SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  DEZVĂLUIRI

Vicecampioana olimpică a României face dezvăluiri cutremurătoare despre abuzurile de la lot: „Mă trezeam cu palme pentru că aveam 5 grame în plus! Te dădeau cu capul de bârnă, erau diabolici”

Georgeta Gabor Antohi / Captură TVR +5   FOTO
Georgeta Gabor Antohi / Captură TVR

Articol de GSP - Publicat miercuri, 27 octombrie 2021 23:14 / Actualizat joi, 28 octombrie 2021 12:34

Miercuri seara, la emisiunea „Adevăruri despre trecut”, de pe TVR, vicecampioana olimpică Georgeta Gabor Antohi a făcut dezvăluiri terifiante despre abuzurile îndurate în tinerețe din partea antrenorului Bela Karolyi.

  • De-a lungul ultimilor ani, mai multe foste gimnaste, printre care Rodica Dunca, Emilia Eberle sau Ecaterina Szabo, au povestit despre abuzurile lui Karolyi la lot
  • Nadia Comăneci nu a vorbit niciodată despre acele episoade. Inlcusiv acum, abordată de TVR să vorbească in acest documentar, Nadia a spus că “își amintește foarte puțin, doar anumite participări la competiții internaționale”

Georgeta Gabor Antohi, acum în vârstă de 59 de ani, a fost laureată cu argint la Olimpiada de la Montreal din 1976. Ea a fost antrenată, la fel ca alte zeci de gimnaste din România, de Bela Karolyi (79 de ani), antrenor de care se leagă o sumedenie de controverse.

Georgeta Gabor a fost colega de echipă a Nadiei Comănesci la Montreal, alături de Teodora Ungureanu, Mariana Constantin, Gabriela Trușcă și Anca Grigoraș.

Decenii mai târziu după ce a îndurat un tratament înfiorător din partea antrenorului său, fosta gimnastă s-a hotărât să vorbească despre chinul prin care a trecut la lotul național de gimnastică. 

George Gabor Antohi
George Gabor Antohi
Sursă foto: cosr.ro
+1 FOTO

Georgeta Gabor Antohi: „Antrenorii credeau că au drept de viață și de moarte asupra noastră”

„De câte ori cădeai, de atâtea ori te dădea cu capul de bârnă. Aveai senzația că își varsă toți nervii pe tine. Bătaia era prezentă tot timpul. Eu n-am mâncat atâta bătaie precum alte colege. Aveau o chestie, te dădeau cu capul de bârnă. (n.r. Bela Karoly) Te lovea cu niște ghiuluri, doar în cap îți dădea. Te lovea cu palma, cu adidasul. În momentul în care a început să facă rezultate cu noi, a început să încuie sala la antrenamentele noastre. 

N-aveam cui să spunem. Nu te întreba nimeni dacă ești sănătos sau nu. Ne-a spus că suntem cam grase. Dar noi aveam 50 de grame în plus. A venit să ne stabilească un regim de slăbire. Am avut niște coaste rupte apoi, am căzut la paralele. Am avut două turnee la care am mers așa, nu puteam să respir. 

Nu-mi dădea voie să mă vait. Antrenorii, având gir deplin din partea părinților, credeau că au drept de viață și de moarte. Mă trezeam cu palme în cap pentru că am 5 grame în plus”, a rememorat fosta gimnastă. 

Georgeta Gabor Antohi: „Noi aveam voie o singură felie de parizer transparent”

„De ce mi se păreau diabolici? Mergeam la masă, în străinătate, și nu aveam voie decât o felie transparentă de parizer. Ei își comandau farfurii pline la vârf de cartofi prăjiți. Dacă tot nu-mi dai voie și sunt pofticios... mănâncă în altă parte, nu cu mine. 

Apelam la laxative din ce în ce mai puternice, iar organismul se obișnuia. Pentru acea perioadă, nu cred că puteai face un efort de 10-12 ore fără a primi anumite suplimente”. 

Georgeta Gabor Antohi: „După ce am ieșit din gimnastică, Securitatea a stat câțiva ani pe capul meu”

Aceasta și-a adus aminte și de întâmplările petrecute în viața ei după ce a decis să abandoneze gimnastica. Dezvăluirile sunt, din nou, unele de impact. 

„Te scotea în fața unui careu și te făcea de n-aveai ce să culegi de jos! Îți dădea să faci genuflexiuni până nu mai puteai. Te înjurau în limba maghiară, erau niște înjurături țintite. Aveam un jurnal în care notam tot, dar mi-a fost sustras. 

După ce am ieșit din gimnastică, Securitatea a stat câțiva ani pe capul meu. Veneau la mine acasă și cotrobăiau. Am avut lehamite ani de zile pentru gimnastică, ani de zile nu m-am mai uitat la acest sport. Iert foarte mult din ce s-a întâmplat atunci, dar nu uit”, a încheiat Georgeta Gabor Antohi. 

Vicecampioana olimpică a României face dezvăluiri cutremurătoare despre abuzurile de la lot: „Mă trezeam cu palme pentru că aveam 5 grame în plus! Te dădeau cu capul de bârnă, erau diabolici”
Bela Karolyi

„Nu poți să schilodești psihic un copil”

Florea Ștefănescu, fost antrenor de gimnastică, s-a arătat consternat în urma dezvăluirilor făcute de Georgeta Gabor Antohi.

„Avea sistemul lui, era un tip dur, era foarte certăreț (n.a. Bela Karolyi). Nu poți să schilodești psihic un copil. Pentru ce?”, a declarat Florea Ștefănescu în documentarul “Fabrica de 10”, realizat de Irina Luca la TVR.

Vezi și: 

„Băi Nadia, Bela ăla ți-a dat vreo palmă când aveai 5-6 anișori?!” » Ion Țiriac dezvăluie o discuție sensibilă

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (38)
dececartonaselegalbenebaneaza
dececartonaselegalbenebaneaza  •  29 Octombrie 2021, 17:05
Postat de 1745flo pe 28 Octombrie 2021, 17:12

Da deșteptule nostalgic comunist, habar n-aveau RFG, Japonia, Italia, Franța, SUA ce pierd că nu făceau parte din lagărul comunist! Erau pe marginea prăpastiei și nici nu știau!

Pai ele au de castigat mereu prietene, dar tu nu vezi asta. Vezi unde sunt astazi statele din Europa de Est- TOATE. De la Polonia, Cehia, Slovacia, Ingaria, Romania, Bulgaria, Serbia, Croatia, Slovenia si celelalte din Balcani....ZERO patriotism, ZERO realizari in sport,saracie, PRES in fata celor din Vest carora le dam tot ce avem de la femei la copiii nostri la resursele naturale si suntem indoctrinati ca ei sunt mai buni. Si asta doar pentru ca au mai multi bai sa faca lucrurile.

dececartonaselegalbenebaneaza
dececartonaselegalbenebaneaza  •  29 Octombrie 2021, 17:02
Postat de sibelius pe 28 Octombrie 2021, 17:58

La Los Angeles am fost "pe locul 2 smiorc" la medalii pentru ca URSS, Ungaria, RDG etc NU AU PARTICIPAT.

Da, ma desteptule, si daca ar fi participat alea tot eram in primele 3, poate dupa Rusia. Tu realizezi ce inseamna asta,??? Si daca erau toate alea peste noi si eram in primele 5 ale lumii TOT ESTE CEVA INIMAGINABIL AZI!! Te contrazici cu mine ca nu am fost pe 2, ca am fi meritat sa fim pe 5, esti epitomul vorbei fara sens si rost

farist11
farist11  •  29 Octombrie 2021, 09:20

Ar fi normal ca toti antrenorii care bat, jignesc si maltrateaza sportivi sa li se faca dosar penal si sa fie bagati la zdup. Bati copilul altuia?

Vezi toate comentariile (38)
Comentează