SPORTURI  »  ATLETISM  »  ATLETISM

Statuie pentru Maria Cioncan

Articol de GSP - Publicat joi, 19 iulie 2007 00:00

Primul dintre cele trei busturi care o reprezinta pe fosta atleta Maria Cioncan va fi dezvelit, simbata, la Hunedoara

La initiativa fostului antrenor al Mariei Cioncan, stefan  Beregszaszy, sculptorul craiovean Gheorghita Rodion a realizat trei busturi ale atletei decedata intr-un accident de masina in luna ianuarie. Primul bust al sportivei medaliate cu bronz la Olimpiada de la Atena in proba de 1.500 de metri va fi dezvelit simbata, la Hunedoara, la intersectia strazilor George Enescu cu Ion Creanga, in imediata apropiere a parcului "Corvinul". Piedestalul va fi incadrat de doua statuete ce reprezinta doi lei.

Celelalte doua busturi vor fi amplasate la Cluj - Napoca si in comuna natala a Mariei, Maieru (jud. Bistrita - Nasaud). "Am tinut neaparat ca in fiecare localitate care a marcat existenta, cariera si pentru care Maria a adus glorie sa fie amplasat un bust, care sa aduca aminte peste ani de performantele sportive obtinute de ea si unde sa ii fie cinstita memoria. Simt ca atunci cind toate cele trei busturi vor fi asezate pe socluri voi fi mai linistit", a declarat  stefan Beregszaszy.

Artistul plastic craiovean Gheorghita Rodion (57 de ani) a avut nevoie de trei luni pentru a finaliza lucrarile: "Am incercat sa prind in aceeasi lucrare, atit caracterul de atleta puternica  pe care il insufla pe pista, cit si feminitatea ei. Eu zic ca am reusit".

Pina simbata, bustul Mariei Cioncan e pastrat in garajul antrenorului stefan Beregszaszy / Foto: Sami Tamas - Hunedoara


6 luni
Bustul va fi dezvelit si sfiintit simbata, la Hunedoara, la ora 10:00, cind se implinesc sase luni de la decesul sportivei. Lucrarile au fost demarate la inceputul acestei saptamini, iar tot ce a tinut de repartizarea locului, proiectul si cheltuielile cu ridicarea soclului au fost suportate de la bugetul local. "Pentru tot ce a facut Maria Cioncan pentru municipiul Hunedoara merita tot respectul nostru", a declarat primarul Hunedoarei, Nicolae Schiau.

Fibra de sticla
Cele trei busturi au fost realizate din fibra de sticla imbibata cu rasin speciale care imita foarte bine lucrariile in bronz. "Este un procedeu brevetat de mine, mai putin costisitor decit o lucrare realizata in bronz. Fibra de sticla rezista foarte bine la intemperiile atmosferice", a marturisit Rodion Gheorghita, care a realizat in 2005 Aleea Personalitatilor din Craiova, lucrare care cuprinde 24 de busturi din bronz, dar si monumentul lui Constantin Brincoveanu postat la Horezu.

A visat-o
stefan Beregszaszya dezvaluit ca in noaptea de marti spre miercuri a visat-o pe fosta lui eleva pentru prima data dupa accidentul mortal din Bulgaria. "Se facea ca ma aflam in masina pe o sosea, iar Maria alerga zimbind in urma mea. A fost un vis scurt", a marturisit Beregszaszy.

"Ochii Mariei"
Antrenorul, care a scris cartea "Atletismul hunedorean de la A la prima medalie olimpica", mai are in lucru un alt volum care se va numi "Ochii Mariei". Lucrarea va prezenta viata sportivei din momentul in care cei doi au inceput colaborarea, in urma cu aproape 12 ani, si pina in momentul tragicului accident din ianuarie care a provocat moartea Mariei Cioncan.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează