SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL SPANIEI 2017

Gracias, Alberto Contador! Liderul unei generații câștigă pe Angliru ultima etapă din carieră, în timp ce Chris Froome se impune în Turul Spaniei

Articol de - Publicat sambata, 09 septembrie 2017 19:08

Spaniolul Alberto Contador (Trek-Segafredo) s-a impus pentru a doua oară în carieră pe Angliru, cea mai teribilă cățărare din ciclism, în ultima etapă importantă din Turul Spaniei 2017 și din incredibila sa carieră.

  • După 6 ani de chin, britanicul Chris Froome ( Sky) a bifat prima sa victorie într-un alt Mare Tur decât Turul Franței și va duce tricoul roșu până la Madrid;
  • Froome este al treilea rutier, după Jacques Anquetil și Bernad Hinault, care reușește dubla Turul Franței- Turul Spaniei în același an.

Dar cea de-a 20-a etapă, cu 117.5 kilometri între Corvera de Asturias și Angliru, a fost numai despre Contador. Pe ultimul munte din carieră, unul încălecat în scurta sa istorie de nume precum Jose Maria Jimenez sau Roberto Heras, spaniolul și-a acordat voința cu traseul, așa cum a făcut-o în cei mai buni ani ai lui, și a dat drumul la picioare.

1

Ultimul glonț, pe ultimul munte

Adulat de fanii ciclismului spectacol, veniți cu miile să îmbrace limbile înguste de asfalt de pe Angliru, Contador a încheiat în ofensivă un Tur al Spaniei în care a atacat din toate pozițiile.

Poreclit El Pistolero, rutierul în vârstă de 34 de ani s-a desprins de pluton cu 10 kilometri înainte de final, într-un ultim dans al carierei, a secționat asfaltul hașurat cu numele său, printr-o ploaie măruntă și o ceață subțire ca un fum coregrafic, a rezistat pentru câteva zeci de secunde în fața oricărui adversar, după care a trecut primul linia de sosire, devenind singurul rutier care se impune de două ori pe cea mai grea cățărare din istorie, după victoria din 2008.

De 7 ori câștigător de Mare Tur (3xVuelta, 2xGiro, 2xLe Tour), Contador și-a încheiat tunica negru-alb-roșie de la Trek, a fluturat celebrul pistol cu care sărbătorește fiecare victorie de după suspendarea din 2012, care i-a anulat două Mari Tururi din palmares, și a zâmbit amar.

Victoria spaniolului pe Angliru este prima pentru iberici în această ediție a Vueltei, un nou motiv pentru uralele frenetice de mâine, când plutonul ajunge la Madrid. Cățărător inteligent, rutier cu abilități extraordinare în a sesiza oportunitățile într-o cursă în desfășurare, Contador a fost aclamat drept cel mai spectaculos ciclist al generației post-Lance Armstrong.

În lumea waților și a mașinăriilor de titan, în care noii lideri par ieșiți de pe benzile de producție ale Skynet, iar directorii sportivi strunesc echipele cu centimetrul după gât, Contador a îndrăznit să înoate cu încăpățânare împotriva curentului. Într-un ciclism care se laudă că devine din ce în ce mai mult ca Deep Blue, Contador a arătat că viața adevărată rămâne, de fapt, în curbele lui Michelangelo.

Trecut pe la echipe precum Discovery Channel, Astana, Saxo Bank și celelalte avatare, la Trek într-un final, Contador s-a impus ultima oară într-un Mare Tur în 2015, într-un Giro epuizant.  Loc 4 la finalul acestei Vuelta, spaniolul nu a terminat niciodată un Mare Tur pe podium, în afară de primul loc, mărturie pentru atacurile fără compromisuri care i-au animat cariera.

"Nu putea să fie un final de carieră mai bun, cu această victorie pe Angliru", a explicat, epuizat, în fața microfoanelor nerăbdătoare. Nu putea, într-adevăr.

Clasamentul etapei:

1 Alberto Contador (Spa) Trek-Segafredo 3:31:33  
2 Wout Poels (Ned) Sky 0:00:17  
3 Christopher Froome (GBr)  Sky    
4 Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin 0:00:35  
5 Franco Pellizotti (Ita) Bahrain-Merida 0:00:51  
6 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida    
7 Steven Kruijswijk (Ned) LottoNl-Jumbo    
8 Wilco Kelderman (Ned) Sunweb 0:01:11  
9 Romain Bardet (Fra) AG2R La Mondiale 0:01:25  
10 Michael Woods (Can) Cannondale-Drapac 0:01:36  

Clasamentul general:

1 Christopher Froome (GBr) Sky 79:23:37  
2 Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida 0:02:15  
3 Ilnur Zakarin (Rus) Katusha-Alpecin 0:02:51  
4 Alberto Contador Velasco (Spa) Trek-Segafredo 0:03:11  
5 Wilco Kelderman (Ned) Sunweb 0:03:15  
6 Wout Poels (Ned) Sky 0:06:45  
7 Michael Woods (Can) Cannondale-Drapac 0:07:56  
8 Miguel Angel Lopez (Col) Astana Pro Team 0:08:59  
9 Steven Kruijswijk (Ned) LottoNL-Jumbo 0:11:04  
10 Tejay van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:15:36SaveSaveSavSaveSave

SSaveSaveSaveSaSave

Save

Save

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
485809194904413
Costel Tudor  •  10 Septembrie 2017, 08:29

Toată stima pt. Contador , merita sa câștige turul !!! Froome nu este curat ! Îmi amintește de Rasmusen .

th3dog
th3dog  •  09 Septembrie 2017, 23:05

Froome uber alles!

lionforever
lionforever  •  09 Septembrie 2017, 22:28

Jos pălăria în fața unui om pe bicicletă , care fiind in a mai greșit pe când acum ăștia parca sunt cyborgi .

Vezi toate comentariile (3)
Comentează