SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  CAMPIONATELE EUROPENE FEMININ

În căutarea încrederii » România schimbă generațiile pentru a ataca Europenele feminine de gimnastică de la Glasgow

Articol de - Publicat miercuri, 01 august 2018 12:57

România schimbă generațiile pentru a ataca Europenele feminine de gimnastică de la Glasgow, care debutează mâine și se încheie duminică.

O nouă ediție a întrecerilor continentale, un posibil nou început într-un sport care în România își caută o altă glorie, diferită de cea atât de încărcată a deceniilor trecute.

Lotul deplasat la Glasgow conține numele unor sportive tinere, care abia încep să-și făurească palmaresul internațional: Denisa Golgotă, Anamaria Ocolișan, Carmen Ghiciuc, Laura Iacob și Nica Ivănuș sunt senioarele, Silviana Sfiringu, Ana-Maria Puiu, Antonia Duță, Ioana Stănciulescu și Daniela Trică junioarele.

"Toată lumea așteaptă medalii de la gimnastică, foarte puțini au realizat cât de mult s-a schimbat gimnastica, foarte puțini au realizat câte țări au progresat în gimnastică, foarte puțini realizează cât de mult se investește în această disciplină peste tot în lume", spunea antrenorul Nicolae Forminte pentru TVR la plecarea spre Glasgow. El adăuga că "senioarele trebuie să-și recapete încrederea în capacitatea de a concura fără greșeală".

Cele mai mari așteptări sunt legate de Denisa Golgotă, 16 ani împliniți în martie, campioană europeană la sol în 2016 în competiția junioarelor.

Forminte speră ca tânăra sportivă să-și poată controla emoțiile pentru că "am simțit în ultimele săptămâni de pregătire că se observă presiunea asupra ei, e conștientă că este sportiva care poate să aducă satisfacție", după cum a detaliat tehnicianul tot pentru TVR. Gimnasta spune, la rândul ei, că dacă își face exercițiile, poate apărea și surpriza plăcută.

Concursul începe joi cu calificările, pentru echipe, dar și pentru finalele pe aparate.

Echipa României a fost repartizată în ultima subdiviziune, de la ora 21:00, alături de Germania, Ungaria, Franța, Italia, Rusia, Elveția și Marea Britanie. Junioarele vor urma același traseu vineri, în subdiviziunea a treia, de la 17:45, alături de echipe și sportive din Belarus, Ungaria, Danemarca, Spania, Elveția, Olanda, Azerbaidjan, Suedia, Slovenia și Cipru. Seara, se vor împărți medaliile pe echipe și la individual compus.

Finala pe echipe senioare este sâmbătă, ora 15:00, iar finalele pe aparate se vor desfășura duminică, în ultima zi a competiției. La precedenta ediție, desfășurată la Cluj-Napoca, care însă a avut doar probe individuale, româncele au cucerit două medalii. Ambele la bârnă, aur prin Cătălina Ponor și bronz prin Larisa Iordache. z

2014este ultimul an în care echipa României cucerea titlul european pe echipe, la Sofia. În 2016, "tricolorele" s-au clasat pe 6

Televizare TVR
Sâmbătă, ora 15:00
Finala pe echipe senioare
Duminică, ora 16:30
Finalele pe aparate senioare

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
maxp
maxp  •  01 August 2018, 22:51

Da, un articol cenzurat, ca sa spun asa. Incercam sa privim cu optimism, nu prea cred ca avem de ce sa fim optimisti. Sincer, cred inevitabilul se va produce si vom bate si ultimul record negativ posibil, ratarea finalei Europene pe echipe. Nu vad sa o prindem, sunt in mod cert 8 natiuni mai tari la ora actuala. Sper sa ma insel, sper sa fie un nou inceput, exista un oarecare potential in aceste gimnaste, dar totusi la toate se observa de ani buni aceeasi problema: arata potential enorm la junioare, clacheaza cand fac pasul spre seniorat. Din actualul lot, Golgota pare singura care chiar ar trebui sa nu aibe probleme sa faca pasul ca lumea spre senioare. Lipseste observ Ioana Crisan, si ea mult sub asteptari in primul an de seniorat. Din toate astea, consider ca si antrenorii sunt problema. Iar domnul Forminte degeaba ne prezinta cat s-a dezvoltat gimnastica. Da, s-a dezvoltat, dar mie nivelul actual al gimnasticii feminine nu mi se pare ceva senzational, adica nu prea vad in toata Europa in activitate 3 gimnaste de inalt nivel. S-o fi dezvoltat gimnastica in afara, dar asta nu inseamna ca cea de la noi nu a regresat enorm. In mod cert nu mai prezentam nici dificultatile dinainte, nici siguranta de-atunci. Sa nu-mi zica domnul Forminte ca Sandra Izbasa, Steliana Nistor, Monica Rosu, Ana Porgras, Larisa Iordache, Andreea Munteanu etc nu faceau fata gimnastelor de acum pt ca aceasta s-a dezvoltat. Sa fim seriosi, dominau la fel de clar anumite aparate. La noi nu mai apar.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează