SPORTURI  »  ALTELE  »  ACUZAȚII

Nicu Vlad, acuzat de complicitate și manipulare în ancheta privind dopajul din haltere

Articol de GSP - Publicat joi, 24 iunie 2021 13:38 / Actualizat joi, 24 iunie 2021 14:08

Nicu Vlad (57 de ani), președintele Federației Române de Haltere și vicepreședinte al Federației Internaționale de specialitate, a fost acuzat de complicitate şi manipulare în ancheta privind măsurile privind combaterea dopajului.

Agenția Internațională de Testare (ITA) a desfășurat o amplă anchetă care a pornit de la un documentar difuzat de televiziunea germană ARD. Nemții au relatat despre aproximativ 150 de cazuri de doping din perioada 2009-2019 rămase nerezolvate. Pe lângă Nicu Vlad, mai sunt acuzați Tamas Ajan, fostul președinte al federației internaționale, dar și Hassan Akus, actualul șef, anunță agenția Reuters, citată de Agerpres.

Nicu Vlad, acuzat de complicitate și manipulare

ITA a prezentat azi un raport detaliat al problemelor găsite în cadrul Federației Internaționale de Haltere și promite că va lua măsuri.

„ITA a fost surprinsă de gradul mare de inacțiune al IWF din ultimii ani, care a dus la 29 de infracțiuni antidoping nesancționate, acesta fiind imposibil de urmărit din cauza prescrierii lor sau din cauza distrugerii probelor.

Motivele pentru care aceste cazuri nu au fost procesate sau analizate merg de la omisiune administrativă, arhivare defectuoasă, proceduri organizaţionale haotice sau erori jurisdicţionale, pe de o parte, şi până la indiferenţă, neglijenţă intenţionată, complicitate, sau mai rău, acoperiri flagrante şi intenţionate”, se arată în raportul ITA, potrivit Agerpres.

  • Nicu Vlad a participat la patru ediții ale Jocurilor Olimpice și a câștigat mai multe medalii: aur la Los Angeles în 1984, argint la Seul în 1988 și bronz la Atlanta în 1996. Doar la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992 s-a clasat pe locul 4.

Fără halterofili români la Tokyo!

Federaţia Internaţională de Haltere (IWF) a impus o suspendare de un an Federaţiei Române de Haltere „din cauza mai multor cazuri de încălcări ale regulamentului antidoping'', sancţiune care privează participarea halterofililor români la Jocurile Olimpice de la Tokyo (23 iulie-8 august).

„Sancţiunea dispusă faţă de federaţia română este motivată de cinci încălcări ale reglementărilor antidoping datând din 2012 şi comise de cinci sportivi diferiţi. Aceste cinci încălcări se bazează pe prezenţa steroizilor anabolizanţi, detectată în probele prevelate halterofililor români'', se arată într-un amplu comunicat al IWF.

IWF a fost avertizată încă din 2017 de către Comitetul Olimpic că halterele riscă să fie scoase din programul Jocurilor Olimpice din 2024.

Doi medaliați olimpici depistați pozitiv la retestare

„Patru dintre aceste infracţiuni au fost comise de cei patru reprezentanţi ai României la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012: Florin Croitoru, Gabriel Sîncrăian, Răzvan Martin şi Roxana Cocoş. Aceste rezultate anormale ale analizelor au fost anunţate în 2019 ca parte a programului de reanaliză al Comitetului Internaţional Olimpic'', se mai explică în comunicat.

Pedeapsa intră în vigoare de la data comunicării deciziei, adică 15 iunie 2021, și include suspendarea dreptului de participare la competiții organizate de Federația Internațională a sportivilor și oficialilor tehnici români, a dreptului de organizare de concursuri, congrese, întâlniri ale Consiliului Director sau al comisiilor FIH, a dreptului de participare la congrese cu posibilitate de vot, a dreptului de a înainta propuneri care să fie incluse în agenda de lucru a unui congres.

2 medaliiau fost cucerite de halterofilii români la JO din 2012, Roxana Cocoș - argint și Răzvan Martin - bronz

VIDEO Nicu Vlad: "Suntem depistați pozitiv după 8 ani pentru că totul e politic și se plătesc anumite polițe!"

Citește și: 

A zburat o medalie la Jocurile Olimpice! România pierde o șansă uriașă la aur din cauza dopajului sistematic

Povestea samuraiului îndrăgostit de România: „Este a doua mea casă” » E al cincilea Shike al Honmon Enshin Ryu, continuatoarea vechii școli a samurailor!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
maresal_rinu
maresal_rinu  •  24 Iunie 2021, 16:03
Postat de bazinga pe 24 Iunie 2021, 14:19

Toata mizeria cea mai mare cu dopajul se regaseste in haltere ! Cel mai distrus sport din lume, alaturi de ciclism !

Asa crezi tu pentru ca s-au gasit niste tapi ispasitori (ciclism, haltere) unde nu se invart sponsori si sume substantiale de bani. Tot sportul profesionist e dopat pana in dinti. Cum se face ca la fotbal o data la 6 luni mai pleseste unul pe teren, cum se face ca la tenis joaca aia pana la 40 de ani cate 100 de meciuri pe an, azi la Melbourne apoi maine schimba zece fusuri orare si joaca meci de 5 ore la Miami, cum se face ca toate performere americane din atletism, tenis, gimnastica sufera de astm si exemple am nenumarte.

bazinga
bazinga  •  24 Iunie 2021, 14:19

Toata mizeria cea mai mare cu dopajul se regaseste in haltere ! Cel mai distrus sport din lume, alaturi de ciclism !

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close