SPORTURI  »  BASCHET  »  PERFORMANȚĂ

Liceenii vor în prima ligă! Colegiul "Aurel Vlaicu" din Capitală poate deveni prima trupă de liceu din istoria elitei baschetului românesc

Liceenii stau cuminți în bănci, pregătiți pentru promovare // FOTO Alex Nicodim +2   FOTO
Liceenii stau cuminți în bănci, pregătiți pentru promovare // FOTO Alex Nicodim

Articol de - Publicat joi, 01 iunie 2017 00:00

Pare o oră de sport obișnuită. Mai ales dacă vii cu ghiozdanul în spinare. Paznicul se uită aiurea la tine când îl întrebi pe unde se intră în sală, "hai, mă, cum nu știi, faci dreapta și o iei pe portiță", iar lângă, profesorii sunt preocupați să dea ultimele note pentru încheierea mediilor.

E prag de iunie, însă nu toți băieții se gândesc la vacanță, chiar dacă perioada tezelor a trecut.

Pentru că mulțimea din sală are două carnete. Unul de elev, altul de baschetbalist. Liceenii de la Colegiul Național "Aurel Vlaicu", înscriși în divizia a doua, au avut un sezon excelent și s-au calificat în Final Four. Iar de vineri joacă pentru promovarea în Superligă!

12 elevi, un "veteran" și 2 americani

Împărțiți în trupa galbenă și trupa albastră, îi vezi montați încă de la antrenament. "Vorbim după, că altfel se iau la ceartă dacă nu-i arbitrez", se amuză Cristian Teodorescu, antrenorul trupei CNAV. 

Nu se iau, dar parcă deja au început meciurile de final four!  Sunt 15 jucători în lot. În afară de elevi, un veteran, Vasile Ștefan, fost jucător la Energia Rovinari sau Chiajna, și doi americani, Craft și Jolliffe. "I-am găsit pe internet", ne va spune Teodorescu.

7generații au crescut până acum la echipa de baschet a CNAV: "Toți au luat BAC-ul" e mândria antrenorului Teodorescu

Fondați de "Alain Delon"

Lângă Teodorescu, cu alură de Ion Dichiseanu și poreclit "Alain Delon" în echipă, stă nea Constantin Moldoveanu, 78 ani. Tehnician la juniorii Stelei timp de 35 de ani și, după cum îl cunoaște internetul, "antrenorul de baschet al lui Victor Ponta".

"Eu am făcut echipa asta în 2005. Ieșisem la pensie de la Steaua și l-am întrebat pe directorul Ioan Țoca dacă putem fonda secția de baschet. A fost de acord, ne-a sprijinit mereu de-atunci. Așa că am început cu elevi, cu alți copii de la alte licee, adunați de pe stradă, și am dat drumul la treabă", povestește Moldoveanu.

Apoi, Teodorescu a preluat echipa și a înscris-o în Divizia B.

1950e anul fondării primei ligi din România: nicio echipă de liceu n-a evoluat, vreodată, la acest nivel

De la clasa a 10-a la absolvenți

De ce? "Nivelul era foarte scăzut în competițiile de juniori. Începeam să câștigăm turnee, nu era o miză reală pentru copii. Așa că ne-am înscris, în 2012, în liga a doua. Și am început să creștem", continuă Teodorescu.

Spune că are în echipă elevi de la clasa a 10-a în sus. "Sunt chiar și absolvenți, unii din anul 1 de facultate, însă care au terminat aici liceul și s-au întors să joace baschet", povestește antrenorul.

Cu toate acestea, e conștient că o eventuală promovare ar fi grea. "Trebuie să ai bani mulți pentru Superligă.     Uitați-vă, sunt doar jucători străini, 2-3 români pe echipă. Însă nu ne propunem să ne batem cu ei, ci să creștem jucători. Asta e filosofia noastră!".

2antrenamente pe zi fac, în timpul vacanței de vară, jucătorii celor de la Aurel Vlaicu. "În rest, au școală și 9 antrenamente pe săptămână, 9 luni pe an"

Și-au făcut fundație

Totuși, chiar dacă este o echipă de liceu, trupa de la "Aurel Vlaicu" trebuie susținută financiar. "Și nu o putem face din banii liceului", spune antrenorul. Așa că părinții au fondat o asociație, denumită CNAV Eagles, prin care copiii primesc mese și sunt ajutați cu deplasările.

"În plus, din acești bani le plătim cazarea și salariul celor doi americani", adaugă Teodorescu. Americanii sunt singurii plătiți, restul băieților sunt "voluntari".

Mai mult, trupa a reușit să strângă mici sponsorizări. Așa că-n sala de sport din Grivița sunt bannere. Plus invitații pentru turneul final de la sfârșit de săptămână.

