SPORTURI  »  ATLETISM  »  INVESTIGAȚIE GSP

INVESTIGAȚIE GSP Cazul directorului CSS Dinamo, reținut după ce a agresat sexual o atletă de 15 ani pe care o antrena » „Fata și-a înfrânt rușinea și a povestit abuzul când a văzut că bărbatul de 59 de ani începe să se comporte la fel cu o copilă de 13 ani”

Articol de , - Publicat joi, 09 februarie 2023 15:06 / Actualizat joi, 09 februarie 2023 15:18

Constantin Cristinel Iacoban, 59 de ani, directorul Clubului Sportiv Școlar Dinamo, a fost arestat preventiv, pe 8 februarie 2023, după ce a abuzat sexual o sportivă minoră. E vorba chiar despre o atletă căreia i-a fost antrenor vreme de 9 ani.

„Deși comportamentul său era cunoscut în cercul de la CSS Dinamo, nimic nu s-ar fi întâmplat dacă una dintre sportivele sale, abuzată, nu ar fi avut curajul său vorbească, de indignare cînd a văzut că o colegă de a ei, mai mică, în vârstă de 13 ani, are parte de aceleași avansuri”, a explicat o sursă din lumea atletismului pentru Gazeta Sporturilor.

La început a fost un jurnal. De care a știut doar autoarea lui, o tânără atletă de la CS Dinamo. Apoi a fost abuzul sexual asupra ei, petrecut în 2021, când sportiva avea 15 ani. L-a consemnat în jurnal. Așa se explică faptul că în comunicatul de azi al Parchetului (știrea reținerii antrenorului a fost furnizată prima oară de G4Media) se indică o dată precisă a agresiunii.

Fata a păstrat, cu acuratețe, ziua în jurnal. ”În data de 09 noiembrie 2021, inculpatul, profesor de atletism la un club sportiv din Bucureşti, a exercitat asupra persoanei vătămate, una dintre elevele sale, în vârstă de 15 ani la momentul săvârșirii faptei, acte de natură sexuală, altele decât cele care s-ar putea circumscrie infracţiunii de viol”.

Victima a arătat jurnalul și părinților, ca probă că totul e adevărat

Tot în jurnal, susțin surse din atletism, fata a descris ce i s-a întâmplat, cum s-a întins pe masă, cum bărbatul a folosit-o sexual.

„Antrenorul le masa pe fete, devenea chiar prieten cu ele și cu unele dintre familiile lor. Era un manipulator prin definiție” 
Sursă apropiată cazului

Dar până a se ajunge la reținerea din februarie 2023, fata a trecut printr-un proces îndelungat de suferință, reținere și rușine de a vorbi. Este parte a traumei în majoritatea covârșitoare a cazurilor de abuz sexual, potrivit situațiilor studiate în zeci de studii concordante. La aproximativ un an de la agresiunea sexuală asupra sa, atleta a observat ceva.

S-a speriat că o colegă de 13 ani va păți același lucru

Pe parcursul anului 2022, antrenorul Constantin Cristinel Iacoban își mutase atenția către o altă atletă, o fată mai mică, de 13 ani.

Oripilată, victima din noiembrie 2021 s-a speriat pentru colega ei mai mică, potrivit propriilor mărturii, care există la dosarul penal. Și le-a spus părinților.

Părinții l-au confruntat pe antrenor, acesta a negat

Cazul directorului CSS Dinamo, reținut după ce a agresat sexual o atletă de 15 ani pe care o antrena » „Fata și-a înfrânt rușinea și a povestit abuzul când a văzut că bărbatul de 59 de ani începe să se comporte la fel cu o copilă de 13 ani”
Antrenorul de atletism Constantin Cristinel Iacoban (59 de ani) a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Fata le-a povestit întâi, apoi le-a arătat mamei și tatei și jurnalul, unde notase tot. Părinții au înmărmurit de șoc. Imediat, furia i-a făcut să-l confrunte pe antrenorul Iacoban. El i-a amenințat cu un proces de defăimare. ”Va fi cuvântul ei contra cuvântului meu”, a spus el, potrivit datelor care se află astăzi în dosarul penal.

Dar părinții erau determinați să nu lase lucrurile așa, mai ales că fata lor insista ”că e vorba de mai multe fete în aceeași situație la CSS Dinamo”. Informația a ajuns la Parchet.

Anișoara Cușmir: „Da, o fată de la CSS Dinamo a cerut transferul, dar n-am știut de ce”

În același timp, părinții fetei abuzate au cerut transferul acesteia de la Dinamo. ”Da, la finalul anului trecut am primit o cerere de transfer de la o sportivă de la CSS Dinamo către Olimpia. N-a motivat-o însă printr-un abuz. Din câte știu, cererea a fost aprobată”, a explicat pentru Gazeta Sporturilor Anișoara Cușmir.

