SPORTURI  »  BASCHET  »  LA LAKERS

VIDEO+FOTO #Ko8e24 » Lakers nu s-a putut decide și a retras ambele tricouri purtate de Kobe Bryant: ”Nu e vorba despre mine, ci despre cei care îmi vor urma”

Kobe Bryant (Foto: Reuters) +6   FOTO
Kobe Bryant (Foto: Reuters)

Articol de - Publicat marti, 19 decembrie 2017 09:13

Pentru prima dată în istorie, o echipă din NBA retrage două tricouri pentru un singur jucător. În fața a peste 30.000 de spectatori, în pauza meciului cu Golden State Warriors, 114-116 după prelungiri, LA Lakers a arborat numerele 8 și 24 în cinstea lui Kobe Bryant, retras în 2016 după 20 de ani petrecuți în tricoul auriu.

Discuțiile au început încă dinainte ca Mamba să își încheie cariera. Ce număr va alege Lakers pentru tricoul pe care îl va retrage în cinstea lui Kobe? Însă formația din Los Angeles nu s-a putut hotărî și a luat o decizie fără precedent. A retras ambele numere, iar 8 și 24 stau acum lângă tricourile purtate de Wilt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabbar, Magic Johnson sau Shaquille O'Neal.

”Vreau să vă mulțumesc pentru seara asta. Nu e vorba despre tricourile mele, ci despre cele care au fost înaintea mea. Eu n-aș fi fost acum aici dacă nu erau ele. M-au inspirat să ajung unde sunt astăzi. Acum e despre noua generație, despre lotul actual al lui Lakers. Aceeste tricouri trebuie să îi inspire pe jucători pentru ca următorii 20 de ani să fie mai buni decât ultimii 20 de ani”, a explicat Kobe.

”Mulți jucători erau îngrijorați anul trecut. Mă întrebau dacă o să fiu ok după retragere. Mi-au spus că în prima săptămână voi intra în depresie, în a doua o să fiu nervos, iar apoi o să îmi revin și o să accept situația. La naiba! Te trezești mereu fericit când faci ceea ce îți place, iar eu sunt alături de familia mea”
Kobe despre retragerea din 2016

De ce a schimbat Numărul

Trecerea de la numărul 8 la 24 a împărțit cariera lui Kobe Bryant în două capitole. Dacă le privim ca pe poveștile doi jucători, sigur ne gândim că avem de-a face cu doi jucători uriași din istoria NBA. De fapt e vorba de unul singur, o legendă a jocului, una care a ales să își petreacă întreaga carieră la aceeași echipă. De aici și decizia celor de la Lakers.

#8 KOBE BRYANT #24
707 Meciuri 639
8 Prezențe în All Star Game 10
16.866 Puncte 16.777
3 Titluri NBA 2

N-a intenționat să poarte alt număr după ce a pătruns în NBA, însă a simțit nevoia să schimbe ceva. Venea după o perioadă grea. Shaq fusese pasat celor de la Miami Heat, iar Kobe ajunsese la tribunal acuzat de viol. Voia un nou început, iar 24 a reprezentat asta.

Nike a lansat chiar o dezbatere în privința numărului cu care Kobe și-a pus mai puternic amprenta. Kobe a avut o reacție epică:

 

Different animals, same beast. #Ko8e24

A post shared by Sports Illustrated (@sportsillustrated) on

”24 m-a provocat”

Înainte de startul meciul cu campioana Golden State, Kobe a vorbit cu jurnaliștii în cadrul unei conferințe de presă. Normal, a fost pus să aleagă între cele două numere, pe care l-ar vedea pe o statuie. ”Și dacă se face una nu trebuie neapărat să aibă un număr. La păr nu cred că mai e o discuție. Mi-e greu să mă decid. Știi, numărul 8 are ceva ce numărul 24 nu va avea niciodată. Abilitatea de a-și crește părul”, a glumit Bryant.

Mamba a răspuns însă și serios la întrebare: ”E greu să aleg unul. Dar numărul 24 m-a provocat, iar eu mă agăț de lucrurile care îmi fac drumul mai dificil. Mi-a fost foarte greu, mai ales în finala cu Boston Celtics, când am jucat cu un deget rupt. Dacă m-ai forța să aleg, probabil aș alege 24”.

”Poți învăța lucrurile de bază ale sportului, însă ce trebuie să îi înveți pe tineri este cum să facă față anxietății și presiunii. Cum să își potolească ego-ul. Trebuie să îi învățăm asta prin sport și să îi transformăm în oameni excepționali”
Kobe Bryant

Despre fani și presă

Kobe Bryant a intrat în rândul legendelor din NBA pentru că și-a forțat mereu limitele. Și-a încheiat cariera cu pungi de gheață pe genunchi și umeri în timpul pauzelor. A înțeles exact ce rol au fanii și presa în cariera unui jucător de top, lucru pe care sportivii români încă refuză să îl facă.

Ca să parafrazăm un meme devenit viral, noi trăim în 2017, iar Kobe e deja în 3017. Vorbind despre cei care l-au aplaudat la meciuri, dar și despre cei care au scris în presă despre el, Kobe a spus: ”Nu cred că vă dați seama cât de importanți ați fost. Erați alături de mine la 5:30 dimineața, în mijlocul antrenamentului. Nu credeam că o să reușesc să-l termin, dar mă gândeam mereu la ce așteptări aveți de la mine și de la echipă. Asta m-a împins de la spate și vă mulțumesc”.

Mamba a înțeles că oamenii care cumpără bilete ca să te vadă sau te urmăresc la TV îți plătesc salariul. Tu trebuie să joci pentru fani, pentru cei care contribuie la McLaren-ul pe care ți-l cumperi sau la vacanțele prin țări la care alții nici nu visează. 

Mesaj pentru fete

Kobe a venit la meciul cu Warriors însoțit de soția Vanessa și de cele trei fiice, Natalia, Gianna și Bianka. Pentru ele a avut un sfat important pentru viitor: ”Sper că înțelegeți că visele devin realitate dacă munciți foarte mult. Toți știm asta. Sper însă ca din seara asta să învățați că visul e atunci când te trezești devreme ca să muncești, când te culci târziu ca să muncești și când muncești, deși simți că nu mai poți. Nu destinația e importantă, ci drumul. Dacă reușiți să înțelegeți asta, atunci nu doar că o să vă atingeți visurile, se va întâmpla ceva măreț. Dacă voi înțelegeți asta, atunci eu îmi fac treaba ca tată”. 

Cadou surpriză de la soție

La aproape doi ani distanță de ultimul său meci, Bryant a dezvăluit cum a fost mobilizat de soția sa. ”Voi nu știți, dar înainte de partida cu Utah eram terminat. Ziceam că nu mai pot să duc încă un meci. Pur și simplu nu mai pot. Ea mi-a zis că are ceva să-mi arate, un cadou pentru mine. Tricouri de la Baylor, Magic, Shaq, toate semnate cu mesaje pentru mine. Inclusiv de la Michael Jordan, Bill Russell sau Larry Bird. Când le-am văzut, mi-am dat seama că trebuie să dau totul pentru ultima oară. Îți mulțumesc că ești o inspirație pentru mine”, a mărturisit Kobe. A terminat meciul cu Utah cu 60 de puncte marcate!

 
Kobe Bryant's Jersey Retirement Ceremony

Kobe Bryant's number 8 and 24 jerseys were retired at halftime of tonight's game against the Warriors.

Posted by Los Angeles Lakers on 18 Decembrie 2017

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează