SPORTURI  »  ALTELE  »  HALTERE

VIDEO Dezvăluiri tulburătoare » Un documentar al postului public din Germania acuză de corupție Federația Internațională

Articol de - Publicat luni, 06 ianuarie 2020 18:43

Un documentar al postului tv public național german ARD acuză Federația Internațională de Haltere de fraudă și de acoperirea sportivilor dopați.

Dopaj secret - Lordul halterofililor” este titlul documentarului difuzat duminică la ARD, în care președintele forului internațional, Tamás Aján, este învinuit că a fost complice la diverse acte de corupție, dar mai ales la trecerea cu vederea peste cazurile de doping.

Ungurul în vârstă de 80 de ani este șeful Federației Internaționale de Haltere din 2000. Născut la Gherla, în România, Tamás a lăsat într-o perioadă testele doping făcute de forul internațional pe mâna celor de Agenția Ungară Anti-Doping. Un doctor din echipa Moldovei, Dorin Bălmuș, a dezvăluit într-o conversație înregistrată undercover că prețul pentru un test „curat” era de 60 de dolari la nivel național și de 200 de dolari la nivel internațional. El spune că se practica înlocuirea mostrelor de urină ale halterofililor cu unele care nu aveau substanțe interzise în ele. 

Această practică pare că s-a întrerupt în 2015, când CM au avut loc la Houston, iar americanii, vâzând situația, au intervenit și au făcut ei testele. La percheziții au găsit seringi în camerele sportivilor, făcând din aceea ediție una cu un număr record de cazuri pozitive, 26. Cei de la ARD au studiat 16.000 de teste anti-doping realizate între 2008 și 2018 și a rezultat că mai mult de jumătate dintre campionii olimpici și mondiali din această perioadă nu fuseseră supuși niciunui test doping în afara competițiilor în anul în care au câștigat medalii. 

„Maxilar de bărbat și mustață”

Halterele au avut în ultimii ani multe probleme cu dopajul, ajungându-se în 2017 la disputarea Campionatelor Mondiale fără marile puteri care au adunat sute de medalii în ultimii ani. În plus Tamás este acuzat că a încurajat acest sistem. Thailandeza Siripuch Gulnoi, medaliată cu bronz la JO 2012, a fost înregistrată susținând că dopajul la ea în țară începe chiar și de la 13 ani, spunând că avea „un maxilar și mustață de bărbat” în perioada în care se dopa ca adolescentă, dar că oficialilor nu le păsa. 

Site-ul insidethegames.biz a formulat câteva întrebări pentru Federația Internațională în urma documentarului celor de la ARD. „Sunt câteva dezvăluiri care ne îngrijorează și vom cerceta, dar există și multe lucruri false și zvonuri în acest documentar. Vom trece imediat la investigarea problemelor ridicate, pe care le luăm foarte în serios și ne gândim să cerem ajutor în rezolvarea lor”.  

Bani care au dispărut 

În plus documentarul susține că o parte din banii care au venit de la Comitetul Olimpic Internațional au ajuns în două conturi și nu se mai știe nimic de ei, iar singurul care are drept de semnătură este Tamás Aján. Aceste acuzații sunt făcute de Christian Baumgartner, președinte al forului german, și Antonio Urso, președintele federației europene, ambii pierzând în cursa electorală din 2017 la finalul căreia ungurul a câștigat al cincilea mandat de președinte. Baumgartner estimează suma făcută să dispară la 7 milioane de dolari. Urso susține că le-a scris celor de la CIO, dar că aceștia au spus că este o afacere internă.

Vezi și: 

După Telekom, Eurosport iese parțial din grila unui nou operator: cum a comentat Orange situația

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează