SPORTURI  »  BASCHET  »  POVESTE

EXCLUSIV Laura Codruța Kovesi, povești de colecție de pe parchet » Dezvăluiri despre fostul procuror-șef al DNA: „Corectă, ambițioasă, fără jumătăți de măsură” + de ce a renunțat la baschet

Laura Codruța Kovesi a practicat baschetul timp de 15 ani. Sursă foto: romaniacurata.ro
Laura Codruța Kovesi a practicat baschetul timp de 15 ani. Sursă foto: romaniacurata.ro

Articol de - Publicat joi, 07 mai 2020 13:00 / Actualizat miercuri, 08 decembrie 2021 10:58

Laura Codruța Kovesi (46 de ani) se află din nou în prim-plan în spațiul public din România, după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat câștig de cauză în procesul în care aceasta a contestat decizia Curții Constituționale de a o revoca în 2018 din funcția de procuror-șef al DNA.

Anunțul triumfului lui Kovesi, desemnată recent personalitatea publică a anului de către publicația „Emerging Europe”, a fost făcut marți de CEDO, care a transmis că „România a încălcat drepturile procurorului-șef al DNA prin revocarea sa din funcție înainte de finalul mandatului”.

„Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii ani! Pentru toți cei care ne-au susținut, pentru cei care au susținut statul de drept, indiferent de riscurile, de intimidările și hărțuirile la care au fost supuși, este un moment important și reamintesc ceea ce am spus în ziua revocării: să nu abandonăm!”, a transmis Laura Codruța Kovesi, cea care va fi procuror-șef al Parchetului European, potrivit Biziday.

Laura Codruța Kovesi, carieră promițătoare în baschet

Chiar dacă nu multă lume își amintește, fostul procuror-șef al DNA are o poveste de viață cu puternice legături cu lumea sportului. Ea a practicat timp de 15 ani baschetul, la care a renunțat la 22 de ani, când a ales să se dedice în totalitate studiilor din domeniul juridic.

  • Cariera ei destul de scurtă cuprinde totuși un CV care face cu ochiul: alături de CSS Mediaș, Laura Codruța Kovesi (fostă Lascu) a cucerit titlul la junioare în 1989. Tot în acel an, cu ea în lot, naționala de cadete a României a devenit vicecampioană europeană de juniori la turneul final disputat chiar la Timișoara.
  • Kovesi a evoluat la echipe precum CSS Mediaș sau Universitatea Cluj. Dacă la club era pivot, la naționala de junioare era folosită pe postul de extremă stânga.

Într-o încercare de a afla amănunte neștiute din cariera de sportiv a Laurei Codruța Kovesi, GSP.ro a luat miercuri legătura cu antrenorul Costel Tătaru, cel care pregătea echipa în anul de grație în care Mediașul a cucerit titlul la junioare.

„Tinerii n-aveau capcane, sportul era un privilegiu”

Costel Tătaru răspunde prompt apelului jurnalistului GSP și începe dialogul într-un registru relaxat: „Bănuiam că asta era tema. Mereu se întâmplă când ea e în prim-planul ziariștilor”.

Antrenorul devenit Conferențiar Universitar la Facultatea de Educație Fizică și Sport din Sibiu acceptă călătoria prin timp și vorbește cu multă deschidere despre pasiunea adolescentei Laura Codruța Kovesi, pe atunci Lascu.

„Cât timp a fost junioară, i-am fost antrenor la CSS Mediaș. Era cu un an mai mică decât celelalte fete din grupă, era cea mai tânără din echipă. În 1989, am ieșit campioni naționali la juniori. Făceam nouă antrenamente pe săptămână, ceea ce nu fac nici astăzi.

Le scoteam de la practică și făceam antrenamente, lucram toată vara. Atunci, nu erau capcane pentru tineri, nu erau discoteci, baruri, nu erau alte preocupări. Într-un oraș de provincie, sportul era un privilegiu”.

EXCLUSIV Laura Codruța Kovesi, povești de colecție de pe parchet » Dezvăluiri despre fostul procuror-șef al DNA: „Corectă, ambițioasă, fără jumătăți de măsură” + de ce a renunțat la baschet
  • Laura Codruța Kovesi (încercuită), într-o fotografie de colecție din perioada în care evolua pentru CSS Mediaș. Sursă foto: baschet.ro

Antrenorul lui Kovesi: „Dacă avea de făcut 100 de sărituri, făcea 100, nu 99!”

