SPORTURI  »  BASCHET  »  FINALA NBA

VIDEO Game over! Denver Nuggets câștigă din nou pe terenul lui Miami Heat și doar un comeback istoric îi mai poate lua titlul NBA

Denver Nuggets câștigă din nou pe terenul lui Miami Heat, 108-95, și conduce cu 3-1 în finala NBA înainte de revenirea în Colorado. Foto: NBA
Denver Nuggets câștigă din nou pe terenul lui Miami Heat, 108-95, și conduce cu 3-1 în finala NBA înainte de revenirea în Colorado. Foto: NBA

Articol de - Publicat sambata, 10 iunie 2023 08:23 / Actualizat sambata, 10 iunie 2023 09:26

Denver Nuggets câștigă din nou pe terenul lui Miami Heat, 108-95, și conduce cu 3-1 în finala NBA înainte de revenirea în Colorado. Trupa condusă de Nikola Jokic e cu o mână pe titlu. O singură dată s-a întâmplat ca o echipă să revină de la acest scor în ultimul act, în 2016, când LeBron James o conducea pe Cleveland Cavaliers spre titlu.

  • Următoarea partidă va avea loc la Denver, în noaptea dintre luni și marți, de la ora 3:30, în direct pe Orange Sport 1.

Ce lună pentru Miami! Florida Panthers e în finala NHL, Miami Heat e în finala NBA, iar Leo Messi trece Atlanticul pentru cel mai spectaculos transfer în MLS de la David Beckham. Culmea, la echipa lui David Beckham, Inter Miami. Dar, până să aterizeze în Vice City „Puricele” lăsat cu un gust amar de Barcelona, în SUA au poposit alte 3 vedete din lumea fotbalului chiar la Kaseya Arena. 

Paul Pogba și băieții care joacă pe spate cu JR prin Liga Campionilor, Neymar și Vinicius. Evident, în primul rând, unde prețul unui bilet a fost de „numai” 21.171 de dolari, plus 980 pentru un loc bun de parcare. Doar n-au venit pe jos, nu? 

Bani pe care Florinel Coman îi face într-o lună, Neymar în 6 ore de somn prost, iar un profesor din România îi strânge în vreo 4 ani dacă nu mânăncă, nu bea, nu respiră. Viața e frumoasă, dar merită trăită, cum ar spune „Regele”.

Finala NBA » Meciul 4: Miami Heat - Denver Nuggets 95-108

Până acum e o finală a recordurilor. Jokic și Murray adună cifre monstruoase, în timp ce Miami încă e în căutare de soluții. Meciul nu mai începe cu ritmul alert de joi dimineață. Trec 3 minute și pe tabelă sunt doar 5 puncte.

La jumătatea sfertului, inima le sare direct în gât fanilor lui Denver. Jokic ajunge sub coș, se împiedică de Strus și calcă strâmb. Glezna piciorului drept se îndoaie periculos, iar sârbul șchioapătă. Strânge din dinți și continuă, însă se vede că are probleme. 

Surprinzător, Butler, care juca până acum toate minutele în primul sfert, e tras bancă. Intră după 2 minute în care Denver se desprinde la 7 puncte, 18-11. Și face 7 puncte imediat, inclusiv un buzzer beater de la distanță care o aduce pe Heat în avantaj, 21-20.

Imediat, Jokic merge la vestiare pentru îngrijiri medicale. Iar Gordon face ca perioada de odihnă a superstarului sârb să treacă pe nesimțite. 8 puncte consecutive la care Miami nu are răspuns, iar Denver e din nou în avantaj, 28-25.

Jokic reintră, însă tot Gordon e motorul. Un slam dunk, specialitatea casei, apoi coș cu fault în duelul cu Vincent, 41-34!

Miami reușește cumva să se țină din nou aproape în prima repriză. Lowry, cu 6 puncte și un assist pentru dunk-ul lui Adebayo reduc diferența la numai 4 puncte, 51-55. Strus și Vincent mai mult încurcă însă, iar Heat nu poate profita de ratările lui Denver.

Nuggets zburdă după ieșirea de la cabine și se desprinde la 10 puncte, 65-55. Veteranul Kevin Love iese însă la rampă cu două coșuri de la distanță plus o pătrundere la care lasă mingea în coș și obține și faultul. Nu poți însă de unul singur cu Jokic și Murray, iar distanța se menține, 74-64.

Adebayo deranjează coșul cu un dunk ratat, iar Jokic încearcă să-l repare în varianta balcanică. Arbitrii nu acceptă și cer intervenția echipei tehnice, care rezolvă problema cu o cheie și un boloboc.

Gordon continuă să fie sclipitor. Închide sfertul 3 cu două layup-uri și un coș de la distanță care o lasă pe Miami la -13, 86-73!

Șansă uriașă irosită de Miami

Sfertul 4 începe cum nu se poate mai bine pentru Miami. Robinson scutură plasa de la distanță și reduce diferența la 10 puncte. Apoi, Adebayo zdruncină panoul cu un capac cu două mâini la atacul lui Murray! WOW! În numai câteva secunde, Jokic comite două faulturi și ajunge la unul singur de eliminare. Michael Malone îl trage pe bancă. Ce șansă are Miami!

Adebayo transformă două libere, Butler pătrunde și vine cu un coș cu fault! 81-86! Meciul e relansat! Malone cere time-out, dar îl lasă în continuare pe bancă pe Jokic. Mizează pe Murray și bine face, pentru că Jamal vine cu 3 puncte exact când era mai mare nevoie.

Butler încearcă să tragă echipa după el, dar „Play-off Jimmy” e în continuare absent. Jamal trece în rolul de dirijor. Trei pase decisive la rând, 96-87. Mai sunt 4 minute, iar Jokic revine pe teren. Denver a pierdut doar un punct în absența sa!

Brown se dezlănțuie pe final. Vine cu încă 6 puncte și un coș de 3 puncte care golește sala din Miami. E GATA, 108-95! Denver conduce cu 3-1 și e ca și campioană. O singură echipă a pierdut titlul NBA de la acest scor, Golden State Warriors, în 2016, în fața lui LeBron James, care îi aducea primul titlu lui Cleveland Cavaliers.

27 de puncte, 6 recuperări, 6 pase decisive, coșuri de 3 puncte, faulturi scoase, apărare la nivel înalt. Aaron Gordon a făcut totul pentru noi în seara asta. Au fost multe momente în care ne-a ținut în spate ofensiva în această finală. N-aș putea fi mai mândru de el și de impactul pe care l-a avut azi.

- Michael Malone, antrenor Denver Nuggets

Djokovic mi-a dat mesaj. Serios, nu glumesc. E un tip extraordinar, scrie istorie în sportul lui. Probabil va fi unul dintre cei mai buni tenismeni din istorie, dacă nu chiar cel mai bun. Are o oportunitate mare de a câștiga încă un Grand Slam. E un om extraordinar și e o mândrie că ne reprezintă. Cred că sârbii sunt fericiți că îl au pe Novak Djokovic.

- Nikola Jokic, pivot Denver Nuggets

Avem încredere în noi. Am făcut lucruri dificile tot anul, inclusiv în play-off, iar acum e cel mai greu moment. Dar știm că lucrurile pe care ni le dorim se obțin dacă treci peste cele mai dificile clipe. Aici suntem acum, asta e realitatea noastră, trebuie să mergem și să câștigăm 3 meciuri la rând.

- Jimmy Butler, small forward Miami Heat

Încă o seară de recorduri pentru Jokic și Murray

Jamal Murray ajunge la 4 meciuri consecutive în finală cu cel puțin 10 pase decisive. Doar Magic Johnson are o serie mai lungă! Nikola Jokic e primul jucător din istoria NBA care adună într-un play-off cel puțin 250 de recuperări și 150 de pase decisive.

Iar împreună sunt doar a treia pereche de colegi cu cel puțin 500 de puncte, 100 de recuperări și 100 de pase decisive în play-off. Fiecare.

De menționat și Aaron Gordon, care cu 27 de puncte a fost cel mai bun marcator al serii, stabilind și un record personal în play-off.

Cifrele meciului 4:

Miami Heat:

  • Jimmy Butler - 25 puncte, 7 pase decisive, 7 recuperări;
  • Bam Adebayo - 20p, 3pd, 11r;
  • Kevin Love - 12p, 4r;
  • Max Strus - 5r;
  • Gabe Vincent - 2p, 1pd;
  • Kyle Lowry - 13p, 7pd, 3r;
  • Caleb Martin - 11p, 1pd, 5r;
  • Duncan Robinson - 12p, 3pd, 1r;
  • Cody Zeller - 1pd, 1r;

A mai jucat: Haywood Highsmith.

