SPORTURI  »  FITNESS  »  INTERVIU

Cât de benefic este postul intermitent? Interviu exclusiv pentru GSP cu medicul Mihail Pautov: „Un avantaj și un dezavantaj”

Doctorul Mihail Pautov
Doctorul Mihail Pautov

Articol de - Publicat luni, 27 martie 2023 11:54 / Actualizat luni, 27 martie 2023 20:16

GSP a realizat un interviu lung cu medicul Mihail Pautov, renumit pentru sfaturile sale în privința fitnessului și a alimentației. 

Una dintre dietele foarte des întâlnite pe internet este așa-numitul post intermitent. Practic, sunt oameni care aleg să mănânce într-o perioadă de 8 ore, după care să nu mai consume nimic în afară de lichide timp de 14-16 ore. Reporterul GSP l-a întrebat despre avantajele și dezavantajele unei asemenea diete pe medicul Mihail Pautov. 

  • Doctorul Mihail Pautov, 34 de ani, a renunţat la chirurgie şi a hotărât să educe oamenii pe reţelele de socializare în ceea ce priveşte un stil de viaţă mai sănătos. 
  • Are 290.000 de urmăritori pe Facebook, 221.000 pe Instagram şi 104.000 pe YouTube. Este gazda emisiunii MediCOOL de pe Antena 1 şi a publicat o carte în care se regăsesc multe sfaturi despre o bună funcţionare a corpului uman.
Cifre alarmante pentru România: unu din doi români n-a făcut niciodată activități fizice! 20% dintre copiii între 7 și 9 ani sunt obezi
SPORT ȘI SĂNĂTATE
Cifre alarmante pentru România: unu din doi români n-a făcut niciodată activități fizice! 20% dintre copiii între 7 și 9 ani sunt obezi

Mihail Pautov: „Postul intermitent dă disciplină, dar poate exista și un dezavantaj”

- Degeaba facem sport, dacă nu avem o alimentaţie echilibrată şi sănătoasă. Care sunt alimentele pe care le consumaţi cel mai des şi care sunt cele pe care nu le recomandaţi?
- Dimineaţa mănânc aproape în fiecare zi terci de ovăz. Se găsește la magazin ovăz integral și este extrem de ieftin. Fiind integral, ai din start un aport destul de bun de fibre. Apoi mănânc foarte multe ouă. Cred că oul este unul din cele mai complexe, ieftine, bune și sănătoase alimente existente în România. Are un aport ideal de proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine şi minerale. Este extrem de nutritiv. Sunt studii care arată că persoanele care mănâncă două ouă pe zi dimineața ajung să slăbească mai ușor. Atenție, e vorba de ouă fierte, nu prăjite! De nelipsit sunt legumele și, în special, legumele verzi. Dacă putem să consumăm crucifere, cum ar fi broccoli, kale, orice este verde, și, în special, de un verde închis, e foarte bine.

- Carne mâncaţi?
- Mănânc şi carne și încerc să combin. Adică să mănânc carne albă într-o zi, carne roșie în alta, peşte în alta. Am zile când nu mănânc deloc carne. Dar aş vrea să reduc cantitatea de carne pe care o mănânc şi să o înlocuiesc cu mai multe legume.

- Ce puteţi să ne spuneţi despre postul intermitent? Pentru cine este recomandat şi pentru cine nu este?
- Aici e foarte mult de discutat. Probabil că foarte multă lume știe, postul intermitent înseamnă să mănânci într-o fereastră de timp, 6-8-10 ore, şi apoi să nu mai mănânci deloc. Dar e important să nu concentrezi toate mesele într-un interval foarte scurt, mai ales seara, pentru că impactul metabolic ar putea fi un dezavantaj. E foarte bun ca program pentru că îți dă o oarecare disciplină. Un avantaj important atunci când postești este că după 12-14 ore apare acest efect de autofagie, corpul începe să caute nutrienţi în corp, iar celulele curăţă efectiv nişte resturi. Este o metodă dovedită prin care îți poţi prelungi viaţa. Nu e recomandat pentru cei cu probleme digestive, probleme cu bila. Aceste persoane ar putea să aibă niște efecte adverse gastro-intestinale neplăcute.

Citește și alte articole de fitness: 

Exercițiile fizice pe care experții americani le recomandă pentru a scădea cu 20% riscul de cancer, diabet sau boli cardiovasculare: „Oricine le poate face acasă, fără sală”

Consum nesănătos, sport puţin » 50% din decesele din România sunt atribuite factorilor de risc comportamentali, precum alimentația nesănătoasă, consumul de tutun și alcool și activitatea fizică redusă

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (5)
cfr4ever
cfr4ever  •  27 Martie 2023, 19:38
Postat de Potio pe 27 Martie 2023, 14:56

Dacă si asta i nutritionist eu sunt Ali Baba. Mai bine ramanea la chirurgie. Carnea nu poate fi inclusa intr o alimentatie sanatoasa. Inventarea focului si consumul de carne a dus atat la o anumit dezvoltare a societatii dar și la apariția bolilor cardiovasculare si cancerelor. Postul interminent e cum e dar mai benefic e postul negru si cel cu sucuri proapat stoarse.

Postul negru doar cu cel puțin 2-3 litri de apa zilnic , dacă se poate cel puțin 7-10 zile și crede-mă că corpul tău își da un reset fenomenal!

Potio
Potio  •  27 Martie 2023, 14:56

Dacă si asta i nutritionist eu sunt Ali Baba. Mai bine ramanea la chirurgie. Carnea nu poate fi inclusa intr o alimentatie sanatoasa. Inventarea focului si consumul de carne a dus atat la o anumit dezvoltare a societatii dar și la apariția bolilor cardiovasculare si cancerelor. Postul interminent e cum e dar mai benefic e postul negru si cel cu sucuri proapat stoarse.

sughibughi
sughibughi  •  27 Martie 2023, 13:42

ce zice doctoru tre sa fac vaccinu anticovid vara asta?

Vezi toate comentariile (5)
Comentează