SPORTURI  »  GIMNASTICA  »  GIMNASTICĂ

Marian Drăgulescu câștigă 9 salarii minime pe lună » Ce spune despre renta viageră: „Îți asigură un trai cel puțin decent”

Articol de - Publicat vineri, 24 februarie 2023 07:30 / Actualizat vineri, 24 februarie 2023 10:14

Marian Drăgulescu, cel mai titrat gimnast al României, a vorbit deschis despre renta viageră pe care o primește, ca urmare a performanțelor obținute de-a lungul carierei.

„Marocanul” a strâns 31 de medalii, dintre care 3 la Jocurile Olimpice, primește acum puțin peste 16.000 de lei pe lună. Mai exact, 16.635 de lei. Suma, neimpozabilă, este cea maximă și reprezintă 9 salarii minime nete.

Marian Drăgulescu, despre renta viageră pe care o primește: „Îți asigură un trai cel puţin decent”

„Nu se poate spune că din gimnastică strângi o sumă de bani să poţi să stai acasă. E un mare avantaj pentru noi că avem această rentă când ne retragem din activitate. Cât eşti în activitate, nu beneficiezi de ea. 

Rentele sunt publice. Sunt anumite criterii pentru acordarea acestei rente viagere. Se acordă pentru cei care sunt campioni mondiali, europeni, iar la Jocurile Olimpice intră toate medaliile, aur, argint, bronz. 

Fiecare medalie are o cotaţie dintr-un salariu mediu brut pe economie. Există un prag, nu poţi trece de el. Pragul este 16.000 de lei. Îţi asigură un trai cel puţin decent”, a spus Marian Drăgulescu, potrivit as.ro.

Cum se calculează renta viageră

Conform Legii 69/2000, eligibili să primească rentă viageră sunt sportivii care au obținut „o medalie de aur, argint sau de bronz în probele individuale sau pe echipe din cadrul jocurilor olimpice sau o medalie de aur la campionatele mondiale şi europene de seniori probe olimpice”. 

Potrivit legii, renta viageră reprezintă echivalentul a 1,5 salarii medii brute pe economie.

Renta viageră este oferită astfel:

  • „100% pentru prima medalie de aur obţinută la jocurile olimpice;
  • 80% pentru prima medalie de argint obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele mondiale;
  • 70% pentru prima medalie de bronz obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele europene”.

„Pentru sportivii care cumulează titlul de campion olimpic şi cel de campion mondial sau european ori titlul de campion mondial cu cel european renta viageră acordată pentru cea mai bună performanţă se cumulează cu cea pentru performanţa inferioară”, mai este specificat în lege.

Suma pe care o primește Drăgulescu este similară cu cea pe care o încasează sportivi precum Nadia Comăneci, Ana Maria Popescu, Elisabeta Lipă sau Gabriela Szabo. Și ministrul Eduard Novak primea această sumă. El a fost criticat în septembrie 2022 din cauza rentei viagere, iar ulterior a declarat că și-a suspendat-o.

591de sportivi primesc rente viagere

Citește și: 

Irina Deleanu, realeasă la șefia Federației Române de Gimnastică Ritmică + Mesajul postat de ministrul Eduard Novak

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (10)
cezar_patru
cezar_patru  •  25 Februarie 2023, 16:08

Respect Marian Dragulescu !

alenb
alenb  •  24 Februarie 2023, 23:42

Renta viagera pentru sportivi e doar o alta forma de pensie speciala, daca te uiti in vest, in Anglia, Germania, Italia etc nu exista o asemenea inventie “pensie viagera pentru sportivi”. Pana la urma sportivii primesc premii babane pentru medalii, la olimpiada impusca si +100 de mii de euro pentru o medalie, deci performanta lor e foarte rasplatita, asa ca de ce si pensie viagera? Pai scrimera Branza pe langa sutele de mii de euro luate pe cate un argint sau un bronz la mondiale, la un sport la care nu se uita nimeni, mai are si pensie speciala de militar (e sportiv-colonel), plus pensie viagera de 16 mii pe luna? Bataie de joc intr-o tara cu multi pensionari care au nici 1000 de lei si mor de foame.

istet10
istet10  •  24 Februarie 2023, 22:49
Postat de miciBIO pe 24 Februarie 2023, 21:55

Realizezi că în creierul tău există un singur neuron...și ăla atrofiat. Faptul că te numești isteț este antitetic cu ceea ce exprimi și cum te duce "dibla". Pensionarii militari în mare parte sunt niște râși care nu știu să țină un mouse în mână și stau la *** pe la protocoale, tichete gratuite de vacanță și se pensionează la 48 de ani cu burți de samsari.

Or fi unii. Oricum sunt peste prostalaii care au stat cu fundul in span.

Vezi toate comentariile (10)
Comentează