SPORTURI  »  BASCHET  »  EUROBASKET 2017

EUROBASKET 2017 » Amintiri cu derby-urile din anii '80: "După meciurile Steaua-Dinamo nu se bea apă" :)

Petre Brănișteanu Foto: Agerpres
Petre Brănișteanu Foto: Agerpres

Articol de - Publicat sambata, 12 august 2017 09:00

Fostul conducător de joc al Stelei şi al echipei României Petre Brănişteanu rememorează vremurile de acum 30 de ani, când România a luat parte la ultimul său turneu final de CE, înaintea celui care va începe pe 1 septembrie.

Brănişteanu avea 28 de ani în 1987, când "naţionala" se număra printre primele douăsprezece puteri europene şi participa la CE din Grecia. "M-am speriat, nu doar eu, toată lumea, când am intrat în sala din Pireu, inaugurată chiar în acel an. Avea 24.000 de locuri. Noi nu mai văzuserăm aşa ceva niciodată. În plus, mai ţin minte că la meciul cu Grecia spectatorii fumau în sală. Numai la ei şi la turci se fuma în tribune. Eram şocaţi", povesteşte Brănişteanu râzând.

Anul acesta, în perioada 1-7 septembrie, Clujul va găzdui una dintre cele patru grupe preliminare ale EuroBasket. România va lupta cu Spania, Croaţia, Cehia, Muntengru şi Ungaria. Cu Spania, românii s-au întâlnit în grupe şi în 1987, la Atena. "Pe lângă noi şi Spania, mai erau Iugoslavia, Franţa, Rusia şi Grecia. Ultimele două au fost finalistele competiţiei", spune fostul jucător, actual membru în Biroul Federal al FR Baschet.

După Steaua-Dinamo nu se bea apă

"În echipa din 1987 eram practic două generaţii. Unii mai tineri, născuţi în anii '58-'60, alţii puţin mai în vârstă, născuţi prin '53. Antrenor principal era Gică Novac, iar secunzi Pârşu şi Câmpeanu. Practic, echipa naţională era covârşitor formată din jucători de la Steaua şi Dinamo. Rivalitatea dintre cluburile astea era ceva alimentat pur politic. Era întreţinută de alţii, în niciun caz de noi, sportivii", îşi aminteşte Brănişteanu.

Dimpotrivă, prieteniile erau atât de bine legate între adversarii tradiţionali de pe teren, încât în cantonamentele lungi de 10-11 luni în camerele de hotel un stelist stătea cu un dinamovist, fără să le impună cineva asta. Brănişteanu-Vinereanu, Ermurache-Niculescu, Cernat-Uglai. Şi chefurile de după meci se făceau tot împreună. "După meciurile Steaua-Dinamo nu se bea apă", a spus răzând fostul stelist.

"Veniţi la Cluj, e o grupă extrem de valoroasă"

Brănişteanu crede că la Cluj va fi o atmosferă demnă de un campionat european. "Sper ca sala să se umple la meciurile României, deşi spectatorii nu ar trebui să uite că partidele celelalte sunt ocazii rare de văzut pe viu vedete ca spaniolii, croaţii sau cehii, jucători de NBA, sunt greu de prins", spune fostul baschetbalist, de zece ori campion naţional.

Petre Brănişteanu a criticat actuala echipă a României, care a pierdut un meci de pregătire cu Grecia la 58 de puncte, la începutul acestei săptămâni. "Înţeleg să pierzi cu grecii la 20-30 de puncte. Aproape 60 de puncte mi se pare o diferenţă enormă, mai ales în toiul programului de pregătire. Ceva nu se leagă acolo, dar sper ca până la începutul competiţiei de la Cluj lucrurile să se mai rezolve", avertizează fostul sportiv, care mai are un regret. "Ei nu sunt uniţi aşa cum eram noi, dar probabil vremurile sunt unele totale diferite. Noi ne-am creat amintiri împreună, aşa că şi dacă nu ne vedem jumătate de an, tot avem ce discuta când ne întâlnim. Eram prieteni, vecini, ne ajutam între noi. Şi cred că asta lipseşte cel mai mult în ziua de azi – o apropiere de genul acesta", încheie Brănişteanu.


Petre Brănișteanu pe vremea când evolua în tricoul Stelei FOTO Arhiva personală

 Parcursul României la CE 1987

Grupa B
România-Grecia 77-109
România-Spania 98-116
URSS-România 121-74
Franţa-România 95-83
Iugoslavia-România 120-78

Programul grupei C, de la Cluj

Vineri, 1 septembrie
ora 15:00 Ungaria-Croaţia
ora 17:45 Spania-Muntenegru
ora 20:30 România-Cehia
Sâmbătă, 2 septembrie
ora 15:00 Muntenegru-Ungaria
ora 17:45 Cehia-Spania
ora 20:30 Croaţia-România
Luni, 4 septembrie
ora 15:00 Ungaria-Cehia
ora 17:45 Muntenegru-Croaţia
ora 20:30 Spania-România
Marţi, 5 septembrie
ora 15:00 Cehia-Muntenegru
ora 17:45 Croaţia-Spania
ora 20:30 România-Ungaria
Joi, 7 septembrie
ora 15:00 Cehia-Croaţia
ora 17:45 Ungaria-Spania
ora 20:30 Muntenegru-România
Toate meciurile grupei vor fi transmise în direct de TVR şi TVR HD, cu studiouri şi reacţii

Biletele la meciurile Grupei C costă de la 25 de lei şi pot ajunge la 1050 de lei, pentru un abonament. Pass-ul pentru o zi de competiţie poate costa între 80 şi 150 de lei.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
tihi
tihi  •  12 August 2017, 17:29

Din pacate baschetul a ajuns pe ultimul loc in sporturile pe echipe.Nu se transmit meciurile,doar unele meciuri ale baietilor....mass media nu comenteaza,nu scrie aproape nimic despre baschet.... GSP,neglijeaza aproape in totalitate baschetul.De fete nici nu se vorbeste,parca nici nu ar exista un campionat superb pe toate nivelurile. SEPSI SIC din Sfantu Gheorghe, U Cluj, Arad, Targoviste .Alexandria, Alba Iulia,Satu Mare...etc..au demonstrat,ca baschetul feminin este una de inalta clasa atat in campionat cat si in cupa Romaniei!!! Daca ar fi castigat campionatul Steaua sau Dinamo,cu siguranta ati fi comentat...mai bine renuntati la gazeta sportiva.Nu ati amintit nimic de Campionatul Mondial FINA ( natatie)...taceti din gura si la CM de Atletism... Nu stiti decat fotbal si Halep. Sportul este mult mai colorat si mai diversificat. Urat lucru !!!!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close