SPORTURI  »  BASCHET  »  INTERVIU

EXCLUSIV VIDEO Grecul stabilit în Cluj, despre problemele din sportul românesc: „Sportivii nu mai luptă ca pe vremuri”

Giannis Koukos
Giannis Koukos

Articol de - Publicat joi, 19 mai 2022 14:00 / Actualizat joi, 19 mai 2022 15:17

Giannis Koukos, antrenorul grec al echipei CS Universitatea Cluj, în vârstă de 43 de ani, a explicat propria filosofie de viață și din baschetul feminin. Koukos are senzația că în România e ca acasă.

- Mister Koukos, cum vă simțiți în România? 
- Dacă stau de trei ani și mă gândesc că aș putea locui foarte, foarte mulți ani aici, cred că asta spune totul. Nu m-am așteptat să fie un nivel atât de bun în această țară, înainte de a sosi aici, dar chiar am fost surprins.

- Ce știați? 
- Chestii de Balcani, lucruri rele, sărăcie. Poate că străzile sau drumurile nu sunt cele mai bune din Europa, dar contează comportamentul oamenilor. Am găsit aici o organizare bună pentru Balcani, atât la baschet, cât și în viața de zi cu zi. E bine. OK, se poate și mai bine, dar e bine.

- Ce comparație ați putea face între baschetul elen și ce ați văzut deja în România? 
- La baschet sunteți mai organizați ca noi! Serios! Sunt foarte satisfăcut.

Giannis Koukos: „Oamenii nu mai apreciază”

- Ce nu vă place în România? Asta ca să nu vă întreb direct ce nu vă place la propria echipă. 
- Dacă îți spun un cuvânt, o idee, și nu ai înțeles sau nu ai reținut, OK. Nu e bai, cum se zice aici! Dar dacă pierzi mingea și te oprești din alergat, sperând să salveze un coleg, mă omori! Luptă, ce naiba! O altă chestie în care vezi că generațiile s-au schimbat, sportivii nu mai luptă ca pe vremuri, mă refer și la ceea ce era acum două decenii, mai ales în Balcani.

Clujul e un oraș sportiv, cu fotbal, cu baschet, cu volei, pentru un sportiv e foarte atractiv. Mai vine Simona Halep să joace la «Polivalentă», este un oraș care rivalizează cu Bucureștiul din multe puncte de vedere. 

- Giannis Koukos, antrenor CS Universitatea Cluj

- De ce? 
- Oamenii nu mai apreciază. Sunt puști care au telefoane mobile, scumpe și noi, trei-patru-cinci perechi de adidași strălucitori și scumpi, haine multe, este un consumerism care ne-a tocit dorința. Când eram copil sau mai tânăr, aveam două perechi de pantofi sport, una de muncă, alta de weekend, ca să ies în oraș.

Ministrul Sportului a felicitat echipele din Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe pentru calificarea în finalele de Cupă. Nu și pe Voluntari!
FINALA
Ministrul Sportului a felicitat echipele din Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe pentru calificarea în finalele de Cupă. Nu și pe Voluntari!

Sistemul lui Giannis Koukos

- Cum se împacă munca și stresul de zi cu zi cu ceea ce ați putea face în afara programului, ca să completați stilul de viață? 
- Mai ies să-mi spăl mintea la lacul Tarnița sau în zonele de pădure, de pe lângă Cluj. În timpul sezonului, e săptămâna de muncă, nu ai timp, iar când ai avea timp liber, nu mai ai chef. Folosesc un sistem de antrenamente, al meu, de mai mult timp.

- Care cum este? 
- O ședință de antrenament de trei ore în mijlocul zilei. Decât una dimineață, apoi a doua seara, mai scurte, cred că e mai bine așa. Cred că ne recuperăm mai bine, apoi jucătoarele au mai multe ore ca să-și organizeze viața, să-și revină. Dacă corpul nu e în condiții bune, faci degeaba pregătire!

- Și sportivele ce zic, dă roade? 
- Nu știu dacă e bine sau nu, dar îl folosesc de 3 ani și n-am obosit s-o fac. Am și timp să-mi fac serviciul, am și timp de altceva. Și fetele mi-au zis că e bine așa. Când ești tânăr, poți să muncești mai mult. Să faci antrenament, dar știi cum, antrenament dur, doar că generațiile s-au schimbat. Trebuie să faci un mix.

Am luat această idee din fotbal, de a nu face neapărat două antrenamente, ci doar unul mai intens. Îmi place să încerc lucruri noi. 

- Giannis Koukos, antrenor CS Universitatea Cluj

- Resimțiți, la fel ca mulți oameni de peste 40 de ani, că generațiile s-au schimbat mult? 
- Păi, uite cum, de exemplu. Mi-aduc aminte că la școală nu aveai voie să adresezi un cuvânt profesorului. Acum, dacă învățătorul nu vorbește cum trebuie, îl poți da în judecată! E corect? Nu știu! Urmăm cursul râului, asta e viața.

Decizie incredibilă luată de antrenoarea de fitness din Ucraina care a fost impresionată de o lecție de viață trăită în România
Război Ucraina
Decizie incredibilă luată de antrenoarea de fitness din Ucraina care a fost impresionată de o lecție de viață trăită în România

Giannis Koukos: „Să susținem pe cel de lângă noi, ca lecție de viață”

- Baschetul la Cluj a avut un sezon istoric, european, la masculin, dar la feminin echipa a încheiat undeva la mijlocul clasamentului. De ce? 
- Anul trecut, am dus echipa până în finala Cupei României, dar am pierdut în favoarea campioanei Sepsi, care a câștigat și acum campionatul. E cea mai bună formație, nu putem să concurăm cu ea sau cu alte echipe. Nu avem atât de mulți bani, dar lucrăm cât putem mai bine. Lucrăm cu ce avem, cu jucătoare tinere, încercăm să promovăm sportive.

Grecul stabilit în Cluj, despre problemele din sportul românesc: „Sportivii nu mai luptă ca pe vremuri”

- Și cum vă vedeți viitorul? 
- Eu mă simt și român, de aceea vorbesc de multe ori cu „noi”. Suntem implicați pentru baschetul românesc. Nivelul e mai bun la băieți, dar încercăm să ținem steagul sus...

- Ce filosofie ați dori să aprofundați aici? 
- Să fim pozitivi, nu negativi, să ne susținem coechipierul, ca o lecție de viață. Nu e chestie de bani, ci de viață. „Dacă te pot ajuta, de ce să nu o fac?!”. Nu e vorba doar de afaceri, trebuie gândit să facem o casă din locul unde suntem.

De ce e CFR pe drumul spre prăbușire
editorial
De ce e CFR pe drumul spre prăbușire

„Nu joci poker doar când ai patru ași”

- Nu simțiți că ați putea mai bine în altă parte, în altă țară? 
- Lucrez foarte bine cu românii, cu banii pe care îi avem în buzunar. Apropo, când joci poker, nu o faci doar când ai patru ași în mână, ci și când ai mână proastă. Așa, cu patru ași, ești cel mai bun, dar trebuie să te adaptezi, dacă-ți place jocul. Și să fii pozitiv, nu negativ. „De ce n-am mulți bani, de ce n-am asta?”. Nu! Astea sunt idei care îți fac rău și te îndepărtează de la a face treabă în viață. În orice domeniu. Și-am fost afară, cum ziceți voi, credeți că umblă câinii cu covrigi în coadă?!

- Ce ați făcut? 
- Am fost trei ani în Germania, apoi în Grecia natală. Am început de la baschet masculin, în ultimul deceniu am trecut la cel feminin.

- Ce comparații sunt între români și nemți? 
- Mă pui să-i judec și pe unii, și pe alții. În Germania au bani mai mulți decât aici, dar nivelul nu pot spune că este mai bun! Trebuie să compari mere cu mere, nu mere cu banane. În Germania sunt echipe cu mulți străini, logic, dacă au bani, au putut aduce calitate. Acolo, au maximum un tânăr autohton, când ai bani, e ușor să aduci ce-ți place, să-ți faci talentul. Mentalitatea e mai bună în România decât în multe alte țări. Dar îmi pare rău de o chestie.

- Care? 
- Păcat că nu lucrăm zi de zi ca să obținem tot ceea ce putem! Adică să fim mai sus, să ne batem cu cei din Occident, ca să creștem, să producem bani.

Toni Petrea a luat decizia în privința viitorului său: „A rămas mult timp înmărmurit, surprins, mirat!”
FCSB
Toni Petrea a luat decizia în privința viitorului său: „A rămas mult timp înmărmurit, surprins, mirat!”

Giannis Koukos: „Banii nu aduc mereu fericirea”

- Și ce diferențe sunt între România și Occident, din ceea ce ați observat? 
- Între România și Germania, de exemplu, este diferența dintre Balcani și Occident. Acolo e așa: „Muncă, muncă, muncă”, alt stil de viață. Unora le place asta. Dar parcă aici, în Balcani, ne pasă mai mult de cel de lângă noi. Așa cred eu. Acolo, alt stil de viață, poate că oamenii s-au înstrăinat, își văd doar de avutul lor și nu știu câți prieteni adevărați au. Acolo, e doar pentru bani, regele suprem al lumii actuale, pentru performanțe. Dar banii nu aduc mereu fericirea. (râde) Corect, o întrețin. Dar nu ați văzut și oameni care n-au bani, dar au familie, au prieteni, au zâmbet în viața lor?!

- Cum este să lucrezi zi de zi cu o echipă de femei? 
- Este diferit. Băieții joacă baschet pentru a se simți bine. Femeile trebuie să se simtă bine ca să joace. Înțelegeți? Nu putem sări la fel de mult, arunca la fel de tare, dar trebuie să te adaptezi. Suișuri-coborâșuri, la fel. Ca în viață.