Fostul antrenor al Laurei Codruța Kovesi o descrie pe tânara jucătoare și rememorează cât de dedicată era aceasta la antrenamente: 

„Era un copil foarte serios, ambițios și foarte corect. Dacă eu mă întorceam cu spatele și ea avea de făcut 100 de sărituri ca mingea, făcea 100, nu făcea 99! Nu se dădea la o parte de la efort, fie că îi convenea sau că nu îi convenea. Bodogănea, dar își făcea datoria fără probleme. A fost iubită de fete pentru că era serioasă și simpatică.

Nu trebuia să-i repeți un lucru de două ori, ceea ce e o mare calitate într-o relație dificilă cum e cea dintre un antrenor și un jucător de 15-16 ani, unul pus să muncească gratuit. Se muncea pe «butoaie de transpirație», nu erau contracte pe bani. Se muncea din pasiune”.

„Ea era mai subțirică, dar avea 1.80 m atunci, era obligativitate de talie la divizia de junioare. Dacă nu îndeplineai unele condiții de talie, nu erai primită în turneele finale și nu puteai să te afirmi. Astfel, noi eram obligați să căutăm elemente de talie” - Costel Tătaru

EXCLUSIV Laura Codruța Kovesi, povești de colecție de pe parchet » Dezvăluiri despre fostul procuror-șef al DNA: „Corectă, ambițioasă, fără jumătăți de măsură” + de ce a renunțat la baschet
  • Adolescența Laurei Codruța Kovesi a fost marcată și de pasiunea pentru baschet. Sursă foto: baschet.ro

Laura Codruța Kovesi și ieșirea din scena baschetului: „Era studentă la Drept. Nu poți fi jurist de nota 5”

De ce a s-a sfârșit abrupt cariera baschetbalistei Laura Codruța Kovesi? Costel Tătaru e de părere că aceasta s-a dedicat în totalitate studiilor, sacrificând sportul de performanță.

„O chema Lascu. Mama ei era profesoară de limba și literatura română, iar tatăl ei era jurist, doctor în științele juridice. Erau oameni serioși, care și-au lăsat amprenta asupra educației ei. Orice ar fi spus răuvoitorii și clevetitorii care nu i-au cunoscut biografia așa cum i-am cunoscut-o eu, a fost o fată pregătită.

În primii ani, a încercat să mai facă sport, dar probabil că rigorile învățământului superior au făcut-o să renunțe la un moment dat la sportul de performanță. Clujul era campioană națională, iar cei de acolo aveau pretenții mari de pregătire, erau și prin cupele europene și ea nu prea putea să meargă în paralel și cu activitatea de studentă la Drept.

Probabil că seriozitatea și rigorile de la Drept au făcut-o să ia această decizie. Nu poți fi jurist de nota 5, exact cum nu poți fi medic de nota 5 sau dascăl de nota 5. Ea era obișnuită să facă performanță, era foarte hotărâtă, foarte ambițioasă și nu umbla cu jumătăți de măsură. De asta cred că a renunțat mai repede la baschet”, povestește Costel Tătaru.

Spectaculoasa amintire de la European: „Ziariștii erau înnebuniți, urlau faxurile și telexurile”

Laura Codruța Lascu a făcut parte din naționala României U16, cea care avea să devină vicecampioană europeană în același an 1989. Costel Tătaru rememorează victoria de senzație pe care „tricolorele” au reușit-o în fața URSS-ului, 39-34, pe 11 august 1989.

„Generația ei a fost a doua pe care am crescut-o de jos, prin selecție și inițiere. Am trecut prin toate fazele, prin consolidare și perfecționare. Ea a prins și lotul național de cadete și a fost una dintre componentele echipei care a devenit vicecampioană europeană în 1989, când am bătut URSS-ul. 

La pauză, rusoaicele marcaseră doar nouă puncte. Urlau faxurile și telexurile, toți ziariștii erau înnebuniți că celebra echipă a URSS-ului a marcat doar nouă puncte împotriva României! A fost ceva incredibil, am fost în sală. Echipa a ieșit pe locul 2, nu s-a putut câștiga titlul nicicum”, și-a adus aminte Costel Tătaru, în exclusivitate pentru GSP.ro.

EXCLUSIV Laura Codruța Kovesi, povești de colecție de pe parchet » Dezvăluiri despre fostul procuror-șef al DNA: „Corectă, ambițioasă, fără jumătăți de măsură” + de ce a renunțat la baschet
  • O parte din lotul României de la Europeanul de tineret din 1989. Sursă foto: FIBA.basketball

Peripeții la citronadă: „Barmanul le-a zis să se dea jos de pe bar”

Nu lipsesc nici întâmplările savuroase din acele vremuri. Un episod la care fosta sportivă a fost protagonistă e elocvent: 

„La nu știu ce deplasare de dinaintea unui meci, ne-am oprit la un restaurant să mâncăm. Fetele s-au dus la bar să-și ia o citronadă sau ceva de genul acesta și țin minte că un barman le-a zis să se dea jos de pe bar. Doar că ele, fiind înalte, erau în picioare, pe podea, aia era înălțimea lor”.

