SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  GIMNASTICĂ

De la bullying la bronz » Povestea primei gimnaste din Mexic devenită medaliată mondială

Alexa Moreno (prima din dreapta), alături de Shallon Olsen (stânga) și Simone Biles (centru), cu medaliile mondiale de la sărituri la CM de la Doha FOTO Guliver/GettyImages
Alexa Moreno (prima din dreapta), alături de Shallon Olsen (stânga) și Simone Biles (centru), cu medaliile mondiale de la sărituri la CM de la Doha FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat marti, 06 noiembrie 2018 16:05

Alexa Moreno a suferit în 2016 din cauza insultelor primite pe rețelele sociale, îndreptate spre aspectul ei fizic. Zilele trecute a devenit prima mexicancă medaliată mondială.

Are 24 de ani, 1,45 metri, breton și un zâmbet simpatic. Participă la Mondiale din 2011 încoace, iar săptămâna trecută, la Doha, a devenit prima gimnastă mexicană din istorie care urcă pe podiumul CM, bronz la sărituri.

O reușită întâmpinată cu lacrimi de fericire și cu zeci de steaguri în alb, roșu și verde fluturate în tribunele de la Aspire Academy Dome. Lucrurile nu au fost însă mereu la fel de strălucitoare pentru tânăra care vine din orașul Mexicali, statul Baja California.

"Nu sunt un robot"

În 2016, după participarea la JO de la Rio de Janeiro, unde a evoluat la toate aparatele și s-a clasat a 31-a din 59 de sportive la individual compus, a fost victima unui asalt de insulte pe rețelele sociale. Insulte venite, în special, din partea compatrioților.

Motivul? Nu rezultatul sportiv, ci aspectul fizic al mexicancei. Atât de urâte, de virulente au fost atacurile încât persoane neutre au sărit în sprijinul ei, folosind aceleași platforme. "M-am simțit tristă, da, m-a durut. Nu sunt un robot căruia să nu-i pese de nimic", spunea ea pentru BBC la puțină vreme după JO din 2016.

Era prima dată când primea atât de multe comentarii negative legate de felul în care arată. "La un moment dat am ajuns să cred că într-adevăr sunt îngrozitoare. Apoi m-am gândit că aceia care vorbesc astfel despre mine nu mă cunosc", a adăugat Alexa.

Atunci, a postat pe contul ei de Twitter un mesaj scurt ca răspuns la valul de critici: "Sunt mexicană și arăt ca o mexicană. Nu sperați să vedeți o blondă". Tot BBC susținea că gimnasta ar cântări între 52 și 54 de kilograme, cu 7 mai mult decât apărea în profilul său de pe site-ul oficial al JO. Moreno asigura însă că nu aceasta este problema.

Operație și studii de arhitectură

După Rio, și-a luat doi ani de repaus și a reluat studiile de arhitectură în orașul său natal. "Nu știam dacă mă voi mai putea antrena, aveam meniscul rupt, m-am operat la genunchi în martie 2017", spunea ea. A reînceput pregătirea anul acesta, în februarie, în Tijuana, pentru că "aveam nevoie de o schimbare în ritmul antrenamentelor, de atmosferă, deși e dificil să nu stau la mine acasă".

Iar rezultatul s-a văzut: bronzul mondial la sărituri, aparatul favorit, alături de sol, după Simone Biles și foarte aproape de canadianca Shallon Olsen. "Multă lume poate să facă gimnastică. Fiecare e diferit și fiecare are particularitatea sa. Eu sunt o persoană pozitivă și, poate, asta să fie un exemplu pentru copii", a încheiat Alexa Moreno. Gimnasta care iese din tipar.

Antrenor de marcă

Spaniolul Alfredo Hueto este cel care o pregătește pe Alexa și primul care a îmbrățișat-o zilele trecute pentru bronzul mondial la sărituri. Tehnicianul este cel care l-a descoperit pe Gervasio Deferr, ducându-l pe iberic spre cele trei medalii olimpice – aur la Sydney 2000 și Atena 2004, ambele la sărituri, și argint la Beijing 2008 la sol.

Hueto lucrează în Mexic din 2010 și i-a urmărit îndeaproape pe Alexa Moreno și pe Daniel Corral, acesta din urmă fiind primul medaliat mondial din istoria țării, argint la cal cu mânere la ediția din 2013, de la Anvers.

De la 3 ani

Alexa abia își amintește începuturile ei în gimnastică. "Eram foarte mică, cred că abia aveam trei ani, părinții mei au decis. Aveam multă energie și mereu făceam pozne". Acum se antrenează 8 ore pe zi, începând de la 8 dimineața. Prima parte constă în o oră de încălzire, cu alergare și abdomene.

Apoi lucrează la forță, cu coarda, flexiuni, abdomene la spalier și alte exerciții. Pentru perfecționarea tehnicii, acordă 30 de minute fiecărui aparat și repetă de multe ori fiecare element, după cum explica pentru Daily Trend Mexico.

" Gimnastica este un sport care are de toate: flexibilitate, coordonare, forță, viteză. Dar este pentru persoane curajoase" Alexa Moreno

"Criticile au fost greu de suportat. Nu sunt un lucru bun, nu te fac să crești, nici în plan sportiv, nici personal, nu te ajută absolut deloc. Până la urmă, le-am lăsat în urmă" Alexa Moreno

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează