SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI

Chris Froome, deținătorul la zi al celor trei Mari Tururi, dat afară din Turul Franței! Sky atacă de urgență decizia

Articol de GSP - Publicat duminica, 01 iulie 2018 14:00

Chris Froome, 33 de ani, a fost eliminat din Turul Franței, competiție ce va debuta pe 7 iulie! Câștigătorul ultimelor trei ediții și deținătorul la zi a celor trei Mari Tururi a fost dat afară de societatea ASO - Amaury Sport Organisation, organizatoarea Le Tour - după ce britanicul a fost depistat pozitiv cu salbutamol.

Le Monde a lansat în această după-amiază bomba anului în ciclism. Deși nu este suspendat, ancheta fiind încă în curs, organizatorii Turului Franței vor să blocheze participarea lui Chris Froome. ASO nu vrea să riște o eventuală descalificare a britanicului, dacă va fi suspendat după ce a fost depistat pozitiv cu salbutamol în timpul Turului Spaniei.

Froome a fost lăsat să concureze în acest an la Turul Italiei, pe care l-a și câștigat, dar organizatorii Le Tour nu sunt dispuși să își asume acest risc. Britanicul voia să devină primul ciclist de la Marco Pantani încoace care câștigă Giro și Le Tour în același an și să îi egaleze, cu 5 victorii la Paris, pe Anquetil, Merckx, Hinault și Indurain.

Apelul se judecă marți

Echipa Sky a anunțat deja că va contesta decizia, iar cazul urmează să fie judecat de urgență marți. Conform regulamentului, articolul 28, organizatorii pot decide la discreție dacă un rutier poate lua startul în Tur: ”ne rezervăm dreptul de a refuza participarea sau de a exclude orice echipă/rutier a cărei/cărui prezență ar aduce daune imaginii sau reputației competiției”.

În cazul în care apelul le va fi respins, cei de la Sky vor miza pe un alt lider, britanicul Geraint Thomas, cel care a câștigat Criterium de Dauphine la începutul lunii, cea mai importantă cursă de pregătire înainte de Turul Franței.

Nu este pentru prima dată când ASO apelează la "opțiunea nucleară". În 2008, Astana lui Alberto Contador a fost respinsă la start, după ce a fost implicată în mai multe scandaluri de dopaj care i-au compromis imaginea. Contador a câștigat Giro și Vuelta în acel an, opțiune pe care o are și Chris Froome în acest moment.

De unde a pornit scandalul

În urma unui control antidoping la finalul ultimei etape a Turului Spaniei, 7 septembrie 2017, s-a descoperit că nivelul de salbutamol din urină a fost de 2.000 de nanograme pe mililitru, dublu față de limită maximă acceptată de Agenția Mondială Antidoping! Teoretic, Froome și-ar putea apăra fără probleme titlul la Paris, nefiind suspendat pentru dopaj în acest moment.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
485809194904413
Costel Tudor  •  01 Iulie 2018, 21:50

Dle. conasu_boeru , eu pana la Froome , nu am avut cunoștința de vreun tânăr bolnav de astm care sa facă sport de performanța și mai ales ciclism ! In al doilea rând , dacă urmăreați Turul Italiei 2018 , ați fi observat ca Froome se cațăra pe munții Italieni de parca cobora ! Cred ca este suficient .

marian0904
marian0904  •  01 Iulie 2018, 21:27

Dupa ce au luat plasa 7 ani cu Lance Armstrong, francezii iau acum taurul de coarne. Bravo! Poate pe unii i-a impresionat solo-ul de 80 km al lui frumache din TI, dar pentru mine este o aroganta pe care el (si sky) o fac pentru ca sunt aranjamente in culise care-i ajuta. Ar fi o prima intrebare: cine face controlul antidoping la TF? Si intrebarea a doua: au oficialii francezi ai TF si federatiei franceze de ciclism control asupra celor ce fac controlul? Cred ca aici e problema. Francezii pot suspecta ca cei de la antidoping joaca murdar, iar lipsa de transparenta legata de sportivii cu acces la substantele interzise sau testele facute (sunt atleti de frunte care au facut putine teste si atleti medii abonati la teste) alimenteaza in plus acest sentiment.

conasu_boeru
conasu_boeru  •  01 Iulie 2018, 16:31
Postat de Florin Rotaru pe 01 Iulie 2018, 15:25

nu inteleg de ce nu sunt etape mai scurte in aceste turnee, astfel poate se mai potolesc concurentii !!

Cum mai...scurte ?! Media etapelor e de cca. 200 km, dacă ar fi de 100, ar dura Turul ...două luni !

Vezi toate comentariile (8)
Comentează