"Sincer, poți să scrii chiar așa: nici nu mă uit la Superliga de baschet. Sunt prea mulți străini care ocupă locul tinerilor români! Dacă vreau să văd străini, mă uit la NBA sau Euroligă"
Constantin Teodorescu, antrenor CNAV

Un mesaj pe tablă

La sfârșit, toți băieții veniți la antrenament merg într-o sală de clasă din liceu pentru poza de grup. Teodorescu scrie cu creta, pe tablă, "CNAV PROMOVARE", iar puștii indică mesajul cu un gest în stil Bolt.

Se glumește, veteranul Vasile Ștefan e trimis la catedră, "tu n-ai ce căuta în bancă", iar americanii se amuză. "Terminăm școala din nou!".

Când clopoțelul sună, întâmplător, cu baschetbaliștii în bănci, ei își iau ghiozdanele și pleacă. Pleacă, dar nu acasă, ci pentru a termina antrenamentul. Pentru că vineri încep drumul către prima ligă.

"Am doi puști foarte buni, cărora le prevăd un viitor bun în baschetul românesc. Un «power forward» excelent, David Mâinea, 18 ani, și Petru Popescu, 17 ani"
Constantin Teodorescu, antrenor CNAV

Louis Craft: "Am venit special pentru baschet!"

Americanul Louis Craft, 27 de ani și 2,07m, e vedeta celor de la CNAV.

- Louis, ce te-a făcut să vii în România pentru a juca la o echipă de liceu?
- Sincer, la început, doar baschetul. Am ajuns în februarie. Aveam experiență în afara Americii, jucasem în Maroc și Italia, iar oferta oamenilor de aici a fost excelentă.

- Pe bune?
- Da, nu mă gândeam că o echipă de liceu ne poate susține. Avem un apartament în care locuiesc cu Raheem (n.r. Jolliffe), ieșim în oraș, care e deosebit, fetele sunt wow, colegii sunt superbăieți. Și, deși ne gătim de multe ori singuri, ne place să mâncăm românește.

- Unde ai crescut în SUA?
- La Universitatea North Carolina. Eu sunt din Raleigh, un oraș de pe coasta de Est.

- Ce-ți dorești pe viitor?
- Clar, promovarea. Mă gândesc că e șansa noastră să ne facem remarcați. Și vom profita de ea!

Au minge de rugby pe stemă

Până acum câțiva ani, tradiția liceului "Aurel Vlaicu" era cu totul alta. Rugby-ul! Dezvoltată într-o zonă cu tradiție, Grivița, echipa de rugby a colegiului, a fost în fruntea juniorilor Bucureștiului ani la rând. Mai mult, mingea de rugby a rămas încă pe stema liceului și, implicit, a clubului! "În ultimii ani, din păcate, s-a cam stins cu rugby-ul", afirmă antrenorii.

"Ne-am mai bătut adversarii!"

Turneul de promovare începe vineri, 2 iunie, și se încheie duminică. Meciurile celor de la CNAV încep la 20:00. Tot turneul va avea loc la Arena de Baschet din București, aflată în apropierea intrării în Arena Națională din Bulevardul Basarabia.

Adversarii bucureștenilor sunt Poli Iași, Cuza Vodă Brăila și Timba Timișoara. "Deși Timba a jucat în prima ligă, noi i-am mai bătut, așa că suntem încrezători", spune Teodorescu.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
gizeh
gizeh  •  01 Iunie 2017, 23:27

Forza Vlaicu! Forza Victor!

1927437827534448
Anton Netolitzchi  •  01 Iunie 2017, 15:16

Prima trupă de liceu din istoria elitei baschetului românesc a fost echipa Liceului sportiv nr.35 Bucuresti sau mai precis echipa Liceului real-umanist nr.1 Bucuresti formata doar din elevi, care a castigat fara infrangere Turneului final de promovare in Divizia "A"( Pitesti 1977 ) !!! Capitanul echipei, Anton Netolitzchi !

485809194904413
Costel Tudor  •  01 Iunie 2017, 12:03

Sunt tare mandru ca am studiat la acest liceu de mare traditie AUREL VLAICU .Cu aceasta ocazie , felicit din toata Inima aceasta echipa de basket si le urez mult succes in continuare .Cu acest prilej vreau sa pomenesc numele a doi Mari profesori de sport ai acestui liceu , e vorba de dna. LOVINESCU si dl. ORASANU ( LEUL ) . In afara de mari rugbisti ( VUSEC , IRIMESCU si multi altii ) la liceul AUREL VLAICU au studiat si mari fotbalisti precum DAN COE ( Ministrul Apararii ), prof.MIRCEA RADULESCU si TITEL CIMPOCA . In afara de Mari sportivi , acest liceu a dat societatii nenumarati oameni de mare valoare ( Medici , ingineri , juristi , profesori , economisti etc.) STIMA si RESPECT pt. tot corpul profesoral al acestui RENUMIT liceu - AUREL VLAICU !!!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează
Close