SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI

TURUL FRANȚEI 2017. Ultima încercare pentru Alberto Contador? "Vreau să rămân în istorie pentru felul cum am luptat"

Alberto Contador, dreapta, a câștigat de două ori Turul Franței, ultima dată în 2009, foto: reuters
Alberto Contador, dreapta, a câștigat de două ori Turul Franței, ultima dată în 2009, foto: reuters

Articol de - Publicat marti, 27 iunie 2017 20:29

Alberto Contador, învingătorul din 2007 și 2009, crede că mai are un cuvânt de spus în Le Tour chiar și la 34 de ani.

  • Turul Franței 2017 începe sâmbătă. Competiția este transmisă integral de Eurosport. Printre favoriți sunt Chris Froome, Alberto Contador, Nairo Quintana, Fabio Aru sau Richie Porte;

A trecut destulă vreme de când El Pistolero a urcat cel mai recent pe prima treaptă a podiumului de la Paris. 8 ani în care lumea ciclismului s-a schimbat, iar el a devenit, încet-încet, un veteran.

Nu mai e considerat mare favorit la victoria pe Champs Elysees, dar nici nu poate fi scos din calcul. Așa se întâmplă cu marii campioni, oricând pot lega o perioadă fastă de o tresărire de orgoliu și atunci universul devine iar al lor.

În 2009, Contador câștiga Turul Franței în ciuda faptului că în interiorul echipei sale de atunci, Astana, au existat facțiuni ce au lucrat împotriva lui. A venit testul doping pozitiv din 2010 și victoria sa din acel an a fost anulată. O rană care încă îi trimite fiori de durere ibericului. Mai ales pentru că tot ceea ce a urmat pare apăsat de ghinion.

Trek, echipă unită

O combinație de căzături, incidente, fracturi, schimbări în program, oboseală, erori comise la antrenament, mereu a fost ceva care l-a tras înapoi. Acum însă se simte bine și crede că are o șansă. Nu s-a epuizat in Dauphine, ca altă dată, o schimbare bine venită în abordarea Marii Bucle.

"Mă simt mai încrezător decât anul trecut, când am tras din greu în Dauphine și am terminat cursa foarte obosit. Acum e mult mai bine, am picioarele proaspete", a spus Alberto, citat de cyclingnews.

Și mai are ceva de partea sa: o echipă mai unită și mai dispusă să conlucreze. În trecut, pentru el a fost mereu mai dificil din acest punct de vedere, certuri interne, luptă pentru supremație în cadrul team-ului, orgolii și conflicte. Sau, pur și simplu, componențe mai puțin valoroase decât ale adversarilor.

Contador rămâne diplomat. "Pe parcursul acestor ani am avut echipe diferite. Uneori foarte puternice, alteori... mai puțin puternice", a spus el, declarație întîmpinată cu zâmbete.

"Uneori a existat motivație și s-a muncit în aceeași direcție, în alți ani am fost puternici, dar dezbinați. Acum totul e cum trebuie și asta e crucial pentru că nivelul va fi foarte ridicat".

Obiectiv - victoria

Mulți se întreabă dacă mai crede într-un posibil triumf. Iar el răspunde, măsurat, că altfel nici nu ar mai încerca. "Motivația e mereu prezentă, vreau să câștig și când alerg în Giro sau Vuelta. Știu că ultima mea victorie în Le Tour a fost acum mulți ani, dar asta nu mă împiedică să cred că pot câștiga din nou. Dacă m-aș gândi că locul doi e tot ce pot obține, nu aș mai veni". Cuvintele sunt puternice, vor fi la fel mintea și picioarele preț de trei săptămâni? Vom afla în curând.

"Sunt optimist. Am lucrat diferit și mă simt mult mai relaxat. Antrenamentele au mers bine, iar timpii sunt și ei buni"

"Pentru mine, Turul Franței e cel mai important. Îmi place concurența de acolo, faptul că toți au ca obiectiv victoria. Asta mă motivează"
Alberto Contador

"Am luptat până la capăt"

Încă nu vorbește de retragere, ci de felul cum vrea să fie perceput de fani. "Să-și amintească de faptul că am luptat până la capăt, am încercat și am câștigat. Acum cursele sunt controlate de echipe puternice, dar oamenii se pot uita pe Youtube și pot vedea unele atacuri ale mele, cu 100 de kilometri înainte de finiș. Asta e moștenirea mea", a spus Contador.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează