SPORTURI  »  CICLISM  »  TURUL FRANȚEI 2018, 7-29 IULIE

TURUL FRANȚEI 2018. Scenariu șocant în Turul Franței: ar trebui să fie păzit Chris Froome de un atac fizic? :O

Chris Froome luptă pentru al cincilea tricou galben din carieră, foto: Guliver/gettyimages
Chris Froome luptă pentru al cincilea tricou galben din carieră, foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat luni, 02 iulie 2018 16:00

Britanicul Chris Froome a trecut de cea mai mare cumpănă din carieră. O investigație de dopaj care aproape l-a costat participarea în Turul Franței a fost închisă. Sky a deschis șampania. Dar problemele adevărate s-ar putea ca de-abia acum să înceapă.

În vara lui 1975, în arșița chinuitoare din sudul Franței, Eddy Merckx, cel mai talentat rutier din istoria sportului, sfâșia șoselele spre un record de netrecut. "Canibalul" belgian își desena capodopera, o ultimă zvâcnire la finalul unei cariere copleșitoare, care număra victorii în Marile Tururi cât alții nu au în etape.

Merckx încerca să devină primul ciclist din istorie cu 6 Tururi ale Franței și să întreacă o legendă din Hexagonul anilor '50, pe marele Jacques Anquetil. Dezastrul a venit când un francez furios l-a lovit puternic în ficat. Nu a mai fost la fel. Medicii au fost nevoiți să îi prescrie anticoagulante. A urmat o căzătură, un maxilar rupt și recordul spulberat. Nu avea să mai aibă vreo altă ocazie.

Oricine are bilet în primul rând

O competiție de ciclism e ca mersul în spațiu. Orice ocazie e o aventură extraordinară, până ceva merge rău.

Străzile ticsite de fani pătimași, de toate naționalitățile, le dau mereu bătăi de cap organizatorilor. De la oameni beți care aleargă pe lângă rutieri ca să îi înjure și până la fani zgomotoși care aprind fumigene pentru spectacol, doar ca să îi înece pe rutieri, organizatorii Marilor Tururi trebuie să lupte pentru a pune ordine într-un haos ce se întinde pe mii de kilometri.

În mare, există mai multe tipuri de excese.

  1. Unii cicliști au fost dați jos de pe bicicletă din prea multă pasiune. Sau din prostie. Sau din prea mult teribilism (VIDEO AICI);
  2. În alte cazuri individuale, unii fani i-au șicat pe rutieri până i-au scos din sărite, ca atunci când Alberto Contador și-a pierdut calmul și a lovit cu pumnul un fan îmbrăcat în doctor și cu o seringă mare (VIDEO AICI);
  3. Scenariul cel mai rar îi prinde pe marii campioni, cei care aprind furia.

alberto contador

Și ferească Dumnezeu să antagonizezi mulțimea!

Un Lance Armstrong opac

Chris Froome a simțit cum murmurul celor de pe margine a crescut odată cu propria sa carieră. Victorie după victorie, tricou galben după tricou galben, rutierul celor de la Sky s-a transformat în primul lord absolut al ciclismului de după Lance Armstrong. Smerit în fața microfoanelor, dar lacom pe șosea, britanicul a zgândărit o rană colectivă. A confiscat Turul. Și, mai important, fără să aprindă imaginația fanilor.

Alături de un Sky mașinal, Froome a schingiuit Turul Franței până l-a adus doar la un banal calcul al waților. Așa că a venit reculul. Murmurul s-a transformat în huiduieli. Apoi, în gesturi oribile. În etapa a 14-a din 2015, un fan i-a aruncat cu un pahar de urină în față, iar coechipierul Richie Porte a fost lovit în coaste, după ce dintr-un cor de fluierături au zburat cutii de cola.

Situația s-a complicat cu adevărat când performanțele uluitoare au fost pentru prima dată puse sub semnul întrebării, foarte recent, când Froome a returnat valori duble de Salbutamol în urina prelevată în Turul Spaniei 2017.

Un om hăituit care sfidează

Britanicul s-a prezentat în Giro 2018 din postura de om hăituit, cu o anchetă de dopaj ce tărăgăna, cu reputația făcută cioburi din ce în ce mai mici. Mai mulți rutieri s-au întors împotriva lui, i-au cerut explicații pentru faptul că încă e la startul competiției. Până și oficialii lui Sky au fost reținuți în declarații la început, în expectativă, pregătindu-l pe Geraint Thomas pe post de surogat în cazul în care Froome nu ajunge la Turul Franței.

În etapa monstruoasă câștigată la Bardonecchia, în Giro, violența s-a întors. Un fan l-a scuipat în față pe Froome, care a rezistat stoic și a încercat să nu toarne gaz pe foc la final. Informația s-a pierdut în umbra performanței sportive, fiindcă Froome a devenit primul campion deținător al tuturor celor 3 Mari Tururi după 30 de ani. Dar lucrurile s-ar putea să nu stea la fel în Turul Franței.

905854 dec2zaqx0aa51aj

Un "Bursuc" cheamă la revoltă

Francezii sunt mult mai agresivi decât italienii. Frustrați de absența unui tricou galben de aproape 3 decenii, fanii din Hexagon au considerat victoriile în serie ale adversarilor ca pe un fel de furt. Froome nu a fost primit bine deloc în ultimii ani, dar acum, ultimul ciclist mare pe care l-a dat Franța, îndeamnă la revoltă pe șosea. Ce va urma pe marginea ei?

Bernard Hinault a refuzat testele antidoping pe vremea când domina cu o autoritate strivitoare Marile Tururi, la începutul anilor '80. Poate nu el ar fi fost cel mai îndreptățit să arate cu degetul. Dar "Bursucul" și-a făcut o marcă din sfidare, așa că Froome a fost luat la țintă cu țâfna rivalității tradiționale dintre Franța și Marea Britanie.

Ultimul rutier care a câștigat 5 Tururi ale Franței a cerut plutonului să facă grevă dacă apare Froome la start. O chemare la insurecție venită din partea unui ciclist care nu s-a ferit de multe ori să își facă dreptate cu pumnii. A fost o explozie de ranchiună sau un puseu de dreptate? Fiindcă Hinault a fost ultimul deținător simultan al celor 3 Mari Tururi, iar recordurile sale se rostogolesc cu viteza cu care Froome coboară pe rampa de contratimp.

hinaultparisnice

Indiferent, disputa ar putea avea consecințe neprevăzute, iar presiunea siguranței lui Froome trebuie să se mute pe umerii organizatorilor. Decizia de exonerare a lui Froome l-a prins în ofsaid pe Hinault, care a fost acuzat chiar de Lance Armstrong că și-ar fi obținut chestionabil performanțele. Dar dincolo de harța din culise, Froome trebuie să aibă grijă.

4 Tururi ale Franțeiare Chris Froome, care vrea să ajungă la 5, record absolut pe care l-ar împărtăși cu Eddy Merckx, Bernard Hinault, Miguel Indurain și Jacques Anquetil

Turul Franței 2018 începe sâmbătă, în Noirmoutier-en-l'Île. Marea Buclă parcurge 3329 de kilometri în 21 de etape, până la Paris, pe Champs-Elysees.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
conasu_boeru
conasu_boeru  •  06 Iulie 2018, 15:58
Postat de rurik11 pe 02 Iulie 2018, 19:37

sincer, nenea salbutamol nu are nici o scuza iar daca o sa pateasca ceva o merita din plin.

Tu chiar crezi că cu patru pufuri (asta e diferenta de 1000 ng/mil) se câștigă două tururi ?! Este frustrarea francezilor care vor neapărat ca unul din leșinații Bardet sau Pinot să termine primul la Paris !

rurik11
rurik11  •  02 Iulie 2018, 19:37

sincer, nenea salbutamol nu are nici o scuza iar daca o sa pateasca ceva o merita din plin.

marius.bxl
marius.bxl  •  02 Iulie 2018, 19:15

Mo salah cel mai mare faraon ar trebui să fie păzit de o armata

Vezi toate comentariile (3)
Comentează