SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI

Cel mai tare Tur din acest mileniu? Cea mai scurtă ediție din Turul Franței din ultimii 30 de ani începe astăzi, cu Chris Froome în postura de căutător al unor recorduri incredibile

Articol de - Publicat sambata, 07 iulie 2018 08:55

TURUL FRANȚEI 2018. Avem 21 de zile de competiție cu 3.329 de kilometri întinși de-a lungul unor etape inovative. E cel mai scurt traseu din 1989 încoace, iar ruta este împărțită în două mari segmente.

Primele 9 etape vor fi o combinație de plat, prundiș și pavate, inclusiv o zi cu sectoare din celebra cursă Paris-Roubaix, în timp ce restul etapelor până pe Champs-Elysees vor duce plutonul pentru bătălia tradițională din Pirinei și Alpi. Și ce bătălie va fi, în condițiile în care Chris Froome poate să rescrie complet cărțile de istorie ale Turului!

Britanicul în vârstă de 33 de ani țintește să devină abia al cincilea rutier din istoria de 105 ediții ale Turului cu 5 tricouri galbene în palmares, alăturându-se unor nume legendare, precum Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault și Miguel Indurain. Proaspăt exonerat într-o investigație de dopaj și huiduit puternic de fanii francezi la prezentarea echipelor, Froome poate deveni primul rutier din istorie care se impune în 4 Mari Tururi consecutive și primul din acest mileniu, de la Marco Pantani în 1998, care face dubla Turul Italiei/Turul Franței în același an!
Totuși, competiția este înfricoșătoare. Tridentul de la Movistar compus din Nairo Quintana, Mikel Landa și Alejandro Valverde poate detona ostilitățile printr-o varietate de atacuri, în timp ce un Vincenzo Nibali, tăcut și sub radar de la începutul anului, știe că își joacă una dintre ultimele cărți pentru glorie. Romain Bardet, favoritul gazdelor clasat pe podium în ultimii doi ani, speră să devină primul francez post-Laurent Fignon capabil să captureze tricoul galben. Dacă adăugăm pretenția lui Mark Cavendish, cu 30 de victorii de etapă, de a-l depăși pe recordmanul Merckx, cu 34, tabloul arată cu adevărat impresionant.

În plus, unică, etapa a 17-a este cea mai scurtă etapă în linie din istoria Turului. În 65 de kilometri, plutonul va avea de parcurs 3 cățărări senzaționale, precum Col de Peyresourde, Col de Val Louron-Azet și se va termina pe Col de Portet, cu plutonul plecând secvențial, în funcție de clasamentul general, pe o grilă similară celor din auto-moto.

Va fi un Tur al Franței captivant, în care 176 de rutieri se vor înfrunta pentru cel mai râvnit premiu din ciclism: tricoul galben!

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează