SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  EXCLUDERE

EXCLUSIV Reacția INMS în cazul lui Marian Drăgulescu: "Legea din România e foarte clară!"

FOTO: Cristi Preda
FOTO: Cristi Preda

Articol de - Publicat joi, 19 iulie 2018 14:41

Institutul Național de Medicină Sportivă a venit cu lămuriri în cazul lui Marian Drăgulescu (37 de ani), gimnastul exclus din lotul României pentru Europeanul de Gimnastică de la Glasgow. 

  • CONTEXT: Drăgulescu a primit avizul medicilor săi cardiologi că este "apt pentru efort" după ce a fost supus, cu succes, unei intervenţii chirurgicale la inimă. Dar Federația Română de Gimnastică nu vrea sa riște, așa că refuză să-l includă în lotul pentru Europene. 

"Legea din România e foarte clară și niciun sportiv nu poate concura pe propria răspundere. Legat de lipsa avizului medical, protocoalele europene pe cardiologie prevăd ca timp de 3 luni după intervenția suferită de Drăgulescu să nu facă efort intens, iar după 3 luni sportivul să fie reevaluat și, dacă toți indicatorii sunt ok, i se va da drumul la activitate competițională.

În cazul în care crede că poate concura fără aviz, nu știe legislația țării în care concurează", a declarat medicul primar  Simona Nanoveanu, cea care îi ține locul directorului INMS Răzvan Bușneag.

"Conform protocoalelor europene pe cardiologie, timp de trei luni sportivul care a suferit o intervenție pe cord de tipul celei la care a fost supus Marian Drăgulescu nu are voie să facă efort intens. După trei luni, sportivul este supus unei reevaluări și dacă nu au existat incidente și se află în parametrii normali, primește avizul pentru activitate competițională", a explicat medicul primar în medicină sportivă Simona Nanoveanu, care este șeful Laboratorului de monitorizare, control și asistență medicală a loturilor olimpice din cadrul INMS.

- Doamnă doctor, dar de ce nu i se permite lui Drăgulescu să concureze pe semnătură?
- Legislația din România e clară din acest punct de vedere și nu permite să concureze niciunui sportiv care nu a primit avizul medical. Normele medicale se bazează în primul rând pe protejarea sănătății sportivului și abia apoi pe ajutorul în obținerea performanțelor.
- Și totuși, există precedente de sportivi care au concurat pe propria răspundere. Și chiar din gimnastică! Cătălina Ponor, care a suferit același tip de intervenție pe cord, o ablație, și Marius Urzică, care susține că a concurat pe semnătură...
- Nu pot să comentez nimic legat de intervenția suferită pe cord de Marian Drăgulescu, fiind date confidențiale. Pot să vă spun doar că sunt lucruri diferite între el și Cătălina Ponor. Despre concurat pe semnătură, cred că sunt doar vorbe și legende. Legislația din România, cel puțin cea din ultimii 15 ani, de când lucrez în medicina sportivă într-o funcție de conducere, nu a permis așa ceva. Repet, noi avem obligația în primul rând de a proteja sănătatea sportivului și abia apoi de a-l ajuta la obținerea performanțelor! 

Medicul Simona Nanoveanu a comentat și declarațiile de azi ale lui Drăgulescu, care făcea o comparație cu Cătălina Ponor, cea care a suferit la rândul ei o operație pe inimă în urmă cu mai mulți ani. 

"Nu pot să dau informații despre intervenția suferită de Drăgulescu, dar nu este vorba de aceeași intervenție cu cea suferită de Ponor", a adăugat aceasta. 

Marius Urizcă, antrenorul coordonator al lotului masculin de gimnastică, a explicat că Drăgulescu nu poate participa la European din cauza faptului că nu  a primit avizul medical necesar. Drăgulescu se apără și a spus că pregătit să participe pe proprie răspundere.

Vezi și: 

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
1795880353769029
Tiberiu Horcea  •  20 Iulie 2018, 11:13
Postat de martinpen pe 19 Iulie 2018, 16:53

Adica Ponor a putut si Dragulescu nu ? Pai la Ponor tot pe inima a fost interventia... cum adica alta ?

martinpen - tot pe inima...dar sunt interventii diferite din punct de vedere al patologiei, complexitatii interventiei si a timpului de recuperare.

1189594351073689
Vladescu Mircea  •  19 Iulie 2018, 18:58

Dura lex , sed lex !!!!! Dar batausul de femei e greu de cap !!!!!!

unurt1
unurt1  •  19 Iulie 2018, 17:03

La Ponor nu a fost sub cele 3 luni ca in cazul lui Dragulescu!

Vezi toate comentariile (4)
Comentează