresiune: "Nu am discutat niciodată cu dânsul până acum, dar dacă ne-am uita ochi în ochi, aș vrea să știu ce are de spus și aș dori să văd dacă are curajul să-mi zică în față că n-a bătut-o pe Ina". 

cpr1058

"Mă îngrijorează că încă mai sunt copii la Cluj"

Mama Cătălinei spune că o îngrijorează atât urmele lăsate pe fizicul și psihicul fiicei, dar și faptul că "la lot încă există copii și sunt părinți care habar n-au ce li se întâmplă celor mici. Asta pentru că mulți vin la Cluj dintr-un fund de țară, familia e mulțumită că au ajuns acolo, cred că e Raiul pe pământ. Iar puștii, de obicei, vor evita să povestească inclusiv în familie ce se petrece, fiindcă sentimentul de frică acționează foarte puternic. Numai eu știu cât de greu mi-a fost să scot aceste informații și de la Cătălina!". 

"Degeaba se laudă ei acum cu performanța lui Adi Șulcă, ieșit recent campion olimpic de tineret în Argentina. Acolo nu e meritul lui Bercean, ci al lui Roland Bodo, un antrenor tânăr, care nu are loc să promoveze tot din cauza acestor diverși.

La București, Ina a avut antrenori extraordinari, pe Luca Dumitru, pe Bârcă, oameni care se zbat, dar sunt obligați să trimită sportivii buni la Cluj pentru concursuri internaționale. Nu e-n regulă. Adică ei nu pot face un centru în Capitală, cresc talente și sunt forțați să-i dea la lot ca să-i nenorocească acolo?"

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (14)
zagna
zagna  •  17 Noiembrie 2018, 18:31

Eroare: Adi Sulca a fost format la Calafat de eminentul prof.Alexandru Pop !

apollon
apollon  •  17 Noiembrie 2018, 13:45
Postat de onduku pe 17 Noiembrie 2018, 13:18

Diferenta aia nu s-a vazut decat in cazul lui Mitrita de exemplu. Iar Man momentan nu e de nivelul fostului Stanciu, pentru ca el este in crestere. A avut fluctuatii, dar vei vedea ca va juca bine constant si la nationala si la Steaua. Si Coman a jucat foarte bine la tineret, chiar daca acolo este tineretul a facut-o foarte precis si modern. Iar de nationala mare vorbim cand se va face trecerea de la aceste petarde la actuala sub-21 (adica tineret). Pe langa asta, nici macar nu sunt sigur ca este antrenorul potrivit Cosmin Contra. Deci depinde de multi factori. Ah, ca sa nu mai zic ca majoritatea nationalelor sunt acum echilibrate. Dar ce am vazut noi, ca s-au lovit de ziduri iugoslave, nu e real. Am vazut ca eram competitivi, si la Euro contra Elvetiei, si in amical cu Suedia si in meciuri cu alte echipe. Pana la urma si daca am fost coplesiti fizic, am obtinut rezultate bune cu Serbia. Pentru ca Muntenegru nu prea le are cu varza, chiar daca sunt inalti. Momentan acesti jucatori ai nostri sunt in dezvoltare, iar la anul trebuie facut neaparat un schimb de generatii. Si eu sper sa fie cumparati de catre vestici. In Vest la ora actuala, vei fi surprins ca daca cresc fizic, foarte multi dintre actualii pot juca. Pentru ca muncesc, sunt disciplinati tactic, fug, chiar daca fotbalistii senzationali de la cluburile europene la ora actuala ii numeri pe degete. Asa ca au loc ai nostri si vedem care vor ajunge in timp si la echipe foarte mari. Singurul care ma dezamageste e Morutan.

Ok, aici nu este vorba despre Steaua sau jucatorii ei ci un exemplu despre ceea ce s-a întâmplat cu aceasta fata. Iar aceasta mama trebuie sa-si puna ea întrebari despre atitudinea ei. Daca ai copilul la sute de kilometri departare si il gidezi prin gps si daca te rogi o saptamâna de altii sa-ti duca la spital copilul trebuie sa vezi care este partea ta de responsabilitate nu sa apari la GSP victima. Astia abia asteapta o samânta de scandal. Si cum spunea cineva mai jos "Mergi femeie la politie nu la GSP"

onduku
onduku  •  17 Noiembrie 2018, 13:20
Postat de apollon pe 17 Noiembrie 2018, 10:48

Exact, cel mai bun exemplu este faptul ca multi fotbalisti cu rezultate foarte bune la echipele de club nu mai confirma la Steaua. Nu sunt stelist, dau doar un exemplu. Fotbalisti foarte buni în campionat nu fac fata la nationala. Diferenta este foarte mare.

Da, am inteles acum ce ai vrut sa spui. La Steaua oricum nu e antrenor. Ca si daca problema e antrenorul de fitness, aduci alt preparator. Pe langa asta in Europa nu poti sa joci cu cateva petarde, valabil si pentru Craiova care sta si mai rau.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează