SPORTURI  »  ALTELE  »  TIR SPORTIV

Șeriful seniorilor, la 16 ani » Vlad Ghețu, copilul teribil al tirului sportiv și-a fixat deja următoarea țintă: "În 2020, vreau să ajung la Olimpiada de la Tokyo!"

Articol de - Publicat sambata, 02 septembrie 2017 13:33

În urmă cu 6 ani, Gazeta l-a descoperit pe Vlad Ghețu, un copil teribil al tirului sportiv românesc. Nu împlinise încă 11 ani, dar reușea să câștige titlul național la juniori 2 la talere, skeet, depășind sportivii de 14-17 ani. Pe atunci, Vlad era doar o mogâldeață, iar arma, o Beretta de 3,6 kilograme, încă îi mai făcea vânătăi la umăr, din cauza reculului.

Anii au trecut și puștiul a continuat să uimească. Iar în 2015 devenea campion național și la juniori 1, categoria 17-21 de ani, deși el nu avea decât 14! Anul trecut, nu împlinise încă 15 ani, dar pierdea la numai un taler titlul național la seniori, în fața multiplului campion, legendarul Ioan Toman (58 de ani).

Recent însă, și-a luat revanșa. La 16 ani (17 urmează să împlinească pe 15 septembrie), Vlad a devenit campion național la seniori! O performanță remarcabilă, având în vedere că titlul e venit împreună cu niște rezultate de nivel internațional.

A fost urmat în clasament de mult mai experimentații Matei Marin (fost component al echipei care cucerea titlul mondial în 1995) și de Ionuț Dancoș, ambii de la Steaua, club la care este legitimat și Vlad Ghețu.

Două etape de campionat la rând

Succesul final de la seniori era anunțat încă din ultimele două runde de campionat, a 5-a și a 6-a, pe care Vlad le-a cîștigat lejer. În etapa a 5-a a câștigat cu un record național de seniori în proba finală, de 60 de talere, din care a doborât 56. Imediat a urmat un alt succes, câștigând Trofeul Carpați, tot în proba de seniori.

Iar la finele săptămânii trecute, și-a trecut în cont și Cupa României, devansându-i pe Ioan Toman și pe Matei Marin, cu 123 de talere doborâte (record naţional egalat de seniori) din 125 posibile. Practic, în acest an, Vlad a împușcat toate trofeele interne importante în competițiile de seniori.

"Este un vis împlinit. Să-l înving pe domnul Toman, idolul meu, este ceva special. M-a învățat atât de multe lucruri! Pe unele le-am mai și furat, urmărindu-l în poligon! Am muncit mult ca să ajung aici, dar vreau să continui la fel. Tirul este marea mea pasiune și acum următoarele ținte sunt să obțin rezultate cât mai bune la marile concursuri internaționale și să mă calific la Olimpiada de la Tokyo, în 2020", spune Vlad.

Rezultate și la concursuri internaționale

Vlad a început în acest an să aibă rezultate și la confruntările internaționale de juniori, conducând inclusiv cu sportivi de 20-21 de ani. La Grand Prix-ul de la Larnaca (Cipru), în primăvară, a prins finala de 6 și s-a clasat pe 5.

Apoi, recent, la etapa de Cupă Mondială de la Porpetto (Italia), a ratat de puțin finala, la un taler, clasându-se pe locul 9. "E un nivel extrem de ridicat afară. De aceea vreau să particip la cât mai multe concursuri, să capăt experiență", spune Vlad.

Așteaptă o armă mai bună

De câțiva ani, Vlad Ghețu folosește o armă Beretta, model 692 (costă în jur de 3.000 de euro). Este o armă bună, dar nu ultimul model, DT 11 (7.000 de euro), cel pe care îl folosesc marea majoritate a taleriștilor de top din străinătate. "La DT 11 reculul este mult mai mic, mai ales la al doilea foc, la duble, față de arma mea. Ai mai multă precizie, te ajută", explică Vlad.

Clubul Steaua, unde este legitimat, i-a promis că în această toamnă va încerca să-i achiziționeze un DT 11, pentru a avea timp să pregătească marile concursuri de anul viitor, începutul unui nou ciclu de calificare la Olimpiada de la Tokyo. 

Cântă la acordeon și la pian

Vlad este elev în clasa a 11-a la Liceul "Iulia Haşdeu", într-o clasă normală, la profilul filologie bilingv engleză. A terminat clasa a X-a cu media 9,15. "Școala e foarte importantă. Nimeni nu mă iartă dacă am concurs și nu am timp să învăț. Așa că îmi fac timp". A terminat și Școla de Muzică, specialitate acordeon, dar cântă foarte bine și la pian. 

Toman: "Vlad o să mă depășească"

Ioan Toman (58 de ani) este cel mai galonat talerist român din toate timpurile. A câștigat peste 25 de titluri naționale la seniori, primul în 1978, la 19 ani. A fost campion mondial cu echipa de skeet în 1995, vicecampion mondial la individual în 2007, și a terminat pe 3, tot la individual, la Mondialele din '86. Are patru participări la Jocurile Olimpice, cel mai bun rezultat fiind locul 4 la Barcelona, în 1992, în finala individuală.

A pierdut bronzul la un taler. Toman este convins că "Vlad o să mă depășească. Este un copil cuminte, pasionat. De 2-3 ani a început să pună multă calitate în execuții. Totul este să rămână la fel de serios și de pasionat și pe mai departe. În talere, ca să reușești, trebuie să fii și luptător și viclean, dar și isteț. Performanța nu o face fizicul, ci capul. I-am spus asta, mereu. El mă întreabă mereu, vrea să afle tot, să învețe, iar eu îi împărtășesc cu drag din experiența mea". 

Două ținte într-o secundă

În proba de talere skeet, trăgătorul are 8 posturi, între două turnuri, din care pleacă talerele. Acestea ating 100 de km pe oră. "Talerul are cam 12 centimetri diametru, dar el pornește ca un OZN, cu muchia spre tine. Practic, ai în vizor doar partea laterală, care are doar cam un centimetru grosime. La duble, talerele pornesc în același timp, iar între plecarea lor și doborârea celui de-al doilea nu este mai mult de o secundă", descrie Vlad, care face parte din Lotul Olimpic pregătitor, de juniori. Distanța față de talere, când le dobori, este de 20-25 de metri.

"Domnul Toman m-a felicitat, ceea ce este o mare onoare pentru mine. Eu tot cred că este încă cel mai bun, dar dânsul nu s-a mai antrenat foarte mult în ultimul timp" Vlad Ghețu 

"Am învățat multe de la domnul Toman. Are experiență, știință, l-am urmărit mereu, îmi place cum gândește, tehnica, filozofia de viață, de concurs. Cred că este mândru de mine, iar eu vreau să-i calc pe urme" Vlad Ghețu

"Cel mai greu e să-ți păstrezi calmul, să fii tare psihic. Să poți să treci peste dacă pierzi un taler, mai ales dacă e unul aparent mai ușor, la primele posturi. Domnul Toman mi-a spus mereu: "Intră în manșă rău! Hotărât, dar controlat" Vlad Ghețu

"Trebuie să fii cât mai exact și mai rapid. Există un principiu, dacă arma stă prea mult la umăr, muncești prea mult și greșești mai mult" Vlad Ghețu

"Înainte de concursuri fac antrenament mental. Mă gândesc că sunt în poligon, vizualizez tot ce fac de când ajung acolo până se termină concursul" Vlad Ghețu

"La ultima Cupă Mondială de juniori am avut ocazia să-l văd pe Vincent Hancock, dublul campion olimpic și mondial. Venise cu sportivii americani, care sunt foarte buni. A fost o încântare să-l ascult, să încerc să învăț cât mai mult de la el"
Vlad Ghețu, campion național de seniori la talere skeet

"În ultimii 13 ani, am 11 titluri naționale. În urmă cu trei ani m-a bătut colegul meu de echipă și generație, Matei Marin, iar acum Vlad. El e urmașul meu. Eu, ușor-ușor, mă pregătesc de retragere"
Ioan Toman, fost campion mondial de talere skeet

"Vlad este un sportiv de excepție, talentat, lucid, o mare speranță a tirului sportiv românesc. Este foarte tânăr, acum totul este să se maturizeze, să intre și să obțină rezultate cât mai bune în marile competiții europene și mondiale"
Sorin Babi, președinte FRTS, fost campion olimpic la Seul, în 1988, la pistol liber

"Rezultatele lui Vlad, pe plan intern, la seniori, sunt foarte competitive și la nivel internațional, iar asta ne dă încredere. În funcție de evoluția sa, ar putea să încerce chiar și calificarea la Tokyo"
Sorin Babi, președinte FRTS, fost campion olimpic la Seul, în 1988, la pistol liber

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează