SPORTURI  »  ALTELE  »  DOPAJ

BREAKING NEWS Maria Boldor, bronz la Mondialele din 2022, depistată dopată la proba A! » GSP a aflat substanța + Reacția CSA Steaua

Articol de - Publicat joi, 26 ianuarie 2023 11:49 / Actualizat joi, 26 ianuarie 2023 15:39

Sportul românesc trece din nou prin momente dificile. Floretista Maria Boldor (26 de ani), medaliată cu bronz la Campionatele Mondiale din 2022, a fost depistată pozitiv la proba A cu ostarină, substanța la care a fost găsit dopat și Lucian Bute în 2016. Un steroid anabolizant interzis de WADA în 2008. 

Update, ora 15:34. CSA Steaua, club la care Maria Boldor este legitimată, a emis un comunicat: „Clubul Sportiv al Armatei susține un sport curat, fără dopaj”

La 3 ore distanță de la apariția știrii, CSA Steaua, la care este legitimată sportiva Maria Boldor, a emis un comunicat: 

Clubul Sportiv al Armatei Steaua a luat act de decizia Agenției Naționale Anti-Doping (ANAD), privind suspendarea provizorie a sportivei Beatrice-Maria Boldor-Boghiță, ca urmare a rezultatului pozitiv al probei A. Maria Boldor este componentă a lotului olimpic de scrimă a României, fiind inclusă în programul ADAMS alături de alți sportivi, care au potențial de calificare la Jocurile Olimpice.
În baza articolului 80 din Legea 310/2021 privind prevenirea și combaterea dopajului în sport, suspendarea provizorie a unui sportiv este obligatorie pe baza unui rezultat pozitiv al probei A. Beatrice-Maria Boldor-Boghiță a cerut efectuarea de teste pe eșantionul B, iar până la comunicarea rezultatelor finale s-a luat măsura suspendării tuturor activităților de pregătire sportivă, precum și a contractului de activitate sportivă încheiat între cele două părți.
Clubul Sportiv al Armatei susține un sport curat, fără dopaj, iar până la soluționarea finală a cazului este alături de sportiva sa.

-comunicat Clubul Sportiv al Armatei Steaua

Maria Boldor a fost depistată pozitiv la un control din luna decembrie comandat de ANAD. Acum se află în suspendare provizorie care a început de pe 11 ianuarie 2023.

Maria Boldor a picat testul la Proba A, după cum a informat Prosport.  Surse din cadrul ANAD au confirmat pentru Gazeta Sporturilor acest caz și au dezvăluit că substanța folosită este Ostarină, un steroid anabolizant care se ia pe care orală, substanță considerată de trei ori mai puternică decât testosteronul.

A început fotbalul abia la 18 ani și nu a fost niciodată în club! » Portretul fotbalistului care a impresionat la debutul în Superligă
CFR CLUJ
A început fotbalul abia la 18 ani și nu a fost niciodată în club! » Portretul fotbalistului care a impresionat la debutul în Superligă

Maria Boldor, dopată la Proba A

„Proba A este pozitivă, acum a cerut reanalizare probei. Ne-a surprins pe toți, nu cred să fi făcut așa ceva, în scrimă dopajul nu ajută", au precizat surse GSP din cadrul federației.

Gabriela Andreiașu, director general în cadrul ANAD a vorbit despre acest caz: „Ostarina este o substanță nespecifică, încadrată la secțiune de steroizi anabolici androgeni, iar efectul este anabolizant".

Apoi a continuat: „Cazul este în curs de gestionare, iar noi suntem autoritatea de gestionare a rezultatelor. A fost în planul nostru de control doping, era și acest control doping în afara competiției”.

+13 FOTO

Scrimera legitimată la clubul Steaua și în vârstă de 26 de ani ocupă locul 18 în ierarhia mondială și primul său rezultat major a fost la CM de anul trecut.

Nu este primul caz de doping în familia Boldor. Sora Mariei, Alexandra, care practică și ea scrima, dar nu la același nivel,  a fost depistată anul trecut în cadrul unei competiții pozitivă la cocaină și a primit o suspendare de patru ani, pentru că este o substanță de abuz.

Ce este Ostarina: substanța la care Bute a fost depistat pozitiv în 2016!

Ostarina este un steroid anabolizant, interzis de WADA în 2008. Este administrat pe cale orală și e utilizat pentru dezvoltarea masei musculare sau pentru recuperarea rapidă a masei musculare pierdute după o perioadă de inactivitate. 

În mai 2016, Lucian Bute a fost și el prins dopat cu aceeași substanță

Cu această substanță au mai fost depistați pozitiv ciclistul Nikita Novikov (iunie 2013), atleta Chaltu Beji (iunie 2015) și luptătorul UFC Tim Means (februarie 2016). Substanța a fost interzisă de către Agenția Mondială Anti-Doping din ianuarie 2008.

Citește și: 

Controversă la Australian Open » Tatăl lui Novak Djokovic, alături de steagul cu Vladimir Putin: „Trăiască rușii!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (27)
Catalynn._.
Catalynn._.  •  26 Ianuarie 2023, 21:21
Postat de johny2003 pe 26 Ianuarie 2023, 19:27

Talpan e de vina...

Te bântuie Talpan, așa-i!? E bine atunci, meriți! :-))) Ca și Moș Gigilă, tare gureș de când a aflat ca ii creste nea Marcel pensia! :-)))

ali.bec
ali.bec  •  26 Ianuarie 2023, 20:32
Postat de .iosif. pe 26 Ianuarie 2023, 12:44

O dată cu excluderea rușilor din toate competițiile au început să pună lupa dopajului pe alți est-europeni iar cei mai la îndemână sunt evident românii

Iosif, ce mai faci? Gata cu sejurul sub brad?

TraianX
TraianX  •  26 Ianuarie 2023, 20:17

Aceste cluburi departamentale trebuiau desfiintate imediat dupa revolutie. Clubul steaua este Unitate Militara unde se toaca bani pe indivizi care taie frunze la caini, Trebuie trecut in civilie ca toate cluburile sportive , Este clar deturnare de fonduri de la MFA. Nimeni nu are curaj sa aplice legea . Ce parere ai tovarasule talpan, sau tie iti convine , Hainute ,grade ,etc. Aici nu iti convine sa se faca dreptate.

Vezi toate comentariile (27)
Comentează