Denver Nuggets:

  • Nikola Jokic - 23 puncte, 4 pase decisive, 12 recuperări;
  • Jamal Murray - 15p, 12pd, 3r;
  • Michael Porter Jr. - 11p, 3r;
  • Aaron Gordon - 27p, 6pd, 6r;
  • Kentavious Caldwell-Pope - 7p, 2pd, 4r;
  • Bruce Brown - 21p, 2pd, 4r;
  • Christian Braun -  1p, 1r;
  • Jeff Green -  3p.

Programul finalei NBA:

  • Meciul 1: Denver Nuggets - Miami Heat 104-93
  • Meciul 2: Denver Nuggets - Miami Heat 108-111
  • Meciul 3: Miami Heat - Denver Nuggets 94-109
  • Meciul 4: Miami Heat - Denver Nuggets 95-108
  • Meciul 5: Denver Nuggets - Miami Heat (marți, 13 iunie, ora 3:30);
  • Meciul 6*: Miami Heat - Denver Nuggets (vineri, 16 iunie, ora 3:30);
  • Meciul 7*: Denver Nuggets - Miami Heat (luni, 19 iunie, ora 3:00).

*dacă va mai fi necesar 
**toate meciurile sunt transmise în România de Orange Sport 1

Cum s-au calificat până în finala NBA:

Denver Nuggets - campioana Conferinței de Vest, #1 în sezonul regulat

  • 4-1 vs. Minnesota Timberwolves (#8)
  • 4-2 vs. Phoenix Suns (#4)
  • 4-0 vs. Los Angeles Lakers (#7)

Miami Heat - campioana Conferinței de Est, #8 după play-in

  • 4-1 vs. Milwaukee Bucks (#1)
  • 4-2 vs. New York Knicks (#5)
  • 4-3 vs. Boston Celtics (#2)

Ce s-a întâmplat în primele 3 meciuri ale finalei NBA:

Jokic și Murray, prestație irezistibilă » Denver Nuggets o învinge fără emoții pe Miami Heat în primul meci al finalei NBA
FINALA NBA
Jokic și Murray, prestație irezistibilă » Denver Nuggets o învinge fără emoții pe Miami Heat în primul meci al finalei NBA
Avem o finală! Miami Heat revine spectaculos și câștigă meciul 2 pe terenul lui Denver Nuggets » 41 de puncte pentru Jokic
FINALA NBA
Avem o finală! Miami Heat revine spectaculos și câștigă meciul 2 pe terenul lui Denver Nuggets » 41 de puncte pentru Jokic
Jokic și Murray scriu istorie! Performanță incredibilă în victoria care îi readuce avantajul propriului teren lui Denver Nuggets în finala NBA
FINALA NBA
Jokic și Murray scriu istorie! Performanță incredibilă în victoria care îi readuce avantajul propriului teren lui Denver Nuggets în finala NBA

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
razvyyc
razvyyc  •  10 Iunie 2023, 21:00

Super articol. Unde ați stat ascuns în fazele finale și în prima parte a finalei?

contrabas3
contrabas3  •  10 Iunie 2023, 09:54
Postat de contrabas3 pe 10 Iunie 2023, 09:48

Go Nuggets! Titlul NBA merge 10% în “The Mile High City”! —— Unul a pariat pe meciul trecut (cel de Miercuri) dintre Miami și Denver. A făcut un “two leg parlay” ML - Miami și Total Points - Over 215 points. A pus douăzeci de mii de dolari pe asta și ar fi câștigat peste o sută de mii de dolari. Dar prostul a pierdut. Am găsit biletul lui postat pe Reddit înainte de meci. Cum să pariezi, bă, împotriva lui Jokic, Gordon și Caldwell-Pope?

100%

contrabas3
contrabas3  •  10 Iunie 2023, 09:48

Go Nuggets! Titlul NBA merge 10% în “The Mile High City”! —— Unul a pariat pe meciul trecut (cel de Miercuri) dintre Miami și Denver. A făcut un “two leg parlay” ML - Miami și Total Points - Over 215 points. A pus douăzeci de mii de dolari pe asta și ar fi câștigat peste o sută de mii de dolari. Dar prostul a pierdut. Am găsit biletul lui postat pe Reddit înainte de meci. Cum să pariezi, bă, împotriva lui Jokic, Gordon și Caldwell-Pope?

Vezi toate comentariile (4)
Comentează