Fosta mare atletă, astăzi președinte a Federației Române de Atletism, neagă ferm că în FRA s-ar fi știut despre conduita antrenorului de la Dinamo. ”Nu există nici o plângere de abuz sexual la adresa lui Iacoban”, susține un funcționar al FRA, care spune că a consultat documentele.

Anișoara Cușmir mai spune că ”Iacoban are grupe de copii și juniori și, din ce știm noi la Federație, nu a reușit promovarea unor nume importante în atletism”.

Lipă: „L-am chemat pe Iacoban, pe linie sportivă, să-i spun că nu are rezultate”

Surpriza a lovit și la clubul Dinamo, acolo unde președinte este Ionuț Popa. Dar Elisabeta Lipă, care a condus mult timp clubul, și-l amintește pe Iacoban. El era antrenor și director la CSS Dinamo și pe vremea ei.

Deși ca antrenor al Clubului Sportiv Școlar Dinamo, Iacoban este angajat al Ministerului Educației, el are o surbordonare sportivă și către CS Dinamo, cel mai prestigios club al României conform rezultatelor la Campionatele Mondiale, Europene și după palmaresul de la Jocurile Olimpice.

Lipă a spus pentru GSP că ”de câteva ori l-am chemat pe Iacoban, pe linie sportivă, să-i spun că nu are rezultate. Dar nu exista niciun semn privitor la ce am aflat astăzi cu toții”.

Conform surselor judiciare, cel puțin încă două fete s-au aflat în aceeași situație cu atleta care l-a reclamat pe Iacoban. Ele au fost audiate de procurori, în condiții de protecție.

Vezi și:

Ucis de prieten după o ceartă declanșată de gelozie! Fostul internațional a fost împușcat în cap, în plină stradă
CRIMĂ
Ucis de prieten după o ceartă declanșată de gelozie! Fostul internațional a fost împușcat în cap, în plină stradă
Decizia luată astăzi de FC Voluntari, după ce galeria FCSB-ului i-a amenințat pe Pandele și Bălănescu: „Inadmisibil!”
FC VOLUNTARI - FCSB
Decizia luată astăzi de FC Voluntari, după ce galeria FCSB-ului i-a amenințat pe Pandele și Bălănescu: „Inadmisibil!”

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (14)
dumitru.serban
dumitru.serban  •  10 Februarie 2023, 19:01
Postat de creeperno807 pe 09 Februarie 2023, 22:36

Pacat ca nu mai exista pedeapsa cu moartea!

Pentru tine poate. Ce a facut ala sa merite pedeapsa cu moartea? Nu citești ok? Nu exista fapte de viol. Exista comportament ciudat, sa vedem la ce se incadreaza. O fo batut si el un apropo

inshallah
inshallah  •  10 Februarie 2023, 13:47
Postat de Catalynn..__ pe 09 Februarie 2023, 16:02

Nu discut acuzațiile, sunt desigur extrem de grave iar dacă se dovedesc adevărate sper sa primească pedeapsa maxima! Judecătorii tocmai și-au motivat decizia ridicării controlului judiciar in cazul lui Piturca, și acolo se sugerează ca de fapt procurorii DNA au vrut sa își facă imagine pe spinarea lui. Ce voiam sa discut este însă alt aspect, anume ca devine tot mai necesar ca brandurile sa fie protejate! CSS Dinamo, NU e Dinamo! Însă poarta numele Dinamo și imaginea clubului a fost grav pătată de acest incident. Acum cred ca ii putem înțelege pe italieni ca au cerut echipei din Colentina sa nu se mai numească Juventus, sau ca Barca a cerut echipei din Galați sa își schimbe sigla pt ca semăna cu a lor. Evident, nu cred ca erau mulți care puteau confunda pe Juve cu Juve din sectorul 2 sau pe Barca cu Oțelul, însă oamenii au preferat sa se protejeze chiar și așa. Evident ca parazitarea imaginii clubului Steaua de către FC fcsb trebuie sa înceteze de îndată, iar mass media propaganda pro FC fcsb făcută asociind clubul lu’ ne-a jjijji cu Steaua!

Subiect virgula Predicat > bun!

Reconquista
Reconquista  •  10 Februarie 2023, 12:19
Postat de creeperno807 pe 09 Februarie 2023, 22:36

Pacat ca nu mai exista pedeapsa cu moartea!

Pentru tine ?

Vezi toate comentariile (14)
Comentează