Grecul stabilit în Cluj, despre problemele din sportul românesc: „Sportivii nu mai luptă ca pe vremuri”

- Sunteți single, logodit sau căsătorit? 
- Varianta A.

- Și cum vă plac româncele? 
- Sunt frumoase, da. Sunt și femei care te sprijină, care te susțin. Poate nu sunt cele mai frumoase din lume, dar știu să se îngrijească, își acordă atenție. Bravo!

Ce a spus Victor Becali despre posibila întoarcere a lui Moruțan la FCSB: „Mai clar de atât nu se poate”
FCSB
Ce a spus Victor Becali despre posibila întoarcere a lui Moruțan la FCSB: „Mai clar de atât nu se poate”

Cum este România pentru Giannis Koukos:

  • Avem multe în comun, grecii și românii. Iubim viața, traiul bun, să stăm de vorbă, să ne împrietenim. Munca? Așa și-așa, și unora, și altora
  • Clujul e un fel de Salonic, dar fără Mediterană. Are ceva șic. Sunt mulți tineri, o atmosferă relaxantă. Dacă avea și mare... Îmi place că sunt mulți oameni cu care te poți conversa într-o limbă străină, engleză, de exemplu. Apreciez oamenii ce știu și altă limbă în afară de cea maternă
  • Îmi place că românii au frică de Dumnezeu, sunt ortodocși, precum grecii, merg la biserică. Am petrecut și ultimul Paști aici, e foarte frumos
  • Când merg la restaurant comand chestii pe care le-aș cere și în Grecia. Încerc să mixez. De exemplu, îmi plac și niște cârnați tradiționali din Transilvania, dar și branza feta. Sau telemeaua românească
  • Suntem neam de sarmale. Noi mai folosim ouăle și lămâile ca să mâncăm cu sarmale, voi cu smântână. Îmi plac și cele cu orez sau cu foaie de viță
  • Și la muzică ne asemănăm. Sunt unele melodii care au aceeași linie melodică, doar că lirica e diferită. M-am mirat să aud în România melodii cântate de români, pe care le știam din țara mea

În ultimele sezoane, am stat mai sus, locurile 5-6, acum n-am mai avut rezultatele din ultimii ani. Nimeni nu are contract cu succesul, trebuie să ți-l aproprii. Lucrez bine cu staff-ul meu, cu conducerea. Secundul meu, Vlad Bota, mi-e și bun camarad. 

- Giannis Koukos, antrenor CS Universitatea Cluj

De la fotbal la Antetokounmpo și Tsitsipas

Giannis Antetokounmpo, 27 de ani, este unul dintre starurile NBA. Un idol nu doar pentru greci, dar și peste Ocean. Campion cu Milwaukee Bucks, echipa la care evoluează din 2013, atenianul este un model pentru sportivii de pe întreg mapamondul.

„A plecat de la un nivel inferior, din liga a doua din Grecia, apoi, cu multă muncă, a devenit un superstar în America. Este o reclamă perfectă pentru țara mea, chiar dacă NBA l-a modelat ca atlet, prin ceea ce este acum”, a comentat Koukos.  

Un alt sportiv elen celebru este tenismenul Stefanos Tsitsipas, 23 de ani, locul 4 ATP. „Regele sportului este fotbalul, dar după performanța extraordinară din 2004, când Grecia a devenit campioană europeană, nu am mai bifat nimic notabil în acest domeniu. Suntem totuși în Balcani, unde lucrurile nu au o tradiție. Acum, încercăm să promovăm baschetul și tenisul, să învățăm să ne adaptăm”, a mai spus elenul de la Cluj.

Giannis Koukos, fanul lui PAOK și al lui Lucescu

Giannis Koukos rămâne un suporter al lui PAOK, fiind originar din Salonic. 

„Când erai tânăr, tatăl îți zicea cu ce echipă să simpatizezi. Țin cu PAOK, iar Răzvan Lucescu s-a întors la echipa noastră. Îl stimez mult pe acest român, ca om, ca om de sport. Încerc să urmăresc meciurile și acum. A adus titlul la noi în oraș după zeci de ani, a fost o nebunie în 2019, cu un rezultat istoric, greu de egalat. S-a făcut și un film despre PAOK, emoțional, Răzvan Lucescu va rămâne mereu în istoria noastră”, a mărturisit grecul.

Citește și:

Un star de la City a semnat cel mai important „contract”. Partenera lui a confirmat: „M-am simțit obligată să spun adevărul”

După suferință, lacrimi de fericire la Eintracht Frankfurt » Antrenorul dezvăluie: „I-am torturat pe jucători!”

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (1)
DEIANIRA
DEIANIRA  •  15 Iunie 2022, 23:52

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close