„O ultimă întâlnire cu ea a fost în 2009, când s-au împlinit 20 de ani de la câștigarea titlului național cu Mediaș. A fost o serbare frumoasă, o reuniune cu fetele care se împrăștiaseră prin toată lumea. Ne mai auzim la telefon de sărbători, de aniversări” - Costel Tătaru, despre ultima întâlnire cu Laura Codruța Kovesi

„Eu mi-am luat titlul de doctor și datorită muncii de la Mediaș din acea perioadă. Am valorificat experiența practică de acolo în teza de doctorat. Am făcut un studiu despre perfecționarea aruncărilor la coș” - Costel Tătaru

VIDEO EMOȚIONANT. România e puternică și se va întoarce și mai puternică!

Citește și alte știri interne:

Mesaj enigmatic către români al Laurei Codruța Kovesi, într-un interviu pentru Libertatea: „Să continuăm împreună lucrurile bune”

Tudorel Toader, după ce Laura Codruţa Kovesi a câştigat la CEDO: „Eu am făcut raportul de evaluare, preşedintele a revocat-o în baza deciziei CCR”

EXCLUSIV Conexiunile lui Marcel Vela cu fotbalul: o promovare istorică, clinciuri cu arbitrii, țeapă cu un antrenor controversat

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (12)
nicuno
nicuno  •  20 Septembrie 2020, 22:02
Postat de Zi Bobby pe 07 Mai 2020, 20:45

Mai bine raminea la basket.Nu ar mai fi distrus atatea vieti,atatea destine .Oameni fara vina au fost incarcerati si au sucombat fara sa stie ce vina au.O femeie razbunatoare,fara scrupule.Cel mai vinovat e matrozu' chior,cel care avea s-o propulseze in fruntea justitiei.Basescu a fost cel mai mare blestem al acestui neam.El a procopsit Romania cu tradatori de renume ,precum Kovesi,Udrea sau Macovei !sau cu mari corupti care n au platit niciodata pt faptele lor,Videanu,Blaga,Falca,Popoviciu,Casuneanu,etc....intotdeauna Romania a fost tara in care tradatorii au fost socotiti eroi !

Zi Bobby, Nu prea esti imformat, dar vorbesti, asta e tragedia, ca vorbesti fara cap. Nu traian Basescu este cel mai mare tradator al acestui neam ci ideologul tau comunist Ion Iliescu. El a respins delegatia Moldovei atunci cand moldovenii proaspat scapati de Imperiul Sovietic au constituit o delegatie si au venit la Bucuresti sa vorbeasca si sa trateze reintegrarea Moldovei in Romania. Dar tradatorul Iliescu Ion, ideologul tau comunist, nu a vrut sa primeasca delegatia moldovenilor, pe motiv ca "CE O SA ZICA MOSCOVA?" Moldovenii voiau Romania din nou Mare, dar tradatorul de neam si de tara, Iliescu Ion, comunistul educat la Moscova a tradat interesul national, lasand poporul roman din Moldova pe mana rusilor. Tragatorul Iliescu Ion, trebuia de mult executat sau macar bagat la inchisoare pentru marile tradari la adresa poporului Roman: respingerea delegatiei Moldovei, mineriadele, respingerea Regelui Romaniei, cand acesta a vrut sa vina in tara, deturnarea mersului politic, social si economic al Romaniei mers pentru care au murit atatia eroi la revolutie, etc. Desigur, daca era o justitie sanatoasa in Romania ar fi judecat si pedepsit pe cei ce i-ai amintit tu, si inca pe multi altii, care au furat banii si bunurile tarii. Dar justitia comunista nu a facut si inca nu face ordine in tara. Oameni ca Tudorel Toader si altii ca el se ocupa doar sa apere pe hoti.

288904558167692
Cristian Toma  •  30 Mai 2020, 19:55

Matale, dom’ Tătaru, ti-ai luat doctoratul, femeia de 1,80 m NU pe stiinta! Nu cu examene și munca, ci fiindca a avut funcții! Unde decât in România se poate întâmpla așa ceva? O lauzi, doar n-o s-o înjuri, ca nu știi când te leagă!

123794818601316
Nicolae Alexandru Bortan  •  30 Mai 2020, 15:05
Postat de johnwick_chapter3 pe 08 Mai 2020, 21:21

ale mafioților si baronilor de partid?

Numai hotii se plang de DNA !

Vezi toate comentariile (12)
Comentează