Articol de Justin Gafiuc - Publicat marti, 29 octombrie 2024 15:29 / Actualizat marti, 29 octombrie 2024 17:06
De câteva luni, într-o mare discreție, baschetul românesc fierbe! O amplă anchetă FIBA, completată de investigații FRB, cercetează o potențială rețea de trucare de meciuri în prima ligă din România. Un fost jucător american de la CSM Galați, Shakem Johnson, vorbește pentru GSP despre experiența bizară trăită sezonul trecut la clubul dunărean
Sună telefonul. „Vezi că e deranj mare în baschet! FIBA a intrat pe fir cu meciuri trucate la pariuri în prima ligă din România”. Informația prinde contur după câteva verificări.
Iar primele indicii din ancheta internațională duc spre CSM Galați, clubul finanțat de autoritățile publice locale. Buget raportat pe 2023: circa 6 milioane de euro pentru 11 secții, între care baschetul masculin.
„Mi-am închipuit că nu e o anchetă pentru furt de napolitană”
Florin Nini este antrenorul formației dunărene.
„Chiar după ultimul meci din sezonul trecut, cu Tg. Jiu, a apărut Kosztelnik cu niște comisari de la FIBA și mi-au cerut să-l aduc imediat pe Shakem Johnson. Mi-am închipuit că nu vine cineva la o asemenea anchetă pentru că s-a furat o napolitană. Bănuiam despre ce este vorba. N-a avut acces nimeni altcineva. Am înțeles că i-au cerut telefonul și au purtat cu el o discuție mai amplă. Eu nu pot face însă niciun fel de afirmații clare până când nu va apărea o concluzie oficială”, spune tehnicianul pentru GSP.
Scena e descrisă însă mai abrupt de surse locale: „L-au ridicat pe Johnson direct din vestiar, i-au luat telefonul și l-au băgat într-o cameră la interogatoriu. Au vrut să cerceteze pe loc inclusiv conversațiile existente pe aparatul lui în virtutea unor suspiciuni la nivel FIBA”.
Eu am vrut să-l dăm imediat afară pe Johnson, dar nu e așa simplu. Până nu există ceva oficial, nu poți face nicio mișcare, că te dă omul în judecată și câștigă
Florin Nini, antrenor CSM Galați
„Voi oferi detalii când voi primi acceptul FIBA”
Primul personaj invocat de Nini este Emil Kosztelnik, ofițerul de integritate FRB, care acționează sub umbrela FIBA. „Nu pot să dau informații. Nu știu de unde le aveți. Când voi primi acceptul FIBA, voi reveni cu detaliile. Sunt reguli pe care trebuie să le respect”, afirmă oficialul român.
Cel de-al doilea nume este al lui Shakem Johnson, 26 ani, un baschetbalist american recrutat de CSM Galați înaintea sezonului trecut, după o experiență în Anglia, la Surrey Scorchers.
Crescut în NCAA la Tennessee State Tigers, în liga universitară nord-americană, Johnson a ajuns în România la a doua sa experiență europeană, iar după campionatul jucat aici a mers în liga secundă din Grecia, la Papagou BC.
„A avut câteva evoluții de neconceput”
A pariat Johnson pe meciuri din România? „Nu știu. I-am mai întrebat același lucru și pe alți băieți, că eu nu mă pricep. N-am jucat niciodată, nici măcar la loto. Și chiar vă rog să nu se interpreteze cine știe cum la adresa mea. Dacă ar fi după mine, le-aș scoate în afara legii, că reprezintă cel mai nociv factor din sport la ora actuală”, afirmă Florin Nini.
Și completează: „Johnson a avut niște evoluții oscilante. A început fulminant, cu șapte-opt meciuri senzaționale, după care s-a cam stins. M-a sunat agentul lui, că ar vrea să plece în Grecia. «Băi, stai puțin! Dacă a corespuns pe stilul nostru, îl lași până la finalul campionatului. Nu facem piață aici! Cine-l vrea, să-i ofere la anul banii ăia mai mulți. E problema ta dacă mi l-ai adus ca pe un jucător de duzină, cu salariu de 2.000 euro, și apoi apare brusc o propunere din altă parte de 5.000-6.000 euro»”.
Noi avem doar două salarii de 3.000 euro. În rest, media e undeva pe la 2.200 euro pe lună. Nu înotăm în bani
Florin Nini, antrenor baschet CSM Galați
Nini admite că „Johnson a avut câteva evoluții de neconceput, dar le-am pus pe seama unor evoluții slabe. Până în momentul interogatoriului, nici n-am vrut să mă gândesc la alte lucruri. El a fost lovit, probabil, și în propriul ego când a văzut că nu-l lăsăm să plece, în timp ce în Grecia îl aștepta un contract de trei ori mai mare”.
