SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL LOMBARDIEI 2016

Esteban Chavez câștigă Turul Lombardiei după un final nebun! Rutierul echipei Orica devine primul columbian din istorie care se impune în ultimul Monument al anului

Esteban Chaves, foto: Guliver/gettyimages.com
Esteban Chaves, foto: Guliver/gettyimages.com

Articol de Raymond FüstösJURNALISPORT - Publicat sambata, 01 octombrie 2016 23:00

După succesul de la Giro dell'Emilia, Esteban Chavez, 26 de ani, a bifat o victorie importantă în Turul Lombardiei 2016. Columbianul a reușit un sprint de zile mari în ultimul kilometru al cursei, reușind să-i devanseze pe italianul Diego Rosa (Astana) și pe compatriotul său, Rigoberto Uran (Cannondale).

25 de echipe au luat startul la Clasica Frunzelor Moarte, câștigătorul de anul trecut, Vincenzo Nibali, nefiind, totuși, printre cei 225 de rutieri. Considerată una dintre cele mai grele competiții de o zi din lume, Turul Lombardiei s-a disputat pe o distanță de 241 km, între Como și Bergamo, un traseu cu 8 cățărări și o diferență totală de nivel de 4400 de metri.

Cu 35 de km înainte de final, columbienii Chavez și Uran și francezul Romain Bardet s-au desprins de pluton, mărind treptat ecartul față de urmăritori, printre ei Alejandro Valverde și Giovanni Visconti, ambii de la Movistar. Italianul Diego Rosa a evadat și el din pluton, ajungându-i în urmă pe cei trei după o recuperare fantastică.

În ultimii kilometri, la ultima cățărare în vechiul Bergamo, francezul Bardet a pierdut tempoul dictat de cei doi columbieni, iar Rosa a încercat de mai multe ori desprinderea. Lupta finală s-a dat între italian și Uran, însă învingător a ieșit Chavez, care a așteptat până în ultimul moment sprintul decisiv și a stabilit timpul final de 6 ore, 26 de minute și 36 de secunde. 

"Nu credeam că voi câștiga, am avut însă o săptămână fabuloasă. Mulțumesc echipei mele, pentru încrederea acordată! Sunt foarte mândru de ce am realizat astăzi!", a declarat Chaves la final, columbianul aflându-se la ultima cursă în tricoul echipei Orica. 

Il Lombardia este ultima cursă Monument a sezonului, după Milan-San Remo (sfârșitul lui martie), Turul Flandrei (Belgia, în prima duminică a lunii aprilie), Paris-Roubaix (la o săptămână după Turul Flandrei) și Liege-Bastogne-Liege (sfârșitul lui aprilie). Cele 5 Monumente sunt considerate cele mai vechi, grele și prestigioase curse de o zi din lumea ciclismului.

Clasament Turul Lombardiei 2016

1. Jhoan Esteban CHAVES RUBIO, ORICA – BIKEEXCHANGE, in 6:26:36
2. Diego ROSA, ASTANA PRO TEAM, at :00
3. Rigoberto URAN URAN, CANNONDALE – DRAPAC, at :00
4. Romain BARDET, AG2R LA MONDIALE, at :06
5. Davide VILLELLA, CANNONDALE – DRAPAC, at 1:19
6. Alejandro VALVERDE BELMONTE, MOVISTAR TEAM, at 1:24
7. Robert GESINK, TEAM LOTTO NL – JUMBO, at 1:24
8. Warren BARGUIL, TEAM GIANT – ALPECIN, at 1:24
9. Alessandro DE MARCHI, BMC RACING TEAM, at 1:24
10. Pierre LATOUR, AG2R LA MONDIALE, at 1:24

5 victoriiare italianul Fausto Coppi în Turul Lombardiei, recordmenul absolut al competiției

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează