SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  DOCUMENTAR

Documentar șocant despre gimnastica americană: „Demonstrăm cum federația a operat fără scrupule și a expus fetele unui prădător sexual”

Maggie Nichols la Campionatele Mondiale din 2015, unde a cucerit două medalii FOTO Guliver/GettyImages
Maggie Nichols la Campionatele Mondiale din 2015, unde a cucerit două medalii FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat sambata, 27 iunie 2020 17:14 / Actualizat sambata, 27 iunie 2020 22:59

Documentarul Athlete A”, lansat zilele trecute de Netflix, analizează mai profund abuzurile medicului Larry Nassar la lotul olimpic de gimnastică, concentrându-se pe povestea lui Maggie Nichols, dar și pe felul în care jurnaliștii de la Indianapolis Star au adus la lumină toate aceste derapaje

Gimnastica din Statele Unite ale Americii a fost zdruncinată, atunci când a fost făcut public faptul că doctorul Larry Nassar a abuzat sexual sute de minore, printre care și gimnaste de lot olimpic. E un subiect despre care se vor mai face filme, căutând diverse unghiuri de abordare. Mai întâi HBO a realizat documentarul „At the Heart of Gold: Inside the USA Gymnastics Scandal” pe care l-a lansat în 2019.

Acum a venit și rândul celor de la Netflix să abordeze acest subiect, iar producția lor se numește ”Athlete A” pe care au lansat-o zilele trecute.

Documentar șocant despre gimnastica americană: „Demonstrăm cum federația a operat fără scrupule și a expus fetele unui prădător sexual”
Afișul documentarului

Vocea comună

Cine este „Athlete A”? Ea este Maggie Nichols, componentă a lotului olimpic al SUA și campioană mondială cu echipa în 2015, cea care a fost prima dintre sportivele de top, care l-a raportat pe Nassar pentru abuzurile sale, dar care l-a început nu a dorit să-i fie cunoscută identitatea. 

Pe lângă mărturia sa tulburătoare, în documentar își mai spun povestea și Jamie Dantzscher, care a făcut și ea parte din lotul olimpic al SUA în anii 2000, și Rachael Denhollander, cea care a avut curajul să vorbească despre abuzurile suferite în copilărie cu jurnaliștii de la Indianapolis Star de la articolele cărora lumea a aflat despre aceste abuzuri. 

Parte însemnată dedicată soților Karolyi

Față de documentarul celor de la HBO, acesta este o privire mai profundă a ceea ce înseamnă gimnastică de performanță, detaliind felul în care soții Karolyi au deținut monopolul lotului olimpic al SUA, la ferma lor din Texas. Însă, cel mai frapant este cum federația americană l-a acoperit atâta vreme pe Larry Nasar de teama pierderii veniturilor uriașe pe care le avea. 

„Ținta noastră nu a fost Larry Nasar, ci USA Gymnastics. Nu vrem să minimalizăm atrocitățile comise de el, dar am dorit să zugrăvim întregul tablou a celor întâmplate. Să demonstrăm cum o organizație a operat fără scrupule și le-a expus pe fete la un prădător sexual”, spune în film unul dintre jurnaliștii de la Indianapolis Star.

Nichols a făcut o plângere anonimă în 2015, dar în cadrul USA Gymnastics exista o regulă conform căreia dacă nu este semnată cu nume și prenume de victimă, părinții acesteia sau un martor, ea nu este luată în considerare. Maggie a rămas mereu cu impresia că nu a prins echipa de la Rio din 2016 pentru că a acționat astfel.

Documentar șocant despre gimnastica americană: „Demonstrăm cum federația a operat fără scrupule și a expus fetele unui prădător sexual”
Maggie Nichols în 2015, la CM de la Glasgow FOTO Gulliver/GettyImages

Se conturează de asemenea și bagajul cu care au venit din România Marta și Bela Karolyi, felul în care au schimbat gimnastica mondială începând cu momentul Montreal 1976, dar și pe cea din SUA, impunându-și stilul dur. O ideea susținută prin mărturii de Geza Poszar, coregaful, care a a rămas în SUA cu ei în 1981. 

Larry Nassar a primit în iulie 2017 o pedeapsă cu închisoarea de 60 de ani pentru acuzațiile de deținere de pornografie infantilă, apoi în  ianuarie 2018 alți 175 de ani pentru agresiune sexuală a unor minore, urmată în februarie de încă una între 40-125 de ani.  

După momentul 2016, Maggie Nichols, 22 de ani, a practicat gimnastica în cadru universitar, fiind una dintre cele mai bune sportive la campionatele interne. Pandemia i-a grăbit retragerea, ea aflându-se în ultimul an la Universitatea din Oklahoma. 

1 h și 43 de minutedurează documentarul realizat de Bonni Cohen și Jon Shenk

Momentele cheie din cazul lui Larry Nassar

  • a fost concediat de la lotul SUA în 2015, după ce fuseseră depuse câteva plângeri împotriva sa
  • în septembrie 2016, The Indianapolis Star a dezvăluit că două foste gimnaste l-au acuzat de abuz sexual, apoi peste 250 de persoane au făcut acuzații asemănătoare. Nassar profitase de funcția de medic în timpul examenelor medicale ale tinerelor gimnaste, abuzându-le sexual și explicându-le că aceasta era procedura medicală la care trebuia să le supună
  • în toamna lui 2017, gimnastele americane medaliate la JO precum McKayla Maroney, Gabby Douglas și Aly Raisman l-au acuzat și ele de abuz pe Nassar
  • în ianuarie 2018 și Simone Biles a mărturisit că a trecut prin situații asemănătoare.

Citește mai multe știri din sport:

OFICIAL Simona Halep joacă în primul turneu post-pandemie: „Un pas mare spre normalitate”

Turul Franței 2020 cu reguli stricte: „Vom avea mai puțini oameni pe margine!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close