SPORTURI  »  BASCHET  »  EUROBASKET 2017

România e gata de Eurobasket 2017: "Seriozitatea e cheia jocului"

Articol de - Publicat vineri, 04 august 2017 15:13

Andrei Mandache, jucătorul de la CSM Oradea, crede că grupa de la Cluj, alături de Spania şi Croaţia, va fi cel mai important moment din viaţa sa de sportiv.

Andrei Mandache  s-a născut acum aproape 30 de ani, în anul celei mai recente participării a naţionalei masculine de baschet a României la un turneu final al Campionatelor Europene. De-asta, prezenţa echipei reprezentative, din care face şi el parte, la o altă ediţie a competiţiei i se pare "Wow!"

 Visul american cu foloase româneşti

 E un cuvânt scurt şi cuprinzător care, culmea, vine din partea unui jucător tânăr, care în perioada 2007-2008 acesta a jucat în NCAA, la Winchendon Massachusetts. "America a fost un vis pe care mi l-am îndeplinit singur. Cele mai preţioase amintiri, de pe urma cărora mai trag şi acum foloase, sunt întâlnirile cu jucători megavaloroşi, de la care am avut multe lucruri de învăţat. Cel mai mare impact însă l-a avut asupra mea întâlnirea cu Tim Grover, de la Attack Ahletics, fostul antrenor personal al lui Michael Jordan.

El m-a ajutat să-mi privesc pregătirea cu seriozitate, la nivel de mentalitate, efort şi muncă depusă", rememorează conducătorul de joc Andrei Mandache.

Experienţa ciprotă

În anul competiţional 2011-2012 Mandache a evoluat în campionatul Ciprului, la formaţia Keravnos Strovolou, cu care a câştigat Cupa Ciprului. "A fost important pentru mine că am avut şansa de a ajunge şi în alt campionat din afara României.

La ciprioţi nu există regula unui număr obligatoriu de baschetbalişti autohtoni în lot, aşa că am profitat de întâlnirea cu mulţi alţi jucători foarte buni, în mare majoritate mai în vârstă, dar de la care am avut ce învăţa", povesteşte Mandache.

Faptul că FIBA Europe a acordat României dreptul de a organiza una dintre cele patru grupe ale competiţiei continentale între naţiuni este, în opinia lui Andrei, o garanţie că în ultimii zece ani baschetul tricolor s-a îmbunătăţit considerabil. "Schimbarea de generaţii este una binevenită şi cred că am arătat că România poate progresa.

Pentru mine acest campionat european este apogeul carierei. De aceea cred că prin muncă şi seriozitate putem demonstra că nu am căpătat degeaba acest privilegiu", spune jucătorul naţionalei conduse de Marcel Ţenter din postul de antrenor principal. 

O gaşcă legată

Mandache a dezvăluit că la lotul naţional atmosfera este una excelentă. "Suntem o mână de jucători care ne cunoaştem foarte bine încă din vremea junioratului – Vlad Moldoveanu, Titus Nicoară, Cătălin Baciu, eu. Nucleul este puternic şi bine legat, aşa că lotul este omogen. O să avem însă o perioadă grea, cu meciuri multe de pregătire, unde vom avea parte de o încărcătură sporită, la nivel fizic şi psihic. Toate astea sunt necesare ca pe 1 septembrie la ora primului meci din grupă, dă fim în cea mai bună formă şi să avem atitudinea corectă, care să ne mulţumească mai ales pe noi", punctează baschetbalistul. 

"Desigur, între naţionala României şi Spania sau Croaţia există diferenţe mari, mai ales la nivel de individualităţi. Dar nu trebuie să jucăm cu frică" Andrei Mandache, jucător România

Programul grupei C, de la Cluj

Vineri, 1 septembrie

ora 15:00 Ungaria-Croaţia
ora 17:45 Spania-Muntenegru
ora 20:30 România-Cehia

Sâmbătă, 2 septembrie
ora 15:00 Muntenegru-Ungaria
ora 17:45 Cehia-Spania
ora 20:30 Croaţia-România

Luni, 4 septembrie
ora 15:00 Ungaria-Cehia
ora 17:45 Muntenegru-Croaţia
ora 20:30 Spania-România

Marţi, 5 septembrie
ora 15:00 Cehia-Muntenegru
ora 17:45 Croaţia-Spania
ora 20:30 România-Ungaria

Joi, 7 septembrie
ora 15:00 Cehia-Croaţia
ora 17:45 Ungaria-Spania
ora 20:30 Muntenegru-România
*Toate meciurile grupei vor fi transmise în direct de TVR şi TVR HD, cu studiouri şi reacţii
 

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează