SPORTURI  »  ALTELE  »  OPINIE

OPINIE JUSTIN GAFIUC » Sportul pentru care Nadia Comăneci și Ilie Năstase cer finanțare: jaf, interese personale și fete bătute și umilite

Articol de - Publicat duminica, 01 martie 2020 13:47

Federația Română de Judo e studiul de caz emblematic despre felul în care, dincolo de vorbe poleite, e condus, în realitate, sportul românesc: bani drenați de conducători sau antrenori spre propriile buzunare sau către tovarăși, complicități ale COSR sau dinspre instituțiile statului, batjocorirea sportivilor.

Recent, o pleiadă de mari campioni, în frunte cu Nadia Comăneci și Ilie Năstase, au tras un semnal de alarmă vizavi de subfinanțarea sportului românesc și pericolul iminent de a cădea și mai abrupt pe panta nonperformanței. Ce se întâmplă însă, în realitate, în cabinetele și vestiarele de unde se dirijează zecile de milioane de euro destinați pe hârtie viitoarelor staruri?

Federația Română de Judo, braț la braț cu COSR, vine cu răspunsul perfect despre felul șiret în care funcționează, de fapt, rotițele sportului românesc.

Iar faptele vorbesc despre cocktailul de interese personale, complicități extinse și tovărășii toxice, care, cu mici excepții, depășesc și înfundă orice calcul sportiv onest, orice insulă de performanță și de bună-credință.

OPINIE JUSTIN GAFIUC » Sportul pentru care Nadia Comăneci și Ilie Năstase cer finanțare: jaf, interese personale și fete bătute și umilite

Corpul de Control MTS n-a văzut raptul găsit de ANAF

În vara lui 2017, o expertiză contabilă extrajudiciară scotea la iveală modul în care din conturile FRJ s-au scurs ilegal peste jumătate de milion de euro în perioada 2011-2015, sub mandatele președinților Eduard Doandeș și Doru Sapta. La finalul lui 2017, un control ANAF confirma datele inițiale: 550.000 euro devalizați de la judo.

Anterior, o investigație făcută de Corpul de Control MTS, pe aceleași documente, concluzionase că totul e roz: nici urmă de fraude sau finanțe evaporate! O dovadă a noncombatului ministerial, for populat cu funcționari aflați mână în mână cu federațiile, neinteresați să scoată cu adevărat la lumină raptul din sportul românesc. 

Statul cere banii înapoi, tot statul îi abandonează

Cu dovezile pe masă, cum au gestionat mai departe statul român și președintele FRJ, Cozmin Gușă, cartoful fierbinte nimerit pe tatami? Simplu: batista pe țambal pe linie, într-o demonstrație de desconsiderare totală și absolută a documentelor, a sportivilor și a bunului-simț!

Le luăm pe rând:

  • de la contabila FRJ, Daniela Grozavu, ar fi trebuit recuperați 310.000 euro. Rezultat: caz prescris, acțiune trasă de timp până dincolo de limitele legale;
  • statul român trebuia să recupereze 200.000 de euro. Rezultat: ANAF și-a dat singură la glezne peste propriul raport, în care concluziona că FRJ are de returnat suma respectivă prin MTS. Invocând secretul fiscal, ANAF refuza în decembrie 2018 să ofere detalii despre stadiul procedurilor. De fapt, toate indiciile duc spre ideea că nu s-a mișcat un deget pe acest segment, abandonându-se, pur și simplu, banii jefuiți în FRJ;
  • ex-președintele Doru Sapta trebuia să aducă înapoi 41.400 euro, bani încasați abuziv din salariu, fără aprobarea Comitetului Director, cum concluziona auditul ANAF. FRJ a jonglat iar în stil subteran, l-a dat într-un târziu în judecată pe Sapta, care a avut câștig de cauză în primă instanță, la Judecătoria Sectorului 2. Federația a lăsat-o baltă și n-a mai operat niciun apel. Așa a fost obligată tot ea, finalmente, să-i mai achite lui Sapta încă 3.687,19 lei cheltuieli de judecată, după cum reiese din rezoluția din dosarul 10976/300/2018

Gușă, avocatul terorii marca Bercean

Mergem mai departe cu cazul sălbăticiilor practicate la lotul olimpic. Depozițiile în cascadă ale fetelor bătute, umilite și maltratate de tripleta Florin Bercean - Gianina Andreica - Anamaria Mititelu au fost ignorate, minimalizate și băgate sub preș de FRJ, din dispoziția și cu concursul nemijlocit al președintelui Cozmin Gușă, devenit avocatul terorii.

Iar la acest scenariu s-a raliat chiar Comitetul Olimpic, în frunte cu șeful COSR, Mihai Covaliu, care, în plin scandal al dezvăluirilor, își declara susținerea totală pentru "performerul și antrenorul Florin Bercean". O afacere de acoperire militară între comisari, căci amândoi au grade înalte în structura MAI, la CS Dinamo.

Farsa Comisiei de Etică COSR

În plus, COSR a dat drumul unei Comisii de Etică de mucava, care are de un an pe agendă "dosarul Bercean", a realizat multiple audieri, dar refuză să iasă cu un verdict clar, într-un rușinos exercițiu public de driblare a responsabilității, care-i plasează pe membrii Eticii în trena complicităților sordide dezvoltate în jurul noroiului din judoul românesc. Să nu ocolim câteva nume: Cristinel Romanescu (președinte, șeful federației de tenis de masă), Cristina Vărzaru, Anișoara Cușmir Stanciu sau avocata COSR, Delia Boșman (membri).

În tot acest mâl, Corina Căprioriu, una dintre speranțele pentru Tokyo 2020, a refuzat să mai lucreze la Cluj cu metodele barbare ale lui Bercean, preferând să se pregătească la Pitești cu un alt antrenor. Larisa Florian a spus și ea „pas" Clujului și a ales să lupte pentru Azerbaidjan. În schimb, FRJ a operat naturalizarea ciudată a doi sportivi din spațiul ex-sovietic (Petr Jukov, 66 kg – Rusia, Serafima Moscalu, 70 kg – Moldova), fără perspective olimpice, dar, vorba unui om din sistem, "cu profiluri de posibili ofițeri KGB plasați prin Gușă în România sub acoperirea nobilă de sportivi".

Vizer, fostul bell-boy, a girat tripleta dezastrului

De la Budapesta, fostul bell-boy de la hotelul "Napoca" înainte de Revoluție, cărător de valize al clienților cu ștaif, ajuns între timp șeful judoului mondial, privește cu detașare la haosul de la București. Marius Vizer s-a retras strategic din funcția de președinte de onoare FRJ, după ce însă va fi girat din umbră ani la rând tripleta dezastrului, Doandeș - Sapta - Gușă, înscriindu-se și el astfel pe lista complicilor.Rezultatul: judoul e mort și neîngropat, Tokyo 2020 se anunță un eșec de proporții. Vi se pare că e un tablou unic în sportul românesc? Nicicum, căci scenarii similare găsim dureros de multe și la alte federații. 

Prin urmare, acesta e sportul pentru care cereți finanțare, Nadia, Ilie & Comp? 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
radumatei
radumatei  •  01 Martie 2020, 19:22

„Fostul bell-boy înainte de revoluție” - pe bune? N-ați găsit altceva cu care să-l insultați pe Vizer decât că a lucrat la un hotel acum 30 de ani? De parcă ar fi o rușine. Zici că Gafiuc e cel puțin academician, nu un biet consumator de pișcoturi pe la conferințele de presă.

maccsero
maccsero  •  01 Martie 2020, 15:01

Bani sunt suficienți, infrastructură la fel. Lipsesc competența și onestitatea. Fără să fie mai bogată în infrastructură, Croația e vicecampioană la fotbal. Dar acolo n-au fost președinți Nașul și Burleanu.

maccsero
maccsero  •  01 Martie 2020, 14:58
Postat de George Adrian Popescu pe 01 Martie 2020, 14:05

De asta se simte bine Gusa in PSD.

...? Gușă nu e în PSD, că l-a exclus Dăncilă.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează