SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI 2018

Chris Froome vs Geraint Thomas: săptămâna vrajbei? Turul Franței intră în linie dreaptă și e confuzie la Sky

Geraint Thomas, în galben, și-a asumat de vreo câteva ori să ducă trenă în fața lui Froome, foto: reuters
Geraint Thomas, în galben, și-a asumat de vreo câteva ori să ducă trenă în fața lui Froome, foto: reuters

Articol de - Publicat luni, 23 iulie 2018 17:37

Turul Franței 2018 intră în Pirinei pentru ultimele 6 etape, iar reflectoarele stau ațintite pe duelul intestin al celor de la Sky. Froome sau Geraint Thomas pentru tricoul galben?

E o dispută care a explodat încă de pe vremea lui Coppi și Anquetil, în anii '50-'60.

Cum e mai bine pentru o echipă de ciclism? Să aibă doi lideri, în care unul să joace rolul de rezervă strategică, sau toate resursele să meargă către un singur rutier, pentru liniște și coerență?

Cele două abordări au fost testate deceniu după deceniu, uneori în încleștări care au făcut deliciul spectatorilor, dar lucrurile s-au limpezit întrucâtva după fiascoul din anii '80, când francezul Bernard Hinault și americanul Greg LeMond, liderii celebrei La Vie Claire, aproape s-au luat la bătaie în 1986, într-un Tur al Franței purtat ca un război zilnic între două personalități puternice.

Mai bine să fie un singur lider. La rândul său, Lance Armstrong, americanul ras din cărțile de istorie, a apăsat tiranic și mai mult pe această soluție, concentrând toată energia grupului pe un singur scop: un om, toată porția de succes. Problema a părut lămurită. Dar, uneori, șoseaua pune noi întrebări.

2012, un precedent interesant

În 2012, Bradley Wiggins se impunea într-un Tur al Franței în care a stat mai mult încruntat decât vesel. Primul britanic din istorie ducea tricoul galben în Regat, dar fără gloria absolută pe care victoria în cel mai mare eveniment ciclist ar fi presupus-o. Wiggins a fost liderul echipei Sky, a dominat la contratimp și și-a reprimat rivalii pe munte, dar murmurul a venit din propria echipă. Chris Froome, conaționalul apărut de nicăieri, angajat să ducă trena lui Wiggo a părut mult mai puternic pe cățărări, ceea ce l-a frustrat pe viitorul Sir Brad.

Dar Froome a fost un locotenent de încredere, la fel ca în Turul Spaniei 2011, acolo unde a pierdut titlul în favoarea lui Juan José Cobo, doar pentru că Sky a făcut prea târziu schimbarea de lider și a mizat până târziu pe un Wiggins copt. Britanic născut în Kenya, Froome știa efectele nefaste ale unei răzmerițe, fie și din celebra ecranizare cu Mel Gibson și Anthony Hopkins a revoltei de pe  HMS Bounty, deci nu și-a sabotat liderul, ci și-a așteptat în liniște rândul. Însă Turul Franței 2018 îl poate arunca în aceeași situație.

chris froome geraint thomas

Thomas și Froome, o singură ocazie și un record

"Atât timp cât un rutier Sky ocupă prima poziție a podiumului la Paris, eu sunt mulțumit", a subliniat benign Chris Froome, clasat pe locul 2 în clasamentul general din acest moment, la un minut și 39 de secunde distanță de coechipierul Geraint Thomas. Coechipieri încă din 2008, de la desființata echipă sud-africană Barloworld, Froome și Thomas au avut traiectorii complet diferite.

La 33 de ani, Froome a atins recorduri de neimaginat, e deținătorul tuturor celor 3 Mari Tururi și luptă ca să devină abia al cincilea rutier din 115 ani cu 5 Tururi ale Franței în palmares, în timp ce Geraint Thomas, cu un an mai tânăr, a traversat câțiva ani de căutări interioare, de metamorfoză între un rutier de curse clasice și unul de clasament general.

De aceea, un Geraint Thomas cocoțat pe prima poziție a podiumului, la peste două minute de primul adversar teoretic, ferit de căzături în primele două săptămâni și animat de cele două victorii de etapă din Alpi, pare tentat complet să încerce.

Deși el a fost liderul de rezervă a lui Sky, varianta antrenată să îl înlocuiască pe un Froome înglodat până în ultima săptămână dinaintea Turului în ancheta de dopaj, Thomas pare pornit într-o misiune. Dacă tot e subțire gheața, poți să și dansezi, la urma urmei. "Nu mă gândesc neapărat să câștig, ci la podium. Ar fi penibil să mă lupt cu Chris și să câștige Dumoulin (nr. rutierul de pe locul 3)", a barat Thomas întrebările jurnaliștilor.

"Scenariul perfect ar fi să intrăm în contratimpul individual din penultima etapă a Turului, de 31km, tot pe locurile 1-2. Dumoulin e mai calculat decât foștii mei rivali, Contador, Quintana sau Nibali", a completat Froome. Rivalii, precum Mikel Landa, de la Movistar, încearcă să alimenteze disputa: "Au stat calmi, dar orgoliile vor ieși la suprafața". Mai sunt 4 etape care pot face selecția în Pirinei, inclusiv una nonconformistă miercuri, de doar 65 de kilometri. Vor rămâne huiduielile de pe marginea șoselei singurul lucru pe care îl au în comun liderii de la Sky?

Clasamentul general:

1 Geraint Thomas (MBr) Sky 62:49:47  
2 Chris Froome (MBr) Sky la 0:01:39  
3 Tom Dumoulin (Ola) Sunweb la 0:01:50  
4 Primoz Roglic (Slo) LottoNL-Jumbo la 0:02:38  
5 Romain Bardet (Fra) AG2R la 0:03:21  
6 Mikel Landa (Spa) Movistar la 0:03:42  
7 Steven Kruijswijk (Ola) LottoNL-Jumbo la 0:03:57  
8 Nairo Quintana (Col) Movistar la 0:04:23  
9 Jakob Fuglsang (Dan) Astana la 0:06:14
10 Daniel Martin (Irl) UAE la 0:06:54

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
10206840810356779
Mihai Enache  •  23 Iulie 2018, 20:42

daca ii lasa parte in parte in bate fummy ca e mai "boombat"

1086869841329545
Razvan Banciu  •  23 Iulie 2018, 19:31

din păcate, thomas e servitorul lui froome și se va da deoparte, având la un moment dat ...o zi proastă. sper însă ca în timpul vieții noastre dopatul să calce pe urmele lui armstrong. ps: bună treabă, mitică. ești printre puținii ziariști din zonă.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează