SPORTURI  »  ALTELE  »  BIATLON

SPECIAL GSP Legendarul Martin Fourcade și-a luat adio de la biatlon cu o victorie » Cifrele unei cariere impresionante

Articol de - Publicat sambata, 14 martie 2020 16:03

Francezul Martin Fourcade (31 de ani), unul dintre cei mai buni biatloniști ai lumii, s-a retras azi, după cursa de urmărire de la Kontiolahti pe care a câștigat-o.

Cvintuplul campion olimpic este cel mai de succes sportiv din Franța. Biatlonistul este o figură respectată în țara sa, iar anunțul lui, care a venit vineri seara, a stârnit multe reacții. 

Cotidianul L’Equipe i-a dedicat primele șapte pagini. Aflat în Finlanda, la Kontiolahti, Martin a acordat un interviu amplu, vorbind despre decizia de a renunța la biatlon, dar și despre cariera sa. 

Azi, el a concurat în ultima lui cursă și s-a clasat pe prima poziție, într-unul dintre puținele evenimente sportive care s-au mai desfășurat în acest weekend în Europa. 

A fost ultima cursă a francezului, dar și a sezonului de biatlon, care a fost închis mai devreme din cauza pandemiei de coronavirus. 

Dragoste diferită 

Fourcade, 31 de ani, este, de asemenea, și unul dintre cei mai de succes biatloniști ai lumii. 

„Simt în interiorul meu că acesta este momentul potrivit, sunt împăcat cu această decizie. Prima oară când m-am gândit la retragere a fost după Jocurile Olimpice din 2018, însă am avut nevoie de încă doi ani pentru a putea face acest pas. 

Nu e o decizie în alb sau negru, știu că îmi va lipsi biatlonul, dar a venit timpul să renunț”, a spus Martin pentru L’Equipe.

În cariera sa s-au adunat șapte medalii olimpice și douăzeci și opt mondiale. „Sunt douăzeci de ani pe care îi las în urma mea. Am anunțat chiar înaintea ultimei mele curse că mă voi retrage pentru ca fanii din întreaga lume să se bucure de ultima mea cursă. 

Iubesc biatlonul, competiția, dar a venit momentul ca această dragoste să se manifeste diferit”, a completat francezul. 

Strălucirea de la Soci 

Dintre toate reușitele sale, care a fost cea mai frumoasă? „E greu de ales, cea de urmărire de la Soci, din 2014, mi-a adus primul titlu olimpic, însă nu este un rezumat al carierei mele. 

Nu rețin neapărat medaliile, ci satisfacția după o cursă reușită. Sigur, nu pot să neg că victoriile au fost carburantul meu în acești douăzeci de ani”. 

Pe lângă că era un foarte bun sportiv individual, Martin a reușit să adune pe lângă el colegi și să aibă rezultate și în probele pe echipe, el dorind ca oamenii să poată, peste ani, să-și aducă aminte de spiritul său.

Francezii l-au inclus în panteonul lor, alături de canoistul de slalom Tony Estanguet, de judoka Teddy Riner, de săritorul cu prăjina Renaud Lavillenie sau de fotbalistul Michele Platini, însă lui Martin i se pare steril să dezbați astfel de lucruri. 

„Faptul că un biatlonist este luat în calcul în discuția despre cine este cel mai bun sportiv francez din istorie mă face să fiu mândru”, a spus el pentru cotidianul francez.

5 medalii olimpicede aur are în palmares Martin Fourcade, el cucerind trei la Soci, în 2014, și două în 2018, la Pyeongchang

13 medalii de aurmondiale a adunat între 2011 și 2020

7 Globuri de Cristal, care se acordă liderului Cupei Mondiale, a adunat francezul între 2012 și 2018

Vezi și: 

CORONAVIRUS // Și la scrimă se spune stop pentru 30 de zile

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează