SPORTURI  »  FORMULA 1  »  MP AL UNGARIEI

FOTO Deznodământ-surpriză pe Hungaroring! Esteban Ocon obține prima victorie a carierei » 6 abandonuri în primul tur

Esteban Ocon  // foto: Guliver/gettyimages
Esteban Ocon // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat duminica, 01 august 2021 16:30 / Actualizat duminica, 01 august 2021 20:01

Marea surpriză Esteban Ocon (24 de ani, pilot Alpine) a câștigat Marele Premiu al Ungariei. Cursa de pe Hungaroring a început cu accidente în lanț, provocate de Valtteri Bottas și Lance Stroll, ambii penalizați la finalul întrecerii. Sebastian Vettel (34, Aston Martin) și Lewis Hamilton (36, Mercedes) au completat podiumul.

  • Următoarea cursă a sezonului va avea loc pe 29 august, în Belgia, pe circuitul Spa-Francorchamps.

Podium complet inedit în Marele Premiu al Ungariei. Coliziunile în lanț din primul tur, care au condus la 6 abandonuri, i-au permis francezului Esteban Ocon (locul 8 pe grila de start) să obțină prima victorie a carierei! Pilotul Alpine a condus aproape toată cursa, reușind să îl țină la distanță pe Sebastian Vettel, de 4 ori campion mondial. Neamțul a terminat pe 2, deasupra campionului mondial en-titre, Lewis Hamilton.

Cu punctele obținute astăzi, Hamilton redevine lider în clasamentul mondial al piloților, depășindu-l pe Max Verstappen! Avariat în primul viraj de Lando Norris, Max Verstappen a încheiat pe 10, în puncte.

Ocon este o stea de mult timp, victoria asta trebuia să vină

- Lewis Hamilton, Mercedes

+28 FOTO

Esteban Ocon, la prima victorie a carierei

Esteban Ocon a câștigat astfel prima cursă din carieră. Pilotul francez mai avea un singur podium în palmares, în 2020, la Sakhir, acolo unde a încheiat pe locul 2. Esteban Ocon a debutat în Formula 1 în 2016, pentru Manor Racing, iar în 2020 s-a alăturat constructorului Renault, care în 2021 s-a rebranduit, acum numindu-se Alpine.

Deznodământ-surpriză pe Hungaroring! Esteban Ocon obține prima victorie a carierei » 6 abandonuri în primul tur
Esteban Ocon // foto: Guliver/gettyimages

„Allez Les Bleus!” a fost reacția lui Ocon la finalul cursei. Esteban Ocon a ocupat locul 12 în clasamentul piloților în 2020, iar acum urcă pe 11 în clasamentul general!

Ce moment! Mă simt atât de bine, este prima mea victorie. Am avut momente dificile în sezonul acesta, pe care le-am depășit împreună cu echipa. Ce pot să mai spun? Este fantastic! Îl felicit și pe Fernando (Alonso), victoria i se datorează și lui pentru luptele pe care le-a dus.

Vreau să mulțumesc tuturor pentru încrederea pe care mi-au acordat-o. Sebastian Vettel m-a presat, dar am reușit să îl țin la distanță, a fost un efort uriaș.

Să lucrez cu Fernando este incredibil. Este un tip fantastic, chiar mă bucur de colaborarea noastră.

- Esteban Ocon, Alpine

2024este anul în care contractul lui Esteban Ocon cu Alpine va expira

601era cota lui Ocon de a câștiga cursa înaintea calificărilor de sâmbătă

Bottas și Stroll, pedepsiți drastic

Valtteri Bottas și Lance Stroll, piloții care au provocat seria de accidente din primul tur, au fost pedepsiți drastic. La următoarea cursă, din Belgia, cei doi vor fi „retrogradați” cu 5 poziții pe grila de start.

În primul viraj al turului inaugural pe Hungaroring, Bottas l-a lovit din spate pe Lando Norris și a intrat apoi în Sergio Perez, în vreme ce Lance Stroll l-a lovit serios pe Charles Leclerc. Totți cei 5 piloți menționați au abandonat ca urmare a incidentelor. Atât Bottas, cât și Stroll au ratat momentul potrivit pentru a frâna.

Potrivit Sky Sports, cei doi piloți au primit și două puncte de penalizare la permis, Bottas ajungând astfel la un total de 4 pentru ultimele 12 luni, iar Stroll la 6.

Clasamentul cursei la Hungaroring

Deznodământ-surpriză pe Hungaroring! Esteban Ocon obține prima victorie a carierei » 6 abandonuri în primul tur

Primele puncte după doi ani pentru Williams

De multiplele abandonuri au profitat și piloții Williams, Nicholas Latifi și George Russel, care au încheiat în puncte, pe locurile 8, respectiv 9.

Sunt primele puncte pentru Williams după cele obținute de la Marele Premiu al Germaniei din 2019!

Clasament general piloți după cursa de la Hungaroring:

  1. Lewis Hamilton (Mercedes) - 192 
  2. Max Verstappen (Red Bull Racing) - 186 
  3. Lando Norris (McLaren) - 113 
  4. Valtteri Bottas (Mercedes) - 108 
  5. Sergio Perez (Red Bull Racing) - 104 
  6. Charles Leclerc (Ferrari) - 80 
  7. Carlos Sainz (Ferrari) - 80 
  8. Daniel Ricciardo (McLaren) - 50 
  9. Sebastian Vettel (Aston Martin) - 48 
  10. Pierre Gasly (AlphaTauri) - 48 
  11. Esteban Ocon (Alpine) - 39 
  12. Fernando Alonso (Alpine) - 36 
  13. Lance Stroll (Aston Martin) - 18 
  14. Yuki Tsunoda (AlphaTauri) - 16 
  15. Nicholas Latifi (Williams) - 4 
  16. George Russel (Williams) - 2 
  17. Kimi Raikkonen (Alfa Romeo) - 1 
  18. Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) - 1 
  19. Mick Schumacher (Haas) - 0 
  20. Nikita Mazepin (Haas) - 0

Clasament general constructori după cursa de la Hungaroring:

  1. Mercedes - 300 
  2. Red Bull Racing - 290 
  3. McLaren - 163 
  4. Ferrari - 160 
  5. Alpine - 75 
  6. Aston Martin - 66 
  7. AlphaTauri - 64
  8. Williams - 6 
  9. Alfa Romeo - 2 
  10. Haas - 0

UPDATE 17:59 » Ocon rămâne lider cu 6 tururi înainte de final

Esteban Ocon se apropie de prima victorie a carierei! Francezul are o secundă în fața lui Vettel cu 6 tururi rămase. În cele din urmă, Hamilton a câștigat duelul cu Fernando Alonso și a urcat pe 4, iar acum îl urmărește pe Carlos Sainz pentru o poziție pe podium. 

Ceva mai în spate, Max Verstappen a urcat pe 10 după ce l-a depășit pe Daniel Ricciardo. 

UPDATE 17:34 » 15 tururi rămase

Cu 15 tururi înainte de final, Esteban Ocon rămâne pe prima poziție, urmat îndeaproape de Sebastian Vettel. Carlos Sainz este pe 3, în timp ce locul 4 este disputat de Fernando Alonso și Lewis Hamilton, care nu reușește să treacă de spaniol. 

UPDATE 17:34 » Clasamentul după 40 de tururi

Deznodământ-surpriză pe Hungaroring! Esteban Ocon obține prima victorie a carierei » 6 abandonuri în primul tur

UPDATE 17:29 » Duel încins pentru podium

Se încinge lupta pentru podium. Lewis Hamilton a urcat pe 4 după intrarea la boxe a lui Fernando Alonso, dar spaniolul nu se lasă și se apropie de britanic. Alonso a reușit și cel mai rapid tur al cursei. În acest moment, Ocon, Vettel și Sainz sunt pe podium. 

UPDATE 17:18 » Fernando Alonso urcă pe podium

Fernando Alonso, pilotul Alpine care a împlinit 40 de ani în urmă cu 3 zile, se află pe locul 3 în turul 34. Spaniolul, dublu campion mondial, a profitat de intrarea la boxe a conaționalului său, Carlos Sainz.

Între timp, Lewis Hamilton a urcat pe locul 5 și este la doar două secunde în spatele lui Sainz. Esteban Ocon rămâne pe 1, Vettel pe 2. 

UPDATE 17:05 » Hamilton urcă pe 8 

Lewis Hamilton a oprit din nou la boxe pentru a trece la anvelope hard, iar mișcarea a dat roade. În aceste momente, britanicul ocupă locul 8 și are cel mai rapid tur. Max Verstappen, principalul său rival, este abia pe 12, în timp ce Esteban Ocon, Sebastian Vettel și Carlos Sainz sunt primii 3. 

UPDATE 16:55 » Verstappen e în top 10

Max Verstappen este în acest moment, după 17 tururi, pe locul 9. Hamilton e în urma lui, pe 11.

În top 3, situația este acceași: Ocon, Vettel, Latifi

UPDATE 16:39: Ocon, lider după 7 tururi

Hamilton a intrat la boxe și este acum ultimul.

Esteban Ocon (Alpine), Sebastian Vettel (Aston Martin) și Nicholas Latifi (Williams) sunt primii.

Verstappen este pe 11, iar Hamilton este pe 14, ultimul.

UPDATE 16:36 » Cursa s-a reluat

Cursa de F1 s-a reluat într-un mod incredibil. După un tur de recunoaștere, aproape toți piloții au intrat la boxe pentru a schimba pneurile intermediare, pista uscându-se.

Doar Hamilton a plecat de pe grilă, singur, oferind o imagine incredibilă.

+28 FOTO

Accidente în lanț în MP al Ungariei

Plecat de pe locul 2 din grilă, finlandezul Valtteri Bottas (Mercedes) a fost depășit de Lando Norris și a declanșat un accident între mai multe monoposturi. 

Bottas a frânat târziu în primul viraj și a intrat în Lando Norris (McLaren), neavând aderență din cauza pistei ude. La rândul lui, Norris l-a lovit pe Max Verstappen (Red Bull), aflat pe locul 2, în spatele lui Hamilton.

+28 FOTO

În accident a fost avariat și Sergio Perez (Red Bull), care a fost nevoit să abandoneze, la fel ca Bottas. Imediat după, Lance Stroll a intrat în Charles Leclerc (Ferrari), iar monegascul l-a lovit apoi pe Daniel Ricciardo (McLaren)!

Valtteri Bottas (Mercedes), Lando Norris (McLaren), Sergio Perez (Red Bull), Lance Stroll (Aston Martin), Charles Leclerc (Ferrari) au abandonat ca urmare a coliziunilor din primul tur. Ulterior, și Nikita Mazepin (Haas) a abandonat, după ce Kimi Raikkonen l-a lovit pe linia boxelor! Ca atare, Raikkonen a fost penalizat cu 10 secunde.

Saftey Car-ul a intrat rapid pe pistă, dar oficialii cursei au decis să stopeze cursa pentru a curăța resturile de pe pistă.

Accidentul din startul cursei a dat peste cap clasamentul cursei, cel mai avantajat fiind Lewis Hamilton, pilotul de la Mercedes.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (22)
paolo12
paolo12  •  02 August 2021, 06:02
Postat de 1ianuarie pe 01 August 2021, 18:43

Am văzut și eu cât de rușinos a ajuns Hamilton de pe 14 pe 3, s-au dat toți din fata lui…poți urî pe cineva,dar realitatea arată că e cel mai bun pilot din F1,cu voia Dvs.

N-ai cu cine sa vorbești. Omu' e rebel, nu vezi? Trăiește în lumea lui de ura și răutate.

dune
dune  •  02 August 2021, 00:03
Postat de mafa pe 01 August 2021, 23:21

Se investigă....daca Vetel este prins de comisari ca nu a terminar cursa cu un litri de cimbustibil va fi descalificat atunci Hamilton va fi al doilea iar Sanz al treilea...

Adevarat, a fost descalificat https://www.formula1.com/en/latest/article.breaking-vettel-loses-second-place-finish-in-hungary-after-disqualification.1hHxDLG0ARyAw6q2TCDkiS.html......daca se mai chinuie putin poate il descalifica si pe Ocon asa mai castiga si hamilton o cursa .....

mafa
mafa  •  01 August 2021, 23:21

Se investigă....daca Vetel este prins de comisari ca nu a terminar cursa cu un litri de cimbustibil va fi descalificat atunci Hamilton va fi al doilea iar Sanz al treilea...

Vezi toate comentariile (22)
Comentează