Johnson: „Mi-a promis 2.000 euro să câștig sau să pierd, erau mai multe variante”
Sezonul trecut, CSM Galați a avut în lot nu mai puțin de 7 americani: Tate, Swopshire, Ruffin, Nelson, Planutius, Coleman și Johnson.
Toți au dispărut din echipa dunăreană pentru actualul campionat, când clubul a mai adus doar alți doi jucători de peste Ocean, Kuxhausen și Morgan, plus un suedez (Lecesne), un eston (Ilves) și doi sârbi (Majstorovic, Kovacevic).
Din Youngstown, Ohio, de pe coasta vestică a Americii, Johnson a acceptat cu greu să dialogheze cu GSP, pe apel telefonic și pe whatsapp. Și a rezultat următorul dialog despre culisele baschetului românesc:
- Salut, Shakem! Poți să-mi spui, te rog, despre ce meciuri din campionatul românesc ai fost întrebat în ancheta FIBA?
- M-au întrebat despre mai multe meciuri în care apreciau că eu n-am jucat bine.
- Dar ai avut propuneri concrete pentru a truca anumite partide?
- Da. Nu aș vrea însă să dau nume sau detalii.
- Dar era cineva din club, din federație?
- Cineva care s-a recomandat drept impresar.
- Care a fost propunerea concretă și cum ai reacționat?
- M-a șocat. A fost vorba despre bani, dar am tratat cu scepticism acea discuție. Mi-a promis 2.000 de euro, fie pentru a câștiga, fie spre a pierde. Erau mai multe variante. I-am răspuns că nu mă interesează.
- A insistat? Îți poți reaminti, totuși, numele sau figura lui?
- Ștefan! Dar nu știu cum arată, fiindcă am discutat doar la telefon. M-a abordat și a început discuțiile cu mine prezentându-se ca agent, după care mi-a vorbit la un moment dat despre aceste propuneri de a truca partide din campionat.
„M-au întrebat despre meciul de la Craiova din sezonul regular”
Discuția curge apoi spre momente punctuale din investigație:
- Spui că ai refuzat, însă ai avut senzația ulterior că joci în anumite partide suspecte, poate din cauza altor jucători?
- Da! A existat o discuție.
- Îmi poți da un exemplu?
- La Craiova, al doilea meci din sezonul regular. Eu am intrat însă puțin acolo, pentru că eram accidentat. Nu știu exact dacă a fost aranjat, dar oamenii din anchetă mi-au spus că au existat alerte pe acea partidă. Și că a fost suspect din cauza jocului nostru. N-am știut nimic până atunci.
- Te referi la echipa de investigație de la FIBA?
- Da. M-au întrebat despre mai multe partide în care eu nu am jucat bine.
Partida la care face referire Johnson, cu focus dinspre ancheta FIBA, este SCMU Craiova – CSM Galați 80-68 din 9 martie 2024. Este meciul în care Shakem a evoluat cel mai puțin, 6 minute, dintre toate prezențele sale în echipa Galațiului: 31 meciuri, 393 puncte (medie 12,7/meci).
Pe banca oltenilor se afla un cipriot, Panayiotis Yiannaras, acum la Paralimni, în țara natală. Iar în lot se afla un grup de 6 străini, din SUA, Slovenia, Noua Zeelandă, Ucraina.
La finalul sezonului, Craiova și Galațiul au terminat vecine de clasament, pozițiile 11 și 12.
„O persoană din echipă m-a informat despre tot”. Cine?
Mergem mai departe cu Shakem Johnson:
- Revin la acel Ștefan care spui că te-a abordat pentru a aranja meciuri. Cam cât timp ați fost în legătură?
- Aproximativ două luni. Am discutat și pe whatsapp.
- Ai păstrat conversațiile?
- Nu le mai am. Am schimbat și telefonul. Aparatul a stat o perioadă la anchetatori. Mi l-au dat înapoi. Dar discuțiile s-au șters, nu mai existau când m-am logat pe un nou telefon.
- Ai fost singurul interogat de FIBA?
- Nu. Toată echipa!
- Ești sigur?
- Da!
- Când ți s-au făcut acele propuneri, ai anunțat pe cineva din conducerea clubului?
- Nu! Eu am respins propunerea, am șters orice contact cu acel bărbat, nici nu m-am mai gândit la subiect.
- Acum, ai sentimentul în sufletul tău că, în perioada petrecută în România, ai fost pe teren în meciuri trucate?
- Da!
- Personal, ai pariat pe vreun meci din România?
- Niciodată! Nu mă pasionează acest subiect.
Și, pe parcursul dialogului, o frază rămasă eliptică: „O persoană din echipă m-a informat despre tot”. „Despre tot” se referă la temele legate de pariurile subterane. Dar Johnson a refuzat la acest capitol să mai intre în amănunte. Așadar, cine din club îl va fi informat pe Johnson?
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor