SPORTURI  »  CICLISM  »  PARIS-ROUBAIX

Micul Sagan din România » Povestea puștiului din Constanța care participă duminică la Mini Paris-Roubaix, copia în miniatură a celebrei curse ciclistice

Articol de - Publicat sambata, 26 mai 2018 11:35

I se spune "Iadul Nordului". Zeci de kilometri de pavate, prăfuite sau alunecoase, un efort incredibil şi un final entuziasmant pe velodrom. Este "Regina" clasicelor şi visul oricărui ciclist de top.

Paris-Roubaix oferă an de an un spectacol nebun, unic în lumea sportului pe două roţi, cu un impact uriaş, în special în rândul fanilor. Şi pentru că privesc mereu spre viitor, organizatorii au pus la cale o minicursă pentru starurile de mâine.

Un traseu redus la 35 de kilometri, dintre care 9,5 kilometri pe pavate, inclusiv celebra Carrefour de l’Arbre. Duminică se va desfăşura a 26-a ediţie, dar, pentru prima oară, printre participanţi se va numără şi un român. Constănţeanul Mihnea Harasim, în tricoul echipei belgiene Cannibal.

fb img 1527232051233

Ţintit de belgieni

Puştiul care a împlinit 14 ani în urmă cu doar o lună a fost remarcat de belgieni după seriile de victorii bifate în ţară şi inclus în proiectul Cannibal Team, care adună talente din întreaga lume.

"Eram singur acasă, când m-au căutat pe facebook ca să mă anunţe că am fost cooptat în acest proiect. Am sărit prin casă de bucurie ca un nebun şi l-am sunat imediat pe tata. Pur şi simplu, nu-mi venea să cred. M-au urmărit înregul sezon, dar nu ştiam nimic", povesteşte micul rutier, care a prins "microbul" ciclismul chiar de la tatăl său, Adrian.

"Am făcut şi eu ciclism pe vremuri, la Hidrotehnica, la nivelul la care am putut. Aşa că era normal ca Mihnea să aibă bicicletă încă de mic, dar am privit totul ca pe o joacă. Când am văzut câte pasiune pune, la vreo 8 ani şi ceva, l-am îndreptat către ciclismul organizat", spune tatăl său.

Cot la cot cu seniorii

Chiar dacă bicicleta părea mai mare decât el, Mihnea s-a urcat în şa şi a început să adune cupe. Mai întâi la nivel de copii, unde a devenit campion naţional la contratimp.

Ba chiar a mers şi la câteva curse în Bulgaria, unde şi-a surclasat adversarii. Anul acesta a ridicat ştacheta şi a terminat pe locul al doilea la cadeţi în Turul Dobrogei, chiar dacă a avut de înfruntat rutieri şi cu patru ani mai mari decât el.

"La pregătire, face antrenamente cot la cot cu seniorii. Este foarte entuziast, îi place mult să se antreneze, dar programul său a fost destul de aglomerat. Meditaţii, examenul bilingv, cel de capacitate, a trebuit să avem grijă şi cu şcoala", explică Adrian Harasim.

Chemat la prezentare

Belgienii au făcut totul ca la carte. L-au anunţat ce program are încă de la finalul anului trecut, apoi l-au chemat la prezentarea echipei, într-un orăşel din suburbiile capitalei Bruxelles. Împreună cu noii săi colegi, care vin din ţări cu o tradiţie uriaşă în ciclism, Olanda, Belgia, Irlanda.

"Este incredibil ce am găsit aici, nu se compară cu ce avem noi. Belgia este patria ciclismului", mărturiseşte Mihnea. Au venit şi primele amănunte despre participarea la Mini Paris-Roubaix. Va lua startul la categoria sub 15 ani, alături de peste 200 de participanţi, cele mai mari talente din toată lumea.

"Nimic nu se face pe genunchi. Am ştiut încă din noiembrie tot programul şi ne-am pregătit în acest sens. Pe lângă Paris-Roubaix, va merge în vară la două tururi de câteva zile, în Belgia şi Olanda", adaugă antrenorul său, Filip Grigorescu.

Contact cu traseul

Cei doi au ajuns în Franţa în urmă cu trei zile şi au făcut recunoaşterea traseului. "Este foarte dur, nu seamănă în niciun fel cu ce vezi la televizor. Am încercat să facem şi noi un pic de pregătire la Tulcea, unde am găsit mici porţiuni cu pavate, însă diferenţa este uriaşă.

Dar Mircea este puternic, s-a pregătit bine şi, dacă nu se va confrunta cu probleme mecanice şi va ajunge la sosire, sunt convins că va scoate un rezultat bun. Pentru el, este prima experienţă importantă în afară ţării, dar nu trebuie să aibă presiune", este convins antrenorul puştiului constănţean.

photo 2

"Vreau să termin cât mai în faţă!"

- Mihnea, cum te simţi?
- Am emoţii mari, nu m-am gândit vreodată că voi ajunge aici. Am urmărit cursa în fiecare an la televizor şi mi-e greu să cred că voi pedala pe aceleaşi pavate ca Sagan, că voi ajunge pe velodromul din Roubaix.

- Ai avut primul contact cu traseul.
- E dur, mai ales că nu sunt obişnuit cu pavatele. De altfel, am făcut şi pană, pentru că am dat peste un pietroi, dar sper să nu am parte de asta şi în cursă.

- Ce ţi-ai propus pentru duminică?

- Să termin cât mai în faţă. Este cea mai importantă cursă la care am participat până acum şi ştiu că va fi dificil. În recunoaşterea traseului, am mers alături de doi colegi, un belgian şi un australian, şi am văzut cât de ridicat este nivelul. Dar sunt convins că voi face faţă.

- Care-i visul tău în ciclism?

- Mai degrabă un obiectiv decât un vis. Să ajung la profesionişti. Idolii mei sunt Peter Sagan şi Tom Boonen, chiar dacă ultimul s-a retras, şi sunt foarte fericit că duminică voi participa la cursa pe care au câştigat-o de atâtea ori.

Bicicletă de la Giant

Crescut la Constanţa, Mihnea a trecut pe la cluburi Bilal şi AndoVelo, la ultimul fiind pregătit de Gheorghe Vasiliu, dar în ultimul an a primit licenţă UCI şi este legitimat ACS Bike Squad Bucureşti, fosta Giant Team, unde se antrenează sub conducerea lui Filip Grigorescu.

Graţie acestei mutări, dar şi unei sponsorizări consistente primite de la Ferma Stoian, a putut să-şi achiziţioneze o bicicletă Giant, în valoare de 13.000 de lei, la preţul de fabrică. "În România, ciclismul nu este susţinut financiar şi este un sport destul de costisitor. Ne plătim deplasările, am cheltuit bani mulţi pe biciclete, noroc că am mai găsit sponsorizări, pentru că altfel ne este destul de greu", dezvăluie tatăl său.

Pleacă în Belgia?

Talentul său i-ar putea oferi şansa de a continua ciclismul, dar şi studiile, în Belgia. "Mie mi-ar plăcea, pentru că sunt condiţiile extraordinare", mărturiseşte Mihnea.

"Cred că ar fi mai bine pentru el să rămână deocamdată în România, să-l creştem cu grijă, încet şi frumos. Nu vrem să ardă repede, în 2-3 ani, şi să-l pierdem. Poate să atingă un nivel bun şi acasă, iar, când va confirma, să plece peste hotare", explică antrenorul Filip Grigorescu.

"Suntem deschişi şi, dacă este încântat, luăm în calcul şi această variantă", adaugă tatăl ciclistului.

1,80 metriare Mihnea la 14 ani

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
makero
makero  •  26 Mai 2018, 13:11

Intrebarea se pune daca de la varste "fragede" ii pune sa inghita "suplimente de efort"....

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  26 Mai 2018, 12:45

un articol interesant ...sper sa ne spuneti si pe ce loc o sa termine duminica ...

yoz7777
yoz7777  •  26 Mai 2018, 12:17

Bafta Mihnea! Daca iti ofera astia contract si scoala acolo, pleaca si urmareste-ti visul, uita de "sa cresti incet" in Romania. Aici nu ai conditii pentru ciclism!

Vezi toate comentariile (3